Kako analizirati lik Marka Kraljevića

Cela istorija našeg naroda je puna borbe za opstanak i slobodu. Kroz istoriju je bilo puno junaka koji su se borili protiv neprijatelja. Njih je srpski narod veličao i slavio. Priče o njihovom junaštvu, hrabrosti i borbe za slobodu opevana su u mnogim pesmama. Jedan od takvih junaka koji je najviše opevan u narodnim pesmama je Kraljević Marko.
marko kraljevic

Kako analizirati lik Marka Kraljevića

Kraljević Marko je opevan u mnogim epskim pesmama i o njemi postoji ceo jedan ciklus pesama. U mnogim pesmama je opevana njegova hrabrost, poštenje, dobrota.Iako istorijski nije dokazano da je Marko takav junak, srpski narod je u njemu video borca za slobodu i pravdu i od njega napravio legendarnog junaka.

Kroz ceo ciklus pesama o Kraljeviću Marku, narodni pevači mu daju najpozitivnije osobine. Kao poštenog čoveka, Marka vidimo u pesmi „Uroš i Mrnjavčevići“ gde presudjuje čije je carstvo. Spreman je da se suprotstavi ocu i stričevima po ceni života kada je u pitanju pravda.

Marko Kraljević je junak od megdana koji je uvek spreman da se uhvati u koštac sa svakim,ne plašeći se nikoga. Ali takođe je spreman da prizna da je neko bolji junak od njega. U pesmi „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“se to najbolje vidi.

Stihovi: „Jao meni do boga miloga
gde pogubih boljega od sebe „.

To mogu samo veliki junaci.

Marko Kraljević u pesmi „Marko ukida svadbarinu“, ne stidi se da zaplače nad propasti srpske države. Sve ove i mnoge druge karakterne osobine čine da je Marko Kraljević najveći junak i borac za slobodu na ovim našim prostorima. Njegovo junaštvo je bilo putokaz mnogim generacijama kako se treba boriti za slobodu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

Ociju tvojih da nije

Kako analizirati pesmu „Očiju tvojih da nije“

Vasko Popa važi za pesnika srpske moderne poezije. Izdao je više zbirki pesama. Jedna od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *