Kako vidimo hranu kroz njene boje

Sve češće se govori da boja hrane odslikava njene nutritivne vrednosti, pa je uključivanje u ishranu namirnica u bojama spektra način da se uzmu raznovrsni nutrijenti.
boje-hrane

Kako opisati hranu kroz njene boje

  1. Povrće daje važan doprinos zdravlju, rastu i razvoju dece. Ono je bogato ugljenim hidratima, vlaknima, mineralima i vitaminima.
  2. Uzimanje svežeg povrća doprinosi boljem snabdevanju organizma neophodnim vitaminima i mineralima, naročito vitaminom C, E i folnom kiselinom, kao i antioksidansima likopenom i beta-karotenom.
  3. Sveže povrće je prebogato vlaknima, koja pospešuju rad korisnih bakterija u crevima. Siromašno je kalorijama i ne sadrži holesterol, a njegova enzimska aktivnost podržava varenje proteina.
  4. Povrće duguje boju pigmentima koji učestvuju u procesu fotosinteze: hlorofil je zeleni pigment, paradajz je crvene boje zbog likopena, kukuruz je žut zbog ksantofila, šargarepa sadrži beta-karoten koji joj daje narandžastu boju. Inače, svaka sezona ima odgovarajuće povrće.
  5. Intenzivna boja hrane je znak da je povrće zrelo i dobro svarljivo. Servirajte raznobojno povrće na tanjiru, dugine boje će obezbediti najviše nutrijenata.
    Krajem prve godine, beba je spremna za sveže povrće: paradajz, kupus, zelenu salatu, šargarepu.
  6. S obzirom da roditelji dobro znaju koliko je povrće korisno, većina njih se trudi da ga svakog dana ponudi deci. Ali, ponekad je to sa malim uspehom. Deca često odbijaju salatu jer je sveže povrće teško za žvakanje. Iako većina mališana izbegava salatu, ipak mogu naučiti da je jedu i uživaju u njoj.
    Važan je vaš pozitivan stav i malo kreativnosti. U svakom slučaju ne forsirajte dete, potrebno je strpljenje.
  7. Uzimanje narandžastog i žutog povrća je važno za dobar vid, borbu protiv infekcija i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Izuzetni su: šargarepa, bundeva, žute paprike, kukuruz.
  8. Zeleno povrće obezbeđuje važne nutrijente. Neki sastojci u njemu su dragoceni u ishrani, poput luteina i indola.
    Osim spanaća i brokolija, koje ljudi najčešće povezuju sa dobrim zdravljem, tu je i kupus, zelena salata, zelena paprika…
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *