Kakopedija > Hrana i piće > Zdravi recepti > Kako iskoristiti prednosti pivskog kvasca

Kako iskoristiti prednosti pivskog kvasca

Pivski kvasac koristi se za pravljenje hleba i pekarskih proizvoda, ali i za proizvodnju piva i vina. Međutim, ranije se koristio samo za proizvodnju piva, a tek kasnije je počeo da se koristi i u druge svrhe. U narodnoj medicini je poznat kao lek za mnoge bolesti, a preporučuje se njegovo uzimanje u bilo kom životnom dobu.

pivski kvasac

Kako iskoristiti prednosti pivskog kvasca

Može se reći da je pivski kvasac prava riznica belančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, gvožđa, vitamina, minerala i mnogih drugih hranljivih sastojaka. Od korisnih sastojaka veliki značaj imaju proteini, koji su slični proteinimia životinjskog porekla, ali i vitamin B i drugi vitamini koji mu daju izuzetnu vrednost. Najbolje je uzimati suv pivski kvasac jer ga organizam tada u potpunosti iskorišćava, Uzimanje pivskog kvasca u svežem stanju se ne preporučuje jer može izazvati nadimanje, a gorkog je ukusa i veoma brzo se kvari.

Pivski kvasac, zahvaljujući mineralima i vitaminu B ublažava stres. Predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj isharani, a koristi se i u lečenju anemije, osteoporoze, zatvora, oboljenja jetre i žučnih puteva, upale želudačne sluzokože i drugih bolesti. Ublažava i predmenstrualne tegobe i tegobe u menopauzi.Preporučuje se i dijabetičarima jer u sebi sadrži tzv. složene šećere. U lečenju holesterola se preporučuje u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom. Dobra strana pivskog kvasca je i ta što kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a postiče efekat korisnih bakterija za dobar rad creva. Jedna supena kašika dnevno može da podmiri dnevne potrebe našeg organizma.Eliminiše štetne materije iz organizma, deluje antikancerogeno, ali i jača kosu i nokte.

Pivski kvasac je efikasan i u borbi protiv ekcema i raznih kožnih zapaljenja. Osobama sa aknama i problematičnom kožom, pomoćiće u uklanjanju ovih problema. Preporuka je da se maska od mleka i pivskog kvasca nanosi jednom u 15 dana, a maska se priprema tako što se pomeša kašičica mleka sa kašičicom kvasca, nanese na lice, ostavi da deluje oko pola sata tj dok se ne osuši i ispere mlakom vodom.

Pivski kvasac se može koristiti i u kuhinji i to kao začin odnosno dodatak jelima, a može se i jednostavno dodati već pripremljenoj hrani po otprilike jedna kašičica i dobro promešati.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Ostavite odgovor