Kako analizirati lik Banović Strahinje

Pesma „Banović Strahinja“ spada u istorijske narodne pesme kosovskog ciklusa. Njen predmet je junaštvo, hrabrost ali i moralna dimenzija glavnog junaka. Pesma na jedan izuzetan način daje opis glavnog junaka. Ovde narodni pevači nisu opevali samo o junaštvu, gospodstvu i hrabrosti glavnog junaka, već i o njegovom čovekoljublju, moralnom viteštvu u okolnostima gde se junak izdiže iznad sredine koja je karakteristična za taj period.
banovic strahinja

Kako analizirati lik Banović Strahinje

Da bismo bolje razumeli i shvatili narodnog pevača i njegove početne stihove:
„Netko beše Strahinjiću Bane“ treba dobro razumeti i pročitati pesmu „Banović Strahinja“.Njegov lik je tako upečatljivo dat da jednostavno prateći pesmu do kraja shvatamo zašto „netko beše Strahinjiću Bane“.

Gradeću lik Banović Strahinje stavlja se akcenat na njegovo čovekoljublje. Njegovo junaštvo i gospodstvo ja nesporno u okolnostima u kojima je ova pesma nastala. Pesma je nastala u oči Kosovskog boja kada Turci porobljavaju posed Banović Strahinje. U toj tragediji kada mu je „imanje poplavljeno,žena odvedena i sluge pobijene“, glavni junak pokazuje svoju snagu, hrabrost ali i ponos. Njegova hrabrost se ogleda u tome što je krenuo u bitku sa jačim neprijateljem, a njegov ponos u tome što bez pomoći tasta i šuraka kreće da se osveti.

Pored ovih karakteristika koje mu narodni pevač dodeljuje, dobija i epitet čovekoljublja. Kroz dijalog sa turskim dervišom koji je nekad bio Banovićev rob, vidi se kolika je bila njegova čovečnost.
Pored mnogih delova pesme koja oslikavaju lik Banović Strahinje, najbolji i najupečatljiviji je zadnji deo. Tu on pokazuje svu svoju moralnu i etičku raskoš nespojivu sa zakonima onog vremena. On brani svoju nevernu ženu od njenih roditelja i braće, jer znamo da se u tim vremenima ženino neverstvo surovo kažnjavalo.

Banović Strahinja ne samo što ne kažnjava svoju ljubu, već je brani i ne tera od sebe, jer zna da je veći podvig i junaštvo ne kazniti i oprostiti, a da osveta spada u niže moralne kategorije.
Iz svega ovoga saznajemo svu njegovu ljudsku veličinu. Zato stihovi:“Netko beše Strahinjiću Bane“, govore sami po sebi o glavnom junaku. Kao i završni stihovi pesme:“ Malo beše takijeh junaka“, navode nas na jedini mogući zaključak, a taj zaključak je da je lik glavnog junaka besprekoran.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

Ociju tvojih da nije

Kako analizirati pesmu „Očiju tvojih da nije“

Vasko Popa važi za pesnika srpske moderne poezije. Izdao je više zbirki pesama. Jedna od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *