Kako aronija utiče pozitivno na zdravlje organizma

Biljka aronija potiče sa istoka severne Amerike, odakle je preneta u Sibir i severnu Evropu. Poznata je i kao sibirska borovnica, zbog otpornosti na mraz, ali i kao crna aronija zbog tamne boje ploda. Ukus aronije je nešto oporiji od borovnice, a plod čine jestiv i lekovit deo biljke. Dobro se održavaju na grmu, tako da se mogu brati i dva meseca nakon sazrevanja.
aronija

Kako aronija utiče pozitivno na zdravlje organizma

Indijanci su prvi prepoznali lekovita svojstva, zbog čega su je redovno koristili u ishrani, dok se nauka za ovu biljku zainteresovala tek devedesetih godina prošlog veka. Od tada su urađene brojne studije koje su pokazale da aronija sadrži velike količine biofenola, tanina, antocijanina, folnu kiselinu, vitamine A, C, B2, B6,B9,E, veoma redak vitamin P, kalijum, kalcijum, gvožđe, jod, fosfor.

Sok od aronije pre svega pojačava stvaranje rodopsina u mrežnjači oka i time povećava oštrinu vida, dok se zaštitno dejstvo na nervne ćelije ogleda u popravljanju moždanih funkcija i sprečavanju oštećenja perifernih nerava.

Aronija se preporučuje osobama svih životnih doba, a prvenstveno dijabetičarima i pacijentima sa kardiovaskularnim bolestima. Takođe, serijom studija utvrđeno je da aronija snižava nivo šećera u krvi, triglicerida, ukupnog holesterola i normalizuje nivo glikoziliranog hemoglobina. Preparati napravljeni na bazi ploda aronije za tri meseca snižavaju šećer u krvi čak i kod pacijenata zavisnih od insulina.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

4 komentari

  1. Avatar photo

    Колико јој времена треба да сазри од момента сађења?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *