Kako uštedeti novac

Ušteda novca je jedan od onih zadataka za koje se kaže – lakše reći nego uraditi. Ima tu mnogo više od jednostavnog manjeg trošenja novca (iako bi i samo taj deo bio izazovan). Koliko novca ćete uštedeti, gde ćete ga staviti i kako da budete sigurni da će tu i ostati?

Kako ustedeti

U vremenu u kome živimo smo gotovo primorani da naučimo kako uštedeti novac i da pokušamo da uštedimo u svakom segmentu života kako bi poboljšali životni standard. To ponekad može da podrazumeva ozbiljna odricanja, a nekad je dovoljno samo malo istrajnosti i pažnje i naši mesečni prihodi će izgledati mnogo veći. Pratite ovih nekoliko saveta:

Kako uštedeti

  1. Prvo izmirite svoje dugove. Jednostavna računica koliko novca trošite na svoja dugovanja svakog meseca pokazaće vam da eliminisanjem duga najbrže oslobađate novac. Kada novac više ne bude usmeren na plaćanje dugova, lako može da se preusmeri na štednju. Uz to, što pre otplatite dug, platićete manju kamatu i uštedeti i taj novac.
      • Ako izaberete da počnete da štedite pre nego što u potpunosti otplatite dug, vidite kako možete da uskladite svoja dugovanja tako da plaćate manju kamatu.
      • Jedina ušteda novca koja ima prednost u odnosu na izmirenje dugova je pravljenje crnog fonda (stavljanje na stranu novca pomoću koga ćete živeti 3-6 meseci u slučaju da izgubite prihod).
  2. Postavite ciljeve za štednju. Za kratkoročne ciljeve, ovo je lako. Ako želite da kupite video igricu, saznajte pošto je; ako želite da kupite kuću, utvrdite koliko novca vam je potrebno za učešće. Za dugoročne ciljeve, kao što je penzija, potrebno je mnogo više planiranja (tako što ćete izračunati koliko novca će vam biti potrebno da lagodno živite u periodu od 20-30 godina nakon što prestanete da radite), a takođe bi trebalo da vidite kako će vam investiranja pomoći u ostvarivanju vaših ciljeva.
  3. Štedite struju. To možete postići kraćim tuširanjem, gašenjem nepotrebnog svetla itd.
  4. Utvrdite vremenski period. Na primer: „Želim da budem u mogućnosti da kupim kuću za dve godine.” Za ostvarivanje kratkoročnih ciljeva, odredite tačan datum, i proverite da li je taj cilj ostvariv u tom periodu. Ako nije, samo ćete se obeshrabriti.
  5. Izračunajte koliko ćete morati da uštedite sedmično, mesečno, ili od svake plate kako biste ostvarili svaki od postavljenih ciljeva za štednju. Za svaku stvar za koju želite da štedite izračunajte koliko treba da počnete da štedite odmah. Za većinu ciljeva za štednju najbolje je da se u svakom periodu štedi isti iznos. Da bi postavljeni ciljevi bili realni, vremenski okvir odredite tako da dođete do sume koju možete da izdvojite.
  6. Beležite svoje troškove. Ono što uštedite je razlika dve aktivnosti: koliko zaradite i koliko potrošite. Pošto imate veću kontrolu nad tim koliko trošite, bilo bi pametno preispitati svoje troškove. Nekoliko sedmica, ili mesec dana beležite sve na šta ste trošili novac. Budite što detaljniji, i trudite se da sitne troškove ne izostavljate. Odredite kategoriju za svaku kupovinu ili trošak, na primer: kirija, auto osiguranje, rata za kredit za auto, račun za telefon, račun za kablovsku, usluge, grejanje, hrana, zabava, itd.
  7. Smanjite svoje troškove. Dobro pogledajte svoje troškove nakon mesec-dva. Verovatno ćete se iznenaditi kada vidite koliko ste na šta ste trošili; koliko je otišlo za sladoled, kazne za nepropisno parkiranje? Velika je verovatnoća da ćete videti neke očigledne uštede koje možete da napravite. Ipak, u zavisnosti koliko treba da uštedite, možda ćete morati da donesete neke ozbiljne odluke. Razmislite koji su vam prioriteti, i odrecite se onoga bez čega možete. Izračunajte koliko ćete tako godišnje uštedeti i tako ćete biti više motivisani da štedite i na sitno.
    • Možete li da se preselite u jeftiniji stan ili kuću? Možete li da refinansirate kredit?
    • Možete li da uštedite na benzinu, ili da se potpuno odreknete auta? Ako vaša porodica ima više automobila, možete li da taj broj svedete na jedan?
    • Možete li da dobijete bolju cenu osiguranja? Raspitajte se i proverite da li dobijate najpovoljniju cenu koju možete dobiti. Razmislite i o većim odbicima.
    • U prodavnicama odeće kupujte robu sa popustom. Na rasprodajama na kraju sezone, cene su značajno snižene i možete uštedeti i do 50% od prvobitne cene.
    • Možete li da uštedite na telefonskim računima tako što ćete više razgovarati putem besplatnih servisa na internetu, kao što je Skype?
    • Možete li da živite bez kablovske ili satelitske?
    • Možete li da smanjite troškove raznih usluga?
    • Možete li da ograničite jedenje napolju? Kupujete hranu na veliko? Kuvate više kod kuće? Možete uštedeti puno novca kada kupujete hranu u piljarnici.
  8. Preispitajte svoje ciljeve za štednju. Oduzmite troškove koje morate imati od ukupnog prihoda koji donosite kući. Kolika je razlika i da li se ona uklapa u vaše ciljeve za štednju? Ako ne postoji način da uklopite ciljeve za štednju sa budžetom, pogledajte za šta štedite, odbacite ono što vam je manje važno ili prilagodite vremenski okvir. Možda ćete kupovinu novog automobila morati da odložite za godinu dana ili vam možda nije toliko neophodan novi TV sa velikim ekranom.
  9. Napravite budžet. Kada uspete da izbalansirate svoju zaradu sa ciljevima za štednju i troškovima, isplanirajte budžet tako da svakog meseca, ili za svaku platu, znate koliko možete da potrošite na svaku stavku, ili kategoriju stavki. Ovo je naročito važno za troškove koji teže da osciliraju, ili za koje znate da ćete imati velikih problema da smanjite (npr. mesečni izdatak na bioskop/čokoladu/kafu itd.)
  10. Prestanite da koristite kreditne kartice. Sve plaćajte kešom ili platnom karticom. Nemojte čak ni čekove da koristite. Lako je potrošiti više kada trošite sa bankovnog ili kreditnog računa, jer ne znate koliko tačno imate na raspolaganju. Ako imate keš, vidite kako vam zalihe ponestaju. Čak možete da posebno odvojite sume novca predviđene za svaki trošak (npr. jedna za kafu, druga za gas, treća za razno). Kada uzimate sa gomile za dati trošak, videćete koliko vam ostaje i ujedno ćete videti svoj limit.
    • Ako morate da imate kreditne kartice, a ne želite da budete u iskušenju tako što će vam one biti na raspolaganju svaki dan, nekako obeležite deo u novčaniku u kome se one nalaze, a što će vas podsećati na vaše ciljeve za štednju.
    • Kreditne kartice nisu zlo same po sebi – sve je u samokontroli. Ako ih odgovorno koristite (npr. isplaćujete svaki mesec), možete od njih imati koristi. Ali razlog zašto većina banaka zarađuje na kreditnim karticama je što ljudi na kraju troše novac koji nemaju. Osim ukoliko niste potpuno sigurni da možete da platite iznos koji dugujete u potpunosti svakog meseca, bolje zaboravite promocije kreditnih kartica koje banke koriste da vas namame.
  11. Otvorite račun u banci na kom ćete štedeti novac koji će vam doneti i kamatu. Mnogo ćete lakše voditi evidenciju o svojoj ušteđevini ukoliko je držite odvojeno od novca koji trošite.
  12. Prvo isplatite sebe. Štednja bi trebalo da bude vaš prioritet, tako da nemojte da kažete da ćete uštedeti ono što vam ostane na kraju meseca. Stavite štednju na račun (ili u kasicu-prasicu) čim dobijete platu. Jednostavan, efikasan način da započnete štednju je da 10% od svake plate uplatite na štedni račun. Ovo funkcioniše lako i bez puno razmišljanja. Kroz nekoliko godina, imaćete pristojnu sumu na računu, a kroz nekoliko decenija bićete milioner.
    • Možete uspostaviti automatski transfer sa vašeg tekućeg na štedni račun.
    • Takođe možete investirati direktno u svoju penziju.
  13. Naučite da uštedite na malim stvarima. Ovo predstavlja najbrži i najlakši način za povećanje vaše ekonomičnosti. Ponekad niste ni svesni koliko novca na dnevnom nivou date na neke rituale. Navika je čudna stvar. Primera radi, svakodnevno ispijanje kafe u lokalnom kafiću vas košta 150-200 dinara svakog dana. Pomnožite to sa brojem dana u mesecu. Takođe, budite svesni količine potrošene struje ili vode na dnevnom nivou. Ukoliko je u kući dovoljno toplo, nema potrebe da termoakumulaciona peć radi uzalud. Ako niko nije za kompjterom, nema potrebe da bude uključen. Zavrćite slavine do kraja, ne dozvolite da voda teče bez potrebe. Ne bojte se, nema ovo veze sa škrtarenjem kao što će neki zli jezici mozda reći ili bar pomisliti, ovo se svuda na zapadu zove savesno i ekonomično ponašanje. Time ne činite dobrobit samo svojoj porodici i kućnom budžetu, već i čitavoj zajednici, jer vršite manji utrošak struje i vode.
  14. Uradi sam princip. Razmislite koliko ste više novaca dali na stvari koje ste realno sami mogli da završite, uz mnogo manje troškove. Bez razlike da li ste u datom trenutku pri parama ili ste praznog džepa, u pitanju je princip. Ukoliko sebe naviknete na takav životni tempo, bićete u prilici da uštedite i pored toga da završite više u jednom danu. Recimo, koliko ste puta bez bilo kakve potrebe seli u kola kako bi otišli do nekog prijatelja koji je na samo kilometar ili dva od vaše kuće. Da ste se odrekli kog minuta serije koju ste gledali (a koja vam se pritom nije ni sviđala), mogli ste da uštedite na gorivu. Da ne pominjemo koliko je šetnja zdravija. Razmislite samo koliko ste puta uzeli gotovu hranu iz marketa, kada vas je mrzelo da provedete petnaestak minuta u kuhinji kako bi spravili obrok od postojećih namirnica koje ste već imali u kući.
  15. Ne okolišajte da pitate. Naš narod kaže: Ko pita, ne skita. Uštedite sebi vreme i novac tako što ćete pitati ljude u vašem okruženju za kraći put, jeftiniju robu, jednostavniji način. Začudićete se koliko ćete samo novih stvari čuti i saznati.
  16. Tražite. Nemojte da budete mrzovoljni i da vas mrzi da obiđete sve lokalne prodavnice koje se bave prodajom određenih proizvoda koje želite da kupite. Tražite one prodavnice sa popustom, pitajte osoblje da li imaju još koji par patika u nekom od magacina, zamolite ih da pozovu svoju poslovnicu u drugom gradu.
  17. Stavite sve na papir. Vodite evidenciju o svojim troškovima. Ne dozvolite da se na kraju dana mašite za džep i upitate sebe: Gde mi je novac? Zabeležite vaše rashode i prihode i vidite i sami koliko ćete više para imati na raspolaganju uz poštovanje ovih nekoliko korisnih saveta.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Knežević

Avatar photo
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.

SLIČNO

Sopstveni posao

Kako pokrenuti sopstveni posao

Živimo u zemlji u kojoj je nezaposlenost velika. Mnogi ljudi sede kod kuće, listaju oglase, …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Odlični saveti. Još i da krenemo da ih se svi pridržavamo :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *