Kako se pravi domaće kiselo mleko

Kiselo mleko je izuzetno ukusna i korisna namirnica koja normalizuje aktivnost gastrointestinalnog trakta, poboljšava imunitet, pomaže „skupljenje“ i izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam. Kiselo mleko sadrži sve neophodne nutritive: masnoće, ugljene hidrate i proteine i zato spada u red kompletnih namirnica. Takođe, kiselo mleko je idealna namirnica za mršavljenje zato što sadrži značajan udeo proteina. Proteini ostaju duže u stomaku i zadržavaju osećaj sitosti. Takođe, telo sagoreva više kalorija kada vari proteine nego ugljene hidrate. Domaće kiselo mleko svakako čini najzdraviji i najukusniji izbor, a može se veoma lako napraviti.
domace-kiselo-mleko

Kako se pravi domaće kiselo mleko

  1. Sipati 1 litar mleka, po mogućstvu domaćeg ili sa što većim procentom mlečne masnoće, u šerpu i staviti na ringlu da se kuva dok ne provri.
  2. Kada provri smanjiti temperaturu i kuvati oko pola sata (da bi isparilo što više vode i mleko bilo gušće).
  3. Nakon pola sata skloniti mleko sa ringle i ostaviti malo da se prohladi (najbolji način je proveriti prstom temperaturu, idealna je ako je vruće taman toliko da ne peče i da se prst može držati:)
  4. Odvojiti 150ml mleka u posebnu posudicu i pomešati sa 3 velike kašike kupovnog punomasnog kiselog mleka. Smesu lepo sjediniti, sipati u ostatak mleka i ponovo lepo promešati da se sjedini sa ostatkom mleka.
  5. Smesu sipati u posebnu posudu ili više manjih. Posude ne zatvarati već ih pokriti gazom ili folijom sa probušenim rupicanma.
  6. Poželjno bi bilo posude dodatno umotati u kuhinjske krpe ili peškire da bi se toplota što duže zadržala.
  7. Posude ostaviti da stoje na sobnoj temperaturi preko noći, a može i kraće, trebalo bi da fermentira u periodi između 3 i 6 sati.
  8. Kada se proces kišeljenja završi, sipati kiselo mleko u posude po želji i staviti u frižidfer da se rashlade. Nakon što se rashladi, konzumirati po želji, a u frižideru može stajati oko 7 dana da se ne pokvari.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Grujičić

Avatar photo

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *