Kako analizirati pesmu Marko pije uz ramazan vino

Ostavljen na milost i nemilost Turcima, siromašni narod kroz pesmu i zvuke gusala izliva srdžbu uvređenih i šalje svog nepobedivog junaka da deli megdane od istoka do zapada, da kažnjava nasilnike, oslobađa roblje, da zastupa čovečnost i pravdu. Samo san o takvom junaku, silnom i nepobedivom, mogao je da održi narod uspravnih glava, koji uspeva da se nada i želi uprkos svim nedaćama i patnjama tog vremena.

Junak tolikih razmera i mogućnosti, gorostasne figure i snage, bio je niko drugi no Marko Kraljević.
Kako analizirati pesmu Marko pije uz ramazan vino

Kako analizirati pesmu Marko pije uz ramazan vino

Marko Kraljević je bio glavni akter mnogih zastrašujućih podviga kod svih južnih Slovena i drugih balkanskih naroda. O njemu su ispevane mnoge pesme i pripovetke. Kao najveći junak svog vremena, bori se za nadmoćnost pravde, morala i poštenja. Imam utisak da Markovo junaštvo izvire iz duboke ljubavi prema osobi (ljudima) koja je u nevolji.

Marko Kraljević mnoge teške okršaje uzima kao lake zabave, kao igre. Često tera šegu sa svojim protivnicima, ne poštuje turske propise i veru, jer im ne pripada.

Pesma „Marko pije uz ramazan vino“ je živo svedočanstvo o neiscrpnoj snazi čoveka, o njegovoj nesalomljivoj otpornosti i veri u sebe.

U ovoj pesmi on je u rođačkom odnosu sa carem, kao posinak prema poočimu, kako se i nazivaju. Međutim, njihov odnos je duboko neprijateljski. Marko je predstavljen kao neko ko blati post, a time caru nanosi veliku štetu. Uspeva da dotera cara do duvara i car drhti od Kraljevićevog gneva. Time pokazuje da je spreman da bez kolebanja udari na čitavu vojsku, odnosno da se sam suprotstavi caru, istraje i pobedi. Spreman je da zagazi u najopasnije sukobe, čak i bez oružja, ali ume da bude junak i po svojoj mudrosti, sposobnosti da prevari neprijatelja. On je, dakle, bio sudija koji je uspevao da stigne svakog zločinca, nenadmašan junak pred čijim podvizima, snazi i mudrosti u prah su se pretvarale Turska vlast i nadmoćnost.

Umeo je da bude prek, plah i nagao kao retko ko, ali i lukav, strpljiv i oprezan. Markovo oružje nije bila samo njegova teška ruka, već i njegova velika pamet.

U tim vremenima naš narod se opredelio za borbu sanjajući o boljim danima. Iz njihovog ognjenog sna izrasla je gorostasna figura Marka Kraljevića. Kroz pesmu o njemu prestajali su da budu roblje, kretali su se slobodno širom rođene zemlje i čistili od uljeza i pljačkaša. Smeli su da se suprotstave i caru i božanstvu. Marka Kraljevića odlikuje visoka čovečnost. On je proizvod narodne neizmirljivosti sa ropstvom i usled toga postaje najizrazitija ličnost u našoj narodnoj poeziji.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

Svest o pesmi

Kako analizirati pesmu „Svest o pesmi“

Branko Miljković je mitska ličnost srpskog pesništva. Mitska zbog njegovog života, ali i misteriozne smrti. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *