Kako analizirati pesmu „Očiju tvojih da nije“

Vasko Popa važi za pesnika srpske moderne poezije. Izdao je više zbirki pesama. Jedna od njih je „Kora“ i sadrži više ciklusa.
Ciklus „Daleko u nama“ ima predivnu pesmu „Očiju tvojih da nije“.
Osnovna tema ove pesme, koja dominira u celoj zbirci, je ljubav, a ona se otkriva već u prvom stihu.
Ociju tvojih da nije

Kako analizirati pesmu „Očiju tvojih da nije“

Pesnik peva o očima „njenim“ koje imaju posebno značenje za lirskog subjekta. Iskazuje svoju jaku ljubav snažnim motivima – oči, smeh, slavuj, ruke. Sve ovo, umetnički uobličeno, postepenim nizanjem dočarava bezgranično plemenito osećanje, iskrenu ljubav.

Pesma sadrži dva subjekta, govori o osobi koja voli i onoj koja je voljena. Napisana je u tercinu, u igri su četiri i svaki je posebna poetska slika. Pesma objedinjuje motive koji govore o dobrim osobinama voljene osobe.

Ova slika: „Očiju tvojih da nije ne bi bilo neba u slepom našem stanu“ označava socijalni prostor, ističe lepotu očiju i njihov značaj za lepotu stana u kome bivstvuju. Govori o teskobnom stanu u kome se oseća neprijatnost, koji bi bio usamljen bez voljene. Epitet „slepom“ asocira na taman prostor, nepristupačan, zatvorenog vidika. Oči ljubljene obasjavaju stan, čine ga prostranim i svetlim. A oči su sinonim za dubinu, istinu, prostranstvo, toplinu, vernost, ljubav… Zato je ovaj motiv na prvom mestu, najvredniji.

Nebo predstavlja širinu, beskraj, svetlost. Dok je smeh metafora za radost, toplinu, vedrinu. On ulepšava ružan sastav sobe. Pesnik je toliko očaran lepotom ženinog osmeha, da je prevideo teskobne zidove, kao da ih je potisnuo talas vedrog osmeha, sa bića se skinuo teret teskobe. Lirski subjekat se ne oseća usamljeno jer se smeh raspe svaki put pri uzajamnom susretu. Pesnik svoju dragu poredi sa slavujem koji označava pesmu, umilan glas, nežnost, radost… Ona svojim umilim glasom očarava čak i vrbu koja želi da pređe prag i pridruži im se, a vrba je sinonim mladosti, nežnosti i nevinosti.

Na kraju pesme, pesnik govori o lepoti ruku svoje najmilije. One su simbol za zagrljaj. Idući postupno, ovaj inzvanredan umetnik je došao do zagrljaja kao završnice ljubavne priče, odnosno do vrhunca nežnosti i topline. Na samom kraju, Vasko Popa uvodi motiv „Sunce“ koje predstavlja život, zdravlje, svetlost, toplinu, dragost… Snaga ljubavnog doživljaja, divljenja dragoj i njenoj lepoti podseća na vasionske razmere.

Ova pesma je moderna baš zbog toga što ne robuje nikakvim pravilima, ali zato sama tema i osećanja izražena u pesmi podsećaju na prirodnu pravilnost. Pesma poseduje unutrašnji sklad i harmoničan sadržaj, ova pesma je oaza lepote. Nosi određeni poučan smisao, govori o jačini ljubavi. Slika ljubav koja poništava teskobu, leči usamljenost, jača duh i ulepšava život. Bez nje život gubi dugine boje.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

Svest o pesmi

Kako analizirati pesmu „Svest o pesmi“

Branko Miljković je mitska ličnost srpskog pesništva. Mitska zbog njegovog života, ali i misteriozne smrti. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *