Kakopedija > Obrazovanje i društvo > Sastavi > Kako analizirati pesmu „Oblak u pantalonama“

Kako analizirati pesmu „Oblak u pantalonama“

Futurizam je književni pravac i javlja se u Italiji. To je pravac budućnosti, jer futuristi zahtevaju raskid sa tradicionalnom umetnošću, filozofijom i svim tekovinama prošlosti. Slave modernu tehniku i dostignuća nauke. Veličaju borbu, odlučnost i hrabrost.

Ruski futuristi se javljaju tri godine kasnije. Jedan od njih je Vladimir Majakovski i on je tvorac manifesta pod nazivom „Šamar društvenom ukusu“. Posle par godina objavio je pesmu „Oblak u pantalonama“.
oblak-u-pantalonama

Kako analizirati pesmu „Oblak u pantalonama“

Majakovski je gradio svoje delo na suprotstavljanju tradiciji. Težio je izražavanju kroz burne emocije. U njegovim delima preovladava krik, revolt, bunt, rušenje svakog reda.
U pesmi „Oblak u pantalonama“ stih je stepenasto građen uz prisustvo gradacije.

Tema, odnosno motiv pesme, je tragična, nesrećna, neuzvraćena, neostvarena ljubav. Kompoziciju poeme čine prolog i četiri pevanja. Ovom formom je pesnik želeo da unese novine u poeziju. Prvi je koji objedinjuje epsko i lirsko.

Uočavamo kombinovanje romanske priče, lirske ljubavne ispovesti i elemente misaone pesme. Prvobitan naslov je bio „Trinaest apostola“, ali je promenjen zbog cenzure koja je to doživela kao bogohuljenje jevanđelske legende o Hristu. Drugi i postojeći naziv je metaforičan, jer oblak može biti plodonosan i gradonosan, odnosno razorni, rušilački.

U istom vidu pesnik sebe doživljava, jer ruši tradicionalno nasleđe i malograđanske poglede na život. On se polemički izazovno obraća moralu društvene klase kojoj se priklonila žena koju je želeo – Marija. Pesnik se ruga njihovom prizemnom pogledu na život.

Kao i ostali futuristi, Vladimir peva o ljubavi prema opasnosti, energiji i užurbanosti. Teži ka tome da osnova njegovih poema bude hrabrost, drskost i revolt. Po njegovom mišljenju književnost je dremala, a on nastoji da uzdigne agresiju. Vodi se tezom da lepota postoji samo u borbi.

Poruka Vladimira Majakovskog jeste da treba slaviti rat, jer je to jedini lek za svet.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 30, prosek: 4,47

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Snezana Milic

SLIČNO

Svest o pesmi

Kako analizirati pesmu „Svest o pesmi“

Branko Miljković je mitska ličnost srpskog pesništva. Mitska zbog njegovog života, ali i misteriozne smrti. …

Ostavite odgovor