Kako napisati sastav na temu Tragična veličina Romeove i Julijine ljubavi

Mesečina ima divan sjaj, kao da sviće, a noć je tek počela. Ležim na travnjaku tražeći zvezde, ali noćas su pobeđene, ugašene… Ostale su najjače i najlepše sa Mesecom kao kakvim vođom, kraljem nad kraljevima, lampom nad lampama, umetnikom nad umetnicima. Kažem umetnikom, jer mi je u rukama divno delo vanvremenskog pisca. Nije mi teško da čitam, jer imam saveznika na nebu koji poput Sunca osvetljava sve redove i ne dozvoljava mi da zastanem. U jednom dahu čitam neke davno napisane reči i ne želim kraj. Da li je moguće da reči nekad mogu izraziti sve? Može li jedna knjiga odlikovati sva čovekova osećanje i ceo njegov život? Svaka reč se krije u jednom posebnom lavirintu tajni i to svaki dobar pisac poznaje. Od onoga što nikad nije bilo i neće do onoga što jeste, pisci prave najlepše priče. Šekspir je, znajući to, napisao najlepšu tragičnu dramu koja nedvosmisleno govori o ljubavi koja pobedjuje čak i smrt – tragično, romantično i idealno.

romeo-i-julija

Kako napisati sastav na temu Tragična veličina Romeove i Julijine ljubavi

Ljubav. Za ljubav nije potreban razlog. Ona se ne dešava stalno, ali kada se desi, srce u grudima treperi.

Čitajući knjigu, osećam neopisivu, beskrajnu, ali i začuđujuću radost, jer shvatam da prava ljubav nema cenu, ona je smisao života i pokretač svega što je vredno. Uživam dok čitam, jer Romeo i Julija, osećaju blage, poput povetarca dodire, pogledi im se nežno sreću, događa im se jedno predivno osećanje koje podseća na nešto što će večno trajati – ljubav. Uviđam savršenstvo njihove ljubavi, čistu radost pri susretu, ali i neizmernu tugu. Nad njihovim nevinim osećanjima nadvio se mač onih čiji su oni potomci.

„Što ne boli – nije život,
što ne prolazi – nije sreća.“

Njihova bol i kamen spoticanja počiva na snažnim motivima, a ljubav se nasadila poput savesne kokoške na svojim slabašnim i nezaštićenim čedima, svakim trenom sve je jača.
Porodice Romea i Julije, dva smrtna neprijatelja, postaju neprijatelji njihove ljubavi. Ništa ih pomiriti ne može, jer jaz je svakim danom sve veći, možda je to sudbina. Ali, da li je sudbina jača od ljubavi?

Postavljam ovaj znak pitanja sebi i nastavljam dalje. Prelazim preko redova ove divne drame i osećam kako mi prijateljski pomaže da odgonetnem sve nejasno. Osećam kako daje krila mom umu i srcu, naslućujem piščevu iskrenu i odanu strast u svakoj rečenici, u svakom opisu. Ulivalo mi je ovo delo nadu, a sad i sigurnost da prave ljubavi ne idu, one traju.

Romeova i Julijina ljubav je van svakog vremena. Ona ne nalazi razumevanje na Zemlji, ali zato opstaje kroz smrt i traje kroz vreme. Nažalost, oni su ljubavnici koji nisu uspeli da nađu mesto na ovom svetu, a smisao svog života su pronašli u svojoj ljubavi.

Pošto bivaju neshvaćeni, spas nalaze u bujici strasti koja je tragedija za one koji nikada istinski voleli nisu i tužna romantika za one koji sebe daju za čak samo jedan trenutak prave strasti i stvarnih osećanja. Njihova ljubav je velika, prava i romantična, koja ne zna za granice i kao takva sluti tragičan kraj.

Svaki oblik njihove ljubavi je veći od samog sebe i ne crpi se u stvarnosti niti u događajima iz prošlosti. Svaki tren koji doživljavaju zajedno je jedinstven i neponovljiv. Ta ljubav je činom samoubistva dostigla vrhunac na Zemlji.

Draž ove tragedije je u tome što su se oni ubili iz ljubavi, a do tog časa su mrtvi već mnogi njihovi rođaci i prijatelji koji su se međusobno ubijali iz mržnje. Romeova i Julijina ogromna i bezumna strast, koja obuzima ne samo telo već i razum, je svetlost koja potiskuje mračno u čoveku. Veliko je to osećanje koje ne zna za prepreke, pobedjuje i smrt, a koja prepreka može biti veća od smrti?
U poređenju sa njihovim idealnim osećanjima sve izgleda sićušno i bezvredno.

Njihov tragičan kraj nam na jako oštar način poručuje da nikada ne pristanemo na kompromis kada je srce u pitanju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

Svest o pesmi

Kako analizirati pesmu „Svest o pesmi“

Branko Miljković je mitska ličnost srpskog pesništva. Mitska zbog njegovog života, ali i misteriozne smrti. …

Jedan komentar

  1. Zanimljivo, ali nemojte pocinjati sastav sa „Ljubav.“ ili slicno. Takodje, moze biti jezgrovitije. Neke suvisne recenice kvare utisak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *