Kako kreirati domaću robnu marku

Slobodno možemo tržište posmatrati kao arenu u kojoj se proizvodjači i trgovina bore za svaki promil potrošača. Kreiranje robne marke i uopšte njen uspeh zavisi od menadžera, zaposlenih, vlasnika, dobavljača, i društva u celini.

robna marka

Kako kreirati domaću robnu marku

Zahtevi potrošača postaju sve složeniji, a sami potrošači postaju sve probirljiviji. U kompleksu tražnje nalaze se zahtevi potrošača da proizvod poseduje epitet „proizvod sa markom“.

Tokom vremena se menjala i filozofija kreiranja robne marke. One robne marke koje su nastajale kao proizvod konkurencije, po pravilu su trajale duže. Neke marke koje su nastale u našoj zemlji traju i danas. Tako je u svetu poznat i „pirotski ćilim“, ali i „džemepri iz Sirogojna“, kao i mnoge druge. Medjutim, postoje i neki proizvodi naše zemlje koji su postali simbol lošeg kvaliteta u svetu. Da bi se to izbeglo i da bi se ponudila prestižna marka, neophodno je da se zadrže postojeći i osvoje novi kupci.

Uspeh marke zavisi i od iskustva kupaca sa konkretnim proizvodom. Kupac kupuje iz serije proizvodnje jedan proizvod, pa ukoliko nije zadovoljan njegovim kvalitetom imaće mišljenje da je ceo asortiman nekvalitetan. Što je još gore on će to preneti sigurno još najmanje dvadestet dvorici svojih poznanika, dok će zadovoljan kupac to ispričati šestorici ljudi. Zbog toga se i postavlja pitanje kako stvoriti robnu marku i povratiti imidž nekim našim proizvodima kako na našem tako i na inostranom tržištu.

Tranzicija privrednog sistema naše zemlje otvorila je pitanje kako svojinskih odnosa, tako i pitanje organizacionog, marketinškog i menadžerskog prestruktuiranja poslovnih sistema. Glavno orudje za pridobijanje kupaca je širok asortiman proizvoda sa markom, sertificiran sistem kvaliteta prema standardima ISO 9000, ISO 14000, HACCP, porizvodi sa eko-pakovanjem, eko-znakom, paket ponude preko Interneta i tome slično.

Istraživanjem tržišta naše zemlje došlo se do zaključka, da domaći kupci preferiraju strane marke proizvoda. Zbog toga je neophodno naučiti proizvoditi ono što se može prodati, a ne ono što si u stanju proizvesti. S ovakvom krilaticom, osnovni cilj postaje kreiranje brendova koji će postati prepoznatljivi ne samo na domaćem, već i na inostranom tržištu. Medjutim, osnovni cilj je ovladavanje filozofijom da je zadovoljstvo kupaca merilo uspešnosti menadžmenta sistemom kvaliteta, a robna marka „sertifikat kvaliteta“.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

Kako se izračunava kalkulacija nabavne cene robe

Kalkulacija je postupak izračunavanja cene nekog proizvoda. Nabavna cena jednaka je zbiru fakturne vrednosti i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *