Kakopedija > Hrana i piće > Zdravi recepti > Kako se pravi domaće kiselo mleko

Kako se pravi domaće kiselo mleko

Kiselo mleko je izuzetno ukusna i korisna namirnica koja normalizuje aktivnost gastrointestinalnog trakta, poboljšava imunitet, pomaže „skupljenje“ i izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam. Kiselo mleko sadrži sve neophodne nutritive: masnoće, ugljene hidrate i proteine i zato spada u red kompletnih namirnica. Takođe, kiselo mleko je idealna namirnica za mršavljenje zato što sadrži značajan udeo proteina. Proteini ostaju duže u stomaku i zadržavaju osećaj sitosti. Takođe, telo sagoreva više kalorija kada vari proteine nego ugljene hidrate. Domaće kiselo mleko svakako čini najzdraviji i najukusniji izbor, a može se veoma lako napraviti.
domace-kiselo-mleko

Kako se pravi domaće kiselo mleko

  1. Sipati 1 litar mleka, po mogućstvu domaćeg ili sa što većim procentom mlečne masnoće, u šerpu i staviti na ringlu da se kuva dok ne provri.
  2. Kada provri smanjiti temperaturu i kuvati oko pola sata (da bi isparilo što više vode i mleko bilo gušće).
  3. Nakon pola sata skloniti mleko sa ringle i ostaviti malo da se prohladi (najbolji način je proveriti prstom temperaturu, idealna je ako je vruće taman toliko da ne peče i da se prst može držati:)
  4. Odvojiti 150ml mleka u posebnu posudicu i pomešati sa 3 velike kašike kupovnog punomasnog kiselog mleka. Smesu lepo sjediniti, sipati u ostatak mleka i ponovo lepo promešati da se sjedini sa ostatkom mleka.
  5. Smesu sipati u posebnu posudu ili više manjih. Posude ne zatvarati već ih pokriti gazom ili folijom sa probušenim rupicanma.
  6. Poželjno bi bilo posude dodatno umotati u kuhinjske krpe ili peškire da bi se toplota što duže zadržala.
  7. Posude ostaviti da stoje na sobnoj temperaturi preko noći, a može i kraće, trebalo bi da fermentira u periodi između 3 i 6 sati.
  8. Kada se proces kišeljenja završi, sipati kiselo mleko u posude po želji i staviti u frižidfer da se rashlade. Nakon što se rashladi, konzumirati po želji, a u frižideru može stajati oko 7 dana da se ne pokvari.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 12, prosek: 4,42

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Dragana Grujičić

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Ostavite odgovor