Kako se hraniti zdravo na poslu

Sendviči, brza hrana, pecivo, burek… To je hrana koju većina nas jede na poslu. Naravno, svakodnevna nervoza, stres i nedostatak vremena uslovljavaju našu potrebu da obično posežemo za hranom koja nam je nadohvat ruke. Ipak, sve se to može promeniti sa vrlo malo truda i pravilnog planiranja ishrane na poslu. Evo nekoliko predloga za zdrave obroke koji će vaš dan na poslu učiniti produktivnijim i lepšim.
zdrava hrana na poslu

Kako se hraniti zdravo na poslu

  1. Pripremite obroke sami i ponesite na posao. Kada kuvamo ručak za porodicu uglavnom ostane bar jedan tanjir hrane. Spakujte to kao svoj obrok i ponesite sutra na posao. Povrće, meso ili neko varivo idealan su obrok koji vam vraća energiju i održava sitost.
  2. Ustanite 5 minuta ranije i pripremite zdrav sendvič. Integralna kifla, pečeno meso (koje već imate u frižideru), tunjevina, malo salate ili nemasni sir – to su samo neki od sastojaka za ukusan sendvič koji možete pojesti na pauzi. Možete dodati malo kečapa i senfa, a svakako izbegnite majonez i masne prelive.
  3. U većini kancelarija postoji frižider, u kojem možete držati jogurt ili kiselo mleko. Pomešajte omiljene žitarice ili musli sa jogurtom i dobićete kompletan obrok koji će vas zasititi do ručka. Ako u međuvremenu ogladnite, zasladite se nekom voćkom (jabuka i banana su idelan izvor vitamina i energije). Voće je bogato vlaknima, koja daju duži osećaj sitosti.
  4. Ako ništa niste poneli, možete otići u prodavnicu. Izbegnite slatkiše i grickalice u širokom luku, jer vas oni neće zasititi. Odaberite jogurt, konzervu tunjevine sa povrćem i malo integralnog hleba. Možete se dogovoriti sa kolegama da svakoga dana neko kupi ceo integralni hleb i da ga podelite.
  5. U pekari birajte kifle, đevreke ili pogačice od raženog ili celog zrna brašna, pecivo od heljde ili kukuruza. Pojedite sa jogurtom od obranog mleka. Vaše telo će vam biti zahvalno. Na taj način nećete doći u iskušenje da pojedete burek i kroasan koji samo goje i stvaraju vam dodatne frustracije.
  6. Još jedna zanimljiva ideja koja je osvojila zaposlene širom sveta krije se u običnoj tegli sa poklopcem.
    Nabavite nekoliko vrsta salata, nemasni preliv za salatu, nemasni sir, nemasno meso koje volite (piletina, ćuretina, riba, junetina), i skuvajte integralne makarone. Sve sastojke ređajte u teglu, tako da prvo na dno ide preliv (dresing), malo maslinovog ulja i sirće ako volite. Zatim stavljamo sir, preko njega meso i pastu (može i bez nje). Na vrh dodajemo što više zeleniša i salate, i po koju maslinu. Pre jela, teglu protresite da bi se svi sastojci sjedinili. To je sve! Lako, brzo i zdravo.
  7. Kada dobijete nezadrživu želju da nešto grickate, uvek imajte pri ruci orahe, bademe, lešnike, sušeno voće (grožđe, šljive, smokve). Koštunjavo voće je bogato mineralima koji hrane mozak i daju vam bolju koncentraciju. Ono što je najvažnije – nećete imati potrebu za čokoladicama i grickalicama.
  8. Začas pripremite instant ovsenu kašu bez šećera. Možete je naći u prodavnicama zdrave hrane. Dodajte suvo grožđa, cimet, malo meda ili badema. Ovsena kaša pomaže u snižavanju nivoa holesterola i čuva srce.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Džajević-Zlatičanin

Avatar photo

SLIČNO

Kako kuvati pijana jela

Priprema hrane sa vinom je podjednako stara kao i sama veština kuvanja. Verovatno ste se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *