Kako napraviti domaće jeftino vino

Kao što i piše u naslovu, ovde je reč o jeftinom vinu. Ovo vino, koje je nekada bilo više namenjeno radnicima bez stalnog mesta boravka i skitnicama, sigurno nije prikladno za prave poznavaoce vina. Pre će biti za one koji ne očekuju kvalitet, ali žele da se upuste u jedan prijatan, ne tako skup, jednostavan, edukativni projekat.

Drugi način za pravljenje ne tako skupog vina kod kuće je da iz prodavnice nabavite bistri sok napravljen od samo jedne vrste grožđa i osnovnu opremu za varenje napitka u kućnim uslovima; napitak će biti jednako prijatnog ukusa. Postupak je takođe jednostavan; sipajte sok u sterilisanu kofu ili vedro i pospite ga kvascem za vrenje. Pokrijte posudu sterilisanim poklopcem.

domace vino

Uštedećete na vremenu ukoliko umesto smrznutog sirupa kupite pasterizovani sok od grožđa bez aditiva, šećera i šampanjski kvasac. Ovakav sok možete kupiti u supermarketu i on se već nalazi u sanitarnim uslovima – u svojoj dvolitarskoj plastičnoj boci. Stavite spravicu za ispuštanje mehurova sa gumenim čepom od na vrhu da biste ispustili gas.

Otežavajući faktor u postupku pravljenja vina je sumpor-dioksid, stoga morate voditi računa da je sok prirodan. (Pasterizacija je uništila “divlji” kvasac i buđi koje su se nalazile u grožđu koristeći toplotu umesto sumpornih jedinjenja koja bi smetala vašoj fermentaciji.) Iako se vašim prijateljima možda neće svideti ovakvo domaće alkoholno piće, osobe koje se bave sličnim projektima pravljena vina u kućnim uslovima biće impresionirani listom sastojaka koje ste koristili u kućnoj proizvodnji alkohola i svim vašim trudom.

Pročitajte i članak kako skuvati vino.

Sastojci

Možete napraviti oko 4 litre vina ukoliko koristite sledeće količine sastojaka:

  • 2 konzerve sirupa (sa sobne temperature). Možete koristiti bilo koju vrstu sirupa kao što je sirup od “konkord” grožđa jagoda, kivija, itd (poznati su sirupi marke Welch’s ako ih možete nabaviti) sve dok ste sigurni da ne sadrže nikakve prezervative, veštačke boje ili dodatke ukusima.
  • 2 šolje šećera
  • 1 pakovanje šampanjskog kvasca (više od ove količine neće povećati sadržaj alkohola već će dati napitku loš ukus kvasca) – ako koristite kvasac za testa, napitak će imati grozan ukus. Preporučuje se da koristite samo šampanjski kvasac.
  • Odaspite između pola do trećine vode iz bokala. Na kraju, dopunite flašu vodom sa česme (prokuvajte je ako sadrži puno hlora). Treba izbegavati prokuvanu i vodu sa česme – filtrirana voda (voda pročišćena obrnutom osmozom) nije neophodna, ali može poboljšati fermentaciju vina.

Kako se pravi domaće vino

  1. Nikada nemojte potcenjivati važnost sterilizacije! Sterilišite sve što ćete koristiti za čuvanje fermentisanog vina da biste sprečili rast bakterija. Jednostavan način za sterilizaciju svih tih stvari odjednom je da ih sve operete u mašini za pranje posuđa na visokoj temperaturi sa odgovarajućim praškom. Neke mašine za posuđe su posebno namenjene sterilizaciji vašeg posuđa (temperatura na kojoj one peru posuđe je oko 84ºC). Na taj način ćete prilično očistiti opremu, a i zaista ćete sebi olakšati zadatak. Nakon što mašina završi sa programom za sušenje, vi ćete biti spremni da počnete sa pripremom vina. Ako nemate mašinu za pranje posuđa, operite svu opremu deterdžentom, zatim prokuvajte levak i sve druge stvari koje ćete koristiti u prašku za izbeljivanje. Nema potrebe da perete bokal pošto se u njemu nalazi samo voda. Pustite da se stvari osuše na vazduhu.
  2. Kupite u prodavnici 4 litra filtrirane vode u plastičnom balonu (ako imate kod kuće filter za pročišćavanje vode obrnutom osmozom možete koristiti i vodu sa česme koju ćete sami filtrirati). Grejati vodu na 60º 22 minuta.
  3. Sipajte sirup soka sa sobne temperature u čist, suv balon. Koristite levak ukoliko vam je potreban.
  4. Dok je voda još vruća, rastopite 2 šolje šećera u njoj. Mešajte prilikom sipanja šećera.
  5. Postoje različita mišljenja po pitanju upotrebe kvasca. Možete koristiti kvasac prateći uputstva na pakovanju. Drugi način da aktivirate kvasac jeste da stavite jednu malu kašiku šećera u posebnu činiju. Dodajte ¼ šolje mlake vode (zagrejane na temperaturi od oko 40º). Dodajte kvasac. Stavite da odstoji 10 minuta. Kvasac bi trebalo da postane veoma penast.
  6. Sipajte vodu sa rastopljenim šećerom u balon u koji ste prethodno sipali koncentrat soka. Ako je previše vruća, rashladite je tako što ćete postaviti balon u sudoperu napunjenu hladnom vodom; dodajte kockice leda da biste brzo ohladili mešavinu i ograničili vreme koje je potrebno da otvorena posuda bude izložena bakterijskoj kontaminaciji.
  7. Pipnite balon da biste se uverili da je mešavina hladna, potom dodajte kvasac. Zatvorite balon poklopcem i pažljivo protresite da bi se svi sastojci potpuno sjedinili.
  8. Skinite poklopac sa balona i pratite jedno od dole navedenih uputstava, od kojih vam preporučujemo metod sa kontrolnim ventilom.
    • Opcija 1: Navucite balon na vrh plastične posude sa napitkom. Zalepite ga trakom ili stavite gumicu. Kvasac stvara gas ugljen dioksida (CO2) pomoću koga će se naduvati balon. Veoma je važno da probušite iglom rupicu u balonu. Na taj način ćete uvek održavati pozitivan pritisak u posudi sa vinom; balon na vrhu će ispuštati CO2 a istovremeno neće puštati vazduh unutra. (Vazduh se ne sme pomešati sa mešavinom u posudi ili ćete u suprotnom dobiti sirće.)
    • Opcija 2 (preporučuje se): Umesto balona, kupite kontrolni ventil koji se koristi u akvarijumima. Kontrolni filter je jednosmerni filter koji dozvoljava ispuštanje CO2, ali ne i ulazak vazduha u posudu sa mešavinom. Sprovedite cevčicu iz kontrolnog ventila u čašu vode da biste proverili da li se fermentacija odvija u dobrom smeru – već sledećeg dana ćete primetiti kako CO2 raste u samom vrenju.
    • Opcija 3: Plastelinom popunite rupu oko cevčice na otvoru plastične posude sa napitkom, a drugi deo cevčice postavite na dno čaše sa vodom. Povremeno ćete moći da vidite mehuriće dok CO2 bude napuštao mešavinu.
  9. Držite plastičnu posudu sa napitkom (plastični balon) na sobnoj temperaturi i nipošto je nemojte izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti. Ako za nekoliko dana ne počnu da se stvaraju mehurići, bacite mešavinu i probajte ponovo ceo postupak ovaj put više vodeći računa o sterilizaciji opreme. S druge strane, možete sačekati 10-14 dana, kada će se mutna mešavina iznenada razbistriti. Zatim napitak prespite u druge manje boce, ostavite talog na dnu prve boce i uživajte u napitku!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako razlikovati vina

Vino je alkoholno piće koje se pravi od fermentisanog soka grozđa ali se može praviti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *