Kako definisati rabat

Rabat je oblik razlike u ceni koji se izražava u apsolutnom iznosu ili u procentu od utvrdjene maloprodajne cene neke robe, a javlja se u slučaju kada proizvodjač formira tu cenu, ali od trgovine zahteva da se te cene i pridržava.
rabat

Kako definisati rabat

  1. Postoje razne vrste rabata. On može biti stalni i promenljivi i to u zavistnosti od namere proizvodjača da stimuliše ili da ne stimuliše trgovinu na vece kupovine.
  2. Prema roku plaćanja od strane kupaca se, takodje, može se podeliti. Pa tako na primer rabat od 10% se može odobriti kupcima koji plaćaju 12 meseci unapred, kupcima koji plaćaju 6 meseci unapred može se odobriti rabat od 5 %, a onima koji plaćaju odmah 1%. Rabat se ne odobrava za sva naredna odnosno kasnija plaćanja.
  3. Postoji i sezonski i vansezonski rabat u zavisnosti do toga da li je prodaja artikala zavisna od sezonskih kretanja.
  4. Postoje preduzeća koja su zainteresovana za plasman sve robe, pa se kupcima koji su zainteresovani za širi asortiman narudzbine odobrava specijalni rabat.
  5. Specifična vrsta rabata je rabat za nadoknadu transportnih troškova robe koji se odbija ili dodaje osnovnom rabatu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

Kako se izračunava kalkulacija nabavne cene robe

Kalkulacija je postupak izračunavanja cene nekog proizvoda. Nabavna cena jednaka je zbiru fakturne vrednosti i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *