Kako se rešiti konstipacije (zatvora)

Konstipacija ili zatvor je veoma neugodna pojava koja može izazvati velike zdravstvene probleme. Naravno da se taj problem može rešiti. Stručnjaci smatraju da su dobra probava i redovno pražnjenje najvažniji za vitalnost i dobro zdravlje.

konstipacija-zatvor

Kako se rešiti konstipacije (zatvora)

Najbolji načini da podstaknete rad creva i da rešite ovaj zdravstveni problem su sledeći:

  1. Pre svega treba unositi dosta tečnosti. Preporučuje se oko 1,5-2,5 l dnevno,uglavnom negazirane vode. U manjoj meri možete unositi i biljne čajeve, voćne sokove, supe, jogurte, sokove od povrća. Umereno treba unositi kafu i druge napitke koje sadrže kofein.
  2. Trebalo bi izbegavati masnu i rafinisanu hranu i ograničiti unos prostih šećera pre svega slatkiša.
  3. Povećajte unos namirnica bogatih vlaknima (voće, povrće), kao i integralnih žitarica i integralnog hleba, mekinja.
  4. Pre doručka možete da popijete čašu tople vode, jer ona pogodno deluje na rad creva.
  5. Bilo bi poželjno uvesti neku fizičku aktivnost- dovoljna je čak i svakodnevna šetnja od 30 minuta, jer ona blagotvorno deluje na rad creva i uopšte na zdravstveno stanje celog organizma.
  6. Bitno je da se ne preskaču obroci, a naročito ne doručak. Potrebno je da obroci budu češći, ali i manji, jer veći broj obroka stimuliše refleks pražnjenja creva i podstiče kretanje crevnog sadržaja,a ukoliko je ishrana neredovna, stolica može izostati.
  7. Potrebno je da ne suzbijate nagon za pražnjenjem, već treba creva prazniti redovno.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *