Kako analizirati likove iz Molijereve „Tvrdice“

Molijer je bio jedan od najvećih humorista i tvorac komedije klasicizma. Kroz tridesetak njegovih komedija on je kritikovao, ismejavao ljudske poroke kao što su izveštačenost, licemerje i tvrdičluk. Jedan od likova koji zauzima visoko mesto u Molijerovoj komediji „Tvrdica“ je lik Harpagona. Nasuprot njega javlja se njegov sin Kleant.

tvrdica molijer

Kako analizirati likove iz Molijereve „Tvrdice“

Možemo izvršiti uporodnu analizu ova dva lika, koja predstavljaju dve suprotnosti.

Harpagon je bogati čovek, koji je bogatstvo stekao na nepošten način. Njega je Molijer dočarao veoma verno. To je čovek koji pozajmljuje sa kamatom a nikad ne daje. Veoma pohlepan, sebičan, usredsređen samo na sticanje bogatstva. Njegovo bogatstvo i novac za njega predstavlja cilj življenja, cilj postojanja. On je čovek koji više voli novac nego svoju rođenu decu ili bilo kog drugog čoveka. Novcu se obraća kao prijatelju, kao nečem najdragocenijem i dolazi u apsurdnu situaciju da novac poseduje njega, a ne on novac.

Harpagon je postao mučitelj svojih ukućana, kao i posluge zbog svog trvdičluka. Obuzet je novcem da mu ga neko ne ukrade, sumnja na sve i na svakoga, a samim tim postaje i mučitelj sebe. Jednom rečju, njegov tvrdičluk razara sve što je zdravo i normalno.

Drugi lik u „Tvrdici“ koji je različit od Harpagona, je njegov sin Kleant. On na svaki način pokušava da svog oca odvrati od njegovog ponašanja. Pokušava da svom ocu pokaže da nije sve u novcu. Medjutim, nema baš uspeha u tome.

Kada vidi da je otac nepopravljivi tvrdica koji truje život svojim ukućanima , on pokušava da zajedno sa svojom sestrin Elizom spasi makar Marijanu koju treba da oženi njihov otac. Naravno da na kraju Harpagon gubi bitku sa njim zbog svoje pohlepe.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

Ociju tvojih da nije

Kako analizirati pesmu „Očiju tvojih da nije“

Vasko Popa važi za pesnika srpske moderne poezije. Izdao je više zbirki pesama. Jedna od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *