Kako analizirati pesmu „Oblak u pantalonama“

Futurizam je književni pravac i javlja se u Italiji. To je pravac budućnosti, jer futuristi zahtevaju raskid sa tradicionalnom umetnošću, filozofijom i svim tekovinama prošlosti. Slave modernu tehniku i dostignuća nauke. Veličaju borbu, odlučnost i hrabrost.

Ruski futuristi se javljaju tri godine kasnije. Jedan od njih je Vladimir Majakovski i on je tvorac manifesta pod nazivom „Šamar društvenom ukusu“. Posle par godina objavio je pesmu „Oblak u pantalonama“.
oblak-u-pantalonama

Kako analizirati pesmu „Oblak u pantalonama“

Majakovski je gradio svoje delo na suprotstavljanju tradiciji. Težio je izražavanju kroz burne emocije. U njegovim delima preovladava krik, revolt, bunt, rušenje svakog reda.
U pesmi „Oblak u pantalonama“ stih je stepenasto građen uz prisustvo gradacije.

Tema, odnosno motiv pesme, je tragična, nesrećna, neuzvraćena, neostvarena ljubav. Kompoziciju poeme čine prolog i četiri pevanja. Ovom formom je pesnik želeo da unese novine u poeziju. Prvi je koji objedinjuje epsko i lirsko.

Uočavamo kombinovanje romanske priče, lirske ljubavne ispovesti i elemente misaone pesme. Prvobitan naslov je bio „Trinaest apostola“, ali je promenjen zbog cenzure koja je to doživela kao bogohuljenje jevanđelske legende o Hristu. Drugi i postojeći naziv je metaforičan, jer oblak može biti plodonosan i gradonosan, odnosno razorni, rušilački.

U istom vidu pesnik sebe doživljava, jer ruši tradicionalno nasleđe i malograđanske poglede na život. On se polemički izazovno obraća moralu društvene klase kojoj se priklonila žena koju je želeo – Marija. Pesnik se ruga njihovom prizemnom pogledu na život.

Kao i ostali futuristi, Vladimir peva o ljubavi prema opasnosti, energiji i užurbanosti. Teži ka tome da osnova njegovih poema bude hrabrost, drskost i revolt. Po njegovom mišljenju književnost je dremala, a on nastoji da uzdigne agresiju. Vodi se tezom da lepota postoji samo u borbi.

Poruka Vladimira Majakovskog jeste da treba slaviti rat, jer je to jedini lek za svet.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Snezana Milic

Avatar photo

SLIČNO

Svest o pesmi

Kako analizirati pesmu „Svest o pesmi“

Branko Miljković je mitska ličnost srpskog pesništva. Mitska zbog njegovog života, ali i misteriozne smrti. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *