Kako ojačati imunitet kod dece

S dolaskom hladnijih dana dolazi i do brojnih respiratornih infekcija kojom su pre svega zahvaćena deca. Imuno sistem kod dece nije dovoljno razvijen, pa je to i osnovni razlog zbog čega virusi i bakterije napadaju upravo njih. Takođe, deca dosta vremena provode u zatvorenom prostoru, u školama, vrtićima, tako da postoiji i velika mogućnost zaraze od strane druge dece.

imunitet-kod-dece

Kako ojačati imunitet kod dece

Da bi se sprečile prehlade potrebno je ojačati dečiji imunitet, pa neki od načina su:

  1. Pre svega treba obezbediti detetu dovoljno sna. Za predškolsku decu optimalno je da spavaju deset sati dnevno, a za malo veću oko osam sati. Spavanje je neophodno pre svega da se dete odmori od dnevnih aktivnosti, ali takođe tokom spavanja se stvara hormon rasta i različite komponente imunosistema.
  2. Deca bi trebalo da piju što više tečnosti, pre svega vodu ali takođe i dosta prirodnih sokova ,jogurta, mleka koji su bogati kalcijumom, što je neophodno za rast kostiju. Preporučljivo je oko osam čaša vode dnevno odnosno oko dva litara.
  3. Najbolji izvor vitamina i antioksidanta imaju sveže voće i povrće pa se preporučuje i dosta unosa. Trebalo bi voditi računa kada je u pitanju unos brze hrane kao i slatkiša, odnosno trebalo bi ih svesti na neku manju meru.
  4. Naravno za decu je veoma važno da se bave nekom fizičkom aktivnošću, bilo da je to trčanje, vožnje bicikle ili bilo koji drugi sport. Na taj način se jačaju mišići i kosti, smanjuje se rizik od gojaznosti a takođe i rizik oboljenja. Tako da sve to samim tim utiče i na jačanje imunosistema.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Само спорт и усађивати навике за вежбањем. Нема боље превентиве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *