Kako se definiše HACCP standard

HACCP standard je skraćenica od Hazard Analysis Critical Control Point, što bi u prevodu na naš jezik značilo analiza rizika i kritične kontrolne tačke. Predstavlja sistem kontrole procesa proizvodnje i distribucije prehrambenih proizvoda.

haccp standard

Kako se definiše HACCP standard

HACCP omogućava:
– identifikaciju i procenu svih mogućih opasnosti u procesu proizvodnje, bilo da je u pitanju hemijski, fizički ili biološki rizik
– određivanje svih neophodnih mera za njihovu prevenciju i kontrolu
– mogućnost da te mere budu sprovedene uspešno.

Možemo ga definisati i kao skup principa i pravila kojima se obezbeđuje preventivna zaštita hrane i zdravstvena ispravnost namirnica koje stižu do krajnjeg potrošača, odnosno generički okvir za upravljanje bezbednošću hrane za sve vrste organizacija, bez obzira na njihovu veličinu, vrstu aktivnosti ili vlasništvo.

Razvija se za svaki proizvod/grupu proizvoda ili proces i treba da se definiše i uspostavi u skladu sa postojećim uslovima proizvodnje i distribucije svakog proizvoda posebno. Može se primeniti kod proizvođača primarnih proizvoda, stočne hrane, prerađivača sirovih poljoprivrednih proizvoda, usluga transporta, skladištenje hrane, distributera i prodavaca hrane.

Ovaj standard bi trebalo da služi kao kriterijujm za proveru bezbednosti u odnosu na zahteve sistema upravljanja, korisnika i zakonske regulative, odnosno da osigura zdravstvenu ispravnost hrane jer se putem njega može upravljati rizicima koji se pojavljuju u proizvodnji hrane i pića.

U Srbiji je od 01.09.2009. godine postao zakonska obaveza svih proizvođača hrane na teritoriji Republike Srbije u skladu sa odlukama Ministarstva poljoprivrede.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *