Kako definisati robu i njena svojstva

Roba je proizvod ljudskog rada namenjen razmeni. Roba svojim korisnim svojstvima može da zadovolji određenu potrebu ljudi.
roba

Kako definisati robu i njena svojstva

Da bi se bolje razumela definicija robe možemo posmatrati na primer obućara. Ukoliko on proizvodi cipele za sopstvene potrebe one jesu proizvod ljudskog rada i imaju korisno svojstvo, ali nisu roba jer nisu namenjeni razmeni tj nekom drugom.

Roba ima sledeća bitna svojstva:
upotrebnu vrednost
vrednost
prometnu vrednost.

Upotrebna vrednost robe je skup korisnih svojstava robe kojima se mogu zadovoljiti određene potrebe ljudi. U uslovima robne proizvodnje, roba ne zadovoljava potrebe samih proizvođača, već potrebe kupaca njihove robe. Zbog toga da bi neki proizvod bio roba, njegova koristnost mora da se izražava kao društvena upotrebna vrednost. Robni proizvođači proizvode društvene vrednosti, dok naturalni porizvođači proizvode vrednosti za sopstvene potrebe. Upotrebna vrednost neke robe se realizuje trošenjem odnosno njenom upotrebom tako da se može zaključiti da se korisna svojstva robe mogu sagledati samo upotrebom.

Vrednost robe je materijalizovan apstraktni ljudski raad sadržan u robi. Kao upotrebne vrednosti vrednosti robesu međusobno različite jer zadovoljavaju različite ljudske potrebe. Kao vrednosti one su međusobno kvantitativno jednake jer predstavljaju opredmećen ljudski rad. Različite robe međusobno su uporedive jer su sve one rezultat trošenja ljudskog rada, a to samim tim čini i te robe međusobno merljivim. Rad je jedina zajednička osnova na koju možemo svesti sve robe. Bez upotrebne vrednosti nema ni vrednosti jer ako neka stvar(proizvod) ne može da zadovolji ničiju potrebu rad sadržan u njoj je nekoristan, tako da takva stvar nema ni vrednost ni upotrebnu vrednost ( Tako je na primer sa proizvodnjom cipela broj 58, mogu se proizvesti, ali neće moći da zadovolje ljudsku potrebu, tako da neće imati ni upotrebnu vrednost ni vrednost iako su proizvod ljudskog rada).

Prometna vrednost robe označava njenu razmensku sposobnost. Prometna vrednost se ispoljava kao kvantitativni odnos tj kao srazmera u kojoj se upotrebna vrednost jedne vrste robe razmenjuje za upotrebnu vrednost neke druge vrste robe. Razmenska sposobnost robe je promenljiva kategorija zbog promenljivosti uslova proizvodnje roba koje se razmenjuju. Vrednost robe se na tržištu ispoljava u obliku prometne vrednosti.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

Kako se izračunava kalkulacija nabavne cene robe

Kalkulacija je postupak izračunavanja cene nekog proizvoda. Nabavna cena jednaka je zbiru fakturne vrednosti i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *