Kako se pravi koktel margarita

Ne postoji „savršena“ margarita – čak ne možemo tačno ni da utvrdimo poreklo ovog popularnog pića! Međutim, mnogi poznavaoci koktela će vam reći da jednostavna upotreba već gotove mešavine za spravljanje margarite sa jeftinom tekilom nije baš ohrabrujući način.

Postoje mnogi, mnogi drugi načini da pripremite ovo osvežavajuće piće. U ovom članku će biti predstavljene različite varijante pripreme ovog koktela tako da možete eksperimentisati i napraviti savršenu margaritu za vas.

margarita koktel

Kako napraviti margaritu

Kao meru možete koristiti malu čašu.

  • 1 čaša tekile
  • 1 čaša svežeg soka od limete
  • 1 čaša likera “Triple Sec” (npr. „Cointreau“)
  • krupnozrnasta košer so
  • limeta za garniranje
  • tabasko sos
  • led
  1. Stavite led u šejker.
  2. Izmerite određenu količinu tekile i sipajte je u šejker.
  3. Dodajte istu količinu “Triple Sec”-a koji predstavlja liker sa ukusom narandže napravljen od sušene kore pomorandže. Da bi vaš koktel margarita bio plave boje, umesto gore navedenog likera možete koristiti i plavi liker „Blue Curacao“ (napravljen od sušene kore citrusa laraha koji je po ukusu sličan pomorandži, samo je više gorak).
  4. Dodajte određenu količinu svežeg soka od limete. Da biste dobili originalan meksički ukus, koristite key limete (posebna sorta poreklom sa ostrva Key, mnogo manja nego standardna limeta) koje su više oporog i gorkog ukusa nego krupnije persijske limete. Ako želite da vaše piće ima blaži ukus, kao alternativu, možete koristiti svež sok od limuna (probajte slađe limune sorte mejer).
  5. Snažno promućkajte.
  6. Isecite krišku limete i pređite njom po ivici čaše. Vodite računa da ovlažite spoljni rub čaše jer je to mesto na kome želite da se zadrži so.
  7. Sipajte krupnozrnastu so na tanjir, držite čašu za stalak, prevrnite je na tanjir i vrtite je tako da se so nahvata na ivicu navlaženu sokom limete. Napunite čaše ledom i isipajte piće iz šejkera u čašu. Kao altrenativu, za rub čaše možete koristiti šećer umesto soli.
  8. Ukrasite piće kriškom limetom i poprskajte tabasko sos po njemu. Uživajte!

Alternativne razmere sastojaka

Ukoliko vam baš ne odgovara da koristite sastojke u odnosu 1:1:1, probajte sledeće razmere:

tekila: Triple Sec: sok od limete

  • 2:1:1
  • 3:2:1
  • 3:1:1
  • 7:4:3
  • 8:1,5:3 – ovu proporciju koristite ako vam je previše likera „Triple Sec“ u gore navedenim proporcijama.

Alternativna varijanta sa pivom „Corona“

  1. Popularna alternativna varijanta je koktel margarita sa pivom. Potražite pivo blažeg ukusa – „Corona“ je zaista dobar izbor. Ako koristite 1 čašu tekile, onda će vam za pripremu koktela biti sasvim dovoljno 1/2 – 3/4 čaše piva.
  2. Koristite “zlatnu” ili “oro” tekilu za pripremanje ovog koktela, jer se “bele” tekile (koje su poželjnije za pravljenje standardne margarite) ne mešaju dobro sa pivom.
  3. Zadržite se na „Cointreau“ likeru od narandže (ukoliko želite, možete dodati par kapljica likera „Triple Sec“); što je slađi liker, to bolje po vaš koktel.
  4. Sok od limete: pokušajte da iscedite pola limete ako želite da dobijete kiseliji ukus.
  5. Dodajte veliku kašiku šećera – dobro promešajte.
  6. Par kapi gazirane mineralne vode takođe će učiniti da koktel dobije mehuriće i osećaj “uzavrelosti”.
  7. Dodajte par ledenih kocki i dobro promešajte; poslužite piće sa ledom.
  8. Savet: nemojte koristiti šejker pošto su pivo i mineralna voda gazirana pića.

“Baja” margarita

  1. 150 ml „reposado“ ili “odležale” tekile
  2. 70 ml likera od biljke damiana (tradicionalnog likera iz Donje Kalifonije u Meksiku) – možda će biti potrebno da prilagođavate količinu koju koristite u zavisnosti kiselosti/slatkoće vaše limete ili limuna)
  3. 7 velikih isceđenih limeti bez koštica i voćne pulpe (preporučuju se persijske ili „Bearss“ limete; meksičke ili key limete su ukusne, ali zahtevaju previše truda da bi se dobila mala količina soka)
  4. 1 isceđen limun bez koštica i voćne pulpe (limun sorte „meyer“ ili „improved meyer“ učiniće da vaš koktel bude sladak bez dodavanja šećera)

Ledena margarita sa limunadom od limete

Sjajan, jednostavan recept za velike količine izvrsne ledene margarite! Nisu vam potrebni blenderi ili led za ovaj recept! Pomešajte sve dole navedene sastojke u plastičnu kesu ili plastičnu posudu sa poklopcem, a potom ih stavite u zamrzivač. Kada se mešavina dostigne određenu gustinu, ali je i dalje žitka, vadite je i služite pomoću kutlače.

  • 2 konzerve limunade od limete
  • 6 konzervi vode
  • 2 konzerve tekile
  • 1 konzerva likera “Triple Sec”
  • Napomena: obično se kao mera koristi konzerva zapremine 180ml, ali je najsigurnije da kao meru koristite limenku limunade od limete jer ćete tada dobiti savršen koktel.

Recept sa agavom

Najjednostavnija, ali najbolja margarita – 2 mere 100% tekile od agave, 1 mera sveže ceđenog soka od limete, 1 mera razblaženog soka od agave.

Sve sastojke zajedno sa ledom stavite u šejker, promućkajte i probajte – ako je potrebno, prilagođavajte ukus dodavajući pojedine sastojke. Zatim sipajte koktel u čaše za margaritu (u kojima se nalazi još leda) i uživajte u piću. Vaš koktel će imati sjajan ukus ukoliko koristite navedene prirodne sastojke i 100% čistu tekilu od agave. Nema potrebe da stavljate so jer će to pokvariti ukus koktela.

Samo kao alternativu ukusnom alkoholnom piću od limete preporučujemo vam čašu osvežavajućeg soka od jabuke ili ribizle. Sve što treba da uradite je da pomešate punu posudu leda, krišku jabuke, stavite ih u blender, a potom možete dodati do 300ml soka od sveže ceđenih ribizli. Izblendirajte mešavinu!

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

Kako razlikovati vina

Vino je alkoholno piće koje se pravi od fermentisanog soka grozđa ali se može praviti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *