Kako razlikovati vina

Vino je alkoholno piće koje se pravi od fermentisanog soka grozđa ali se može praviti i od raznog voća i delova biljaka. Proizvodnja vina teče tako što se grozđe cedi i gnječi, a sok koji se dobije se hermetički zatvara u bačve zajedno sa kvascem i sumpor-dioksidom koji uništava višak kvasca i mikroorganizme. Proces fermentacije traje nekoliko nedelja a zatim se vino presipa u drvena burad ili druge kontejnere radi fermentacije (starenja).

vino

Kako razlikovati vina

Po boji: Postoje bela, roze i crvena( kod nas odomaćen naziv crna). Kada se govori o godini berbe, postoje razlike između crvenih, sa jedne strane i belih i roze, sa druge. Crvena vina su postojanija i potrebno im je dodatno vreme da sazru, odnosno odleže u boci, pa su tako za konzumaciju najbolja ona 3-5 godina stara. Nasuprot njima, za bela i roze vina je najbitnije da budu što svežija, najviše 2 godine od godine berbe, jer tada vina imaju prijatne voćne i sveže arome.

Po slatkoći: Ovde je reč o grožđanom šećeru koji se nalazi u grožđu, a samim tim i u vinu. Postoje: suva( sadržaj šećera ne prelazi 4gr/l), polusuva(sadržaj šećera je od 4gr/l do 12gr/l, ), poluslatka(sadržaj šećera je od 12gr/l do 50gr/l ) i slatka(sadržaj šećera je preko 50gr/l. )

Po kvalitetu: stono ili obično vino (stona vina su ona koja su najnižeg kvaliteta jer je kvalitet grozđa niži), kvalitetno vino sa regionalnim područjem, kvalitetno vino sa geografskim područjem i vrhunska vina sa oznakom rejona berbe ( ova vina su retka na našem tržištu).

Priča o „što starije to bolje“ ne važi za sva vina, ovo se odnosi samo na specijalna arhivska prestižna vina. Vina koja su nam dostupna u marketima ne spadaju u njih, to vino kao, organska materija, je osetljivo i sklono kvarenju, a onda promeni ukus pa pomislite kako je vino kiselo ili izvetrilo.

Vino uglavnom nosi naziv grožđa od kog je napravljeno (vranac, kavadarka, kratošija, stanušina, žilavka, smederevka, tamnjanika, plavac, merlot, chardonnay, cabernet,..) ili neka specificna imena ukoliko je vino melanž nekoliko sorti grozđa (kupaža).

1. Što se temperature služenja tiče, crvena se služe na temperaturi oko 13-17 stepeni, dok se bela služe na nižim temperaturama, oko 8-12 a roze 6-8.
2. Postoje razlike i u odnosu na to uz koju hranu se služe crveno i belo vino, ali to opet zavisi od svakog vina pojedinačno. Uopšteno, može se reći da bela vina idu uz belo meso, morske plodove.. a crvena uz malo težu hranu, crveno meso, svinjsko, teleće, divljač itd.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

koktel kosmopolitan

Kako se pravi koktel Kosmopoliten

Kosmopoliten ima prijatnu ružičastu nijansu i dobro je balansiran između slatkog (triple sec/sok od pomorandže) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *