Kakopedija > Obrazovanje i društvo > Sastavi > Kako analizirati lik Marka Kraljevića

Kako analizirati lik Marka Kraljevića

Cela istorija našeg naroda je puna borbe za opstanak i slobodu. Kroz istoriju je bilo puno junaka koji su se borili protiv neprijatelja. Njih je srpski narod veličao i slavio. Priče o njihovom junaštvu, hrabrosti i borbe za slobodu opevana su u mnogim pesmama. Jedan od takvih junaka koji je najviše opevan u narodnim pesmama je Kraljević Marko.
marko kraljevic

Kako analizirati lik Marka Kraljevića

Kraljević Marko je opevan u mnogim epskim pesmama i o njemi postoji ceo jedan ciklus pesama. U mnogim pesmama je opevana njegova hrabrost, poštenje, dobrota.Iako istorijski nije dokazano da je Marko takav junak, srpski narod je u njemu video borca za slobodu i pravdu i od njega napravio legendarnog junaka.

Kroz ceo ciklus pesama o Kraljeviću Marku, narodni pevači mu daju najpozitivnije osobine. Kao poštenog čoveka, Marka vidimo u pesmi „Uroš i Mrnjavčevići“ gde presudjuje čije je carstvo. Spreman je da se suprotstavi ocu i stričevima po ceni života kada je u pitanju pravda.

Marko Kraljević je junak od megdana koji je uvek spreman da se uhvati u koštac sa svakim,ne plašeći se nikoga. Ali takođe je spreman da prizna da je neko bolji junak od njega. U pesmi „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“se to najbolje vidi.

Stihovi: „Jao meni do boga miloga
gde pogubih boljega od sebe „.

To mogu samo veliki junaci.

Marko Kraljević u pesmi „Marko ukida svadbarinu“, ne stidi se da zaplače nad propasti srpske države. Sve ove i mnoge druge karakterne osobine čine da je Marko Kraljević najveći junak i borac za slobodu na ovim našim prostorima. Njegovo junaštvo je bilo putokaz mnogim generacijama kako se treba boriti za slobodu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 103, prosek: 4,24

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

Ociju tvojih da nije

Kako analizirati pesmu „Očiju tvojih da nije“

Vasko Popa važi za pesnika srpske moderne poezije. Izdao je više zbirki pesama. Jedna od …

Ostavite odgovor