Kako analizirati pesmu „Svakidašnja jadikovka“

Tin Ujević je najveći individualista među hrvatskim pesnicima i jedan od najvećih boema. Živeo je usamljenički, bez porodice, čak i bez prijatelja. Do kraja svog života ostao je osobenjak, gord i sujetan. Sva svoja osećanja unosi u poeziju. Za vreme Ujevićevog boravka u Parizu nastala je i njegova najbolja pesma „Svakidašnja jadikovka“.
Svakidasnja jadikovka

Kako analizirati pesmu „Svakidašnja jadikovka

„Svakidašnja jadikovka“ je pesma koju obeležavaju setni tonovi i raspoloženja. Pisac je bio potišten zbog ratnih dešavanja u otadžbini, pa su ga preplavila tužna i melanholična osećanja koja je preneo na papir i time obojio pesmu.

Pesnik je bio razočaran u ljude, ideale. Ovu pesmu poredi sa lomačom i kaže da ga nešto nagoni da je izgovori. On je bio jedan od onih umetnika koji kao privremeno sklonište od loših spoljnih prilika koriste pesmu. Sebe je doživljavao kao osobu koju niko ne čuje.

Sama pesma ima elegičan ton, ona je tužbalica, odnosno jadikovka nad sopstvenim životom. Sastavljena je od četiri celine. U prvom delu pesnik predstavlja svoj život, a kasnije primećujemo tri zasebna obraćanja Bogu. Ujević moli Boga za milost navodeći Isusa kao primer velikog stradanja. Hrist je paćenik koji je stradao da okaje grehe naroda. Pesnik kao da moli svevišnjeg da se osloni na to i zaustavi žrtvovanje, patnju i da opet zavladaju mir i sreća u dušama i celokupnom svemiru.

U pesmi dominiraju tamna osećanja, odnosno bol, samoća, tuga, jad, razočaranost u sve ljude, posebno u sopstvene ideale. Ovo izvanredno umetničko delo nam govori o osećanjima koja su preplavljivala pisca. Sebe je doživljavao kao nemoćnog, očajnog, slabog, ojađenog… Postoji stih koji me je oduševio, zapravo deo pesme koji ću sigurno dugo pamtiti. Taj deo me je naveo na razmišljanje i podsetio na neke osobe koje dobro poznajem i veoma cenim.

„(Kada bih mogao biti jak,
kada bih mogao biti drag,)
no mučno je, najmučnije
biti već star, a tako mlad!“

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

Svest o pesmi

Kako analizirati pesmu „Svest o pesmi“

Branko Miljković je mitska ličnost srpskog pesništva. Mitska zbog njegovog života, ali i misteriozne smrti. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *