Kako iskoristiti prednosti pivskog kvasca

Pivski kvasac koristi se za pravljenje hleba i pekarskih proizvoda, ali i za proizvodnju piva i vina. Međutim, ranije se koristio samo za proizvodnju piva, a tek kasnije je počeo da se koristi i u druge svrhe. U narodnoj medicini je poznat kao lek za mnoge bolesti, a preporučuje se njegovo uzimanje u bilo kom životnom dobu.

pivski kvasac

Kako iskoristiti prednosti pivskog kvasca

Može se reći da je pivski kvasac prava riznica belančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, gvožđa, vitamina, minerala i mnogih drugih hranljivih sastojaka. Od korisnih sastojaka veliki značaj imaju proteini, koji su slični proteinimia životinjskog porekla, ali i vitamin B i drugi vitamini koji mu daju izuzetnu vrednost. Najbolje je uzimati suv pivski kvasac jer ga organizam tada u potpunosti iskorišćava, Uzimanje pivskog kvasca u svežem stanju se ne preporučuje jer može izazvati nadimanje, a gorkog je ukusa i veoma brzo se kvari.

Pivski kvasac, zahvaljujući mineralima i vitaminu B ublažava stres. Predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj isharani, a koristi se i u lečenju anemije, osteoporoze, zatvora, oboljenja jetre i žučnih puteva, upale želudačne sluzokože i drugih bolesti. Ublažava i predmenstrualne tegobe i tegobe u menopauzi.Preporučuje se i dijabetičarima jer u sebi sadrži tzv. složene šećere. U lečenju holesterola se preporučuje u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom. Dobra strana pivskog kvasca je i ta što kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a postiče efekat korisnih bakterija za dobar rad creva. Jedna supena kašika dnevno može da podmiri dnevne potrebe našeg organizma.Eliminiše štetne materije iz organizma, deluje antikancerogeno, ali i jača kosu i nokte.

Pivski kvasac je efikasan i u borbi protiv ekcema i raznih kožnih zapaljenja. Osobama sa aknama i problematičnom kožom, pomoćiće u uklanjanju ovih problema. Preporuka je da se maska od mleka i pivskog kvasca nanosi jednom u 15 dana, a maska se priprema tako što se pomeša kašičica mleka sa kašičicom kvasca, nanese na lice, ostavi da deluje oko pola sata tj dok se ne osuši i ispere mlakom vodom.

Pivski kvasac se može koristiti i u kuhinji i to kao začin odnosno dodatak jelima, a može se i jednostavno dodati već pripremljenoj hrani po otprilike jedna kašičica i dobro promešati.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *