Kako skuvati dobru kafu

Kada govorimo o kuvanju dobre kafe mislimo najpre na domaću, kod nas najčešće nazivanu turskom kafom. O pripremi espresa, nes, filter kafe ili kapućina u ovom tekstu ne govorimo. Dakle, džezvu u ruke i pripremimo kafu od koje će zamirisati kuhinja i ceo stan.
Dobra kafa

Kako skuvati dobru kafu

  1. Ovo je najčešće primenjivano, KLASIČNO KUVANJE kafe. Voda u džezvi se zagreva do ključanja. Džezva se skloni sa šporeta i u nju posle kraćeg vremena doda potrebna količina mlevene kafe – kašičica do dve po šolji, sa šećerom ili bez njega.U ovom postupku je važno da voda ne proključa, jer je to za kafu previsoka temperatura. Džezva sa kafom se na kratko ponovo vrati na šporet i kada počne da se podiže, pomeri sa plamena. Kašičicom se poromeša, da se podigla pena malo spusti i sipa u šolje.Preporuka je da se ne kuva velika količina kafe – lonac kafe neće biti istog ukusa kao jedna ili dve šoljice. Najbolje je u džezvi kuvati dve šoljice kafe, a ukoliko treba poslužiti više osoba, bolje skuvati kafu u dva ili tri navrata.
  2. VUK kuvanje kafe je manje primenjivan način u našim krajevima, ali po nekima, predstavlja izvorni postupak pripreme ovog napitka. VUK čitaj – voda u kafu, je potpuno obrnuti postupak u odnosu na prvi, klasični način.Kašičicu sitno mlevene kafe sipati u malo zagrejanu praznu džezvu i staviti na šporet da se „peče“. Zagrejanu kafu preliti šoljicom vode, ostaviti da se zagreje do tačke ključanja, ali da ne proključa, i skinuti sa šporeta. Kafu promešati blago kašičicom i još jednom kratko vratiti na šporet, skloniti i sipati u šoljicu. Ukoliko se kafa kuva sa šećerom, on se dodaje pre ponovnog vraćanja na šporet.Ovako skuvana kafa ima zaista specifičan ukus i mnogo jači miris.
  3. ŠOLJICA KAFE je način u kojem se takodje postiže bogata aroma kafe, pošto se ona ne izlaže ključanju.Kafa se sipa direktno u šolju, a voda zagreva u džezvi. Kada dostigne temperaturu ključanja, voda se skloni sa šporeta i sipa u pripremljenu šolju tako što jedna manja količina ostaje u džezvi. Blago se promeša sadržina šolje, a džezva sa preostalom količinom vode jos jednom zagreje, doda šećer, ukoliko kafu treba zasladiti, i dosipa u šolju. Sadržinu ponovo promešati, a kada se staloži, kafa je spremna .

Pročitajte i članak Kako se pravi francuska kafa.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

SLIČNO

koktel kosmopolitan

Kako se pravi koktel Kosmopoliten

Kosmopoliten ima prijatnu ružičastu nijansu i dobro je balansiran između slatkog (triple sec/sok od pomorandže) …

Jedan komentar

  1. Aleksandar Milojkovic

    Hvala na dobrom savetu, iskustvo je veoma bitno i lepo je sto ste podelili sa nama. Poydrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *