Kako planirati promet u prodavnici, marketu ili trafici (maloprodaji)

Promet je osnovna poslovna aktivnost maloprodaje, te se može reći da je njegovo planiranje od posebnog značaja za trgovce. Plan prometa će delovati na sve poslovne funkcije u maloprodaji. Eventualne greške u planiranju budućih dešavanja u prometu imaju dubok uticaj i na greške koje će se posledično javiti kod zaliha, nabavke, tropkovima na ukupnu ponudu maloprodaje. Naknadno uočavanje pravog stanja i promena tražnje, osim gubitka vremena, zahtevaće od trgovca i dodatne napore i ulaganja u pravcu usklađivanja svog poslovanja sa okruženjem.
planiranje prodaje

Kako planirati promet u prodavnici, marketu ili trafici (maloprodaji)

Pre nego što pristupite procesu planiranja prometa maloprodavac bi trebao da u svom asortimanu odabere tzv. kontrolne jedinice (robne grupe) za koje će raditi projekcije prometa. Ove kontrolne jedinice nastaju grupisanjem roba u asortimanu, a služe kao osnovne izveštajne jedinice za različite tipove informacija. Za osnovne kontrolne jedinice preporučljivo je koristiti kategorije proizvoda, kao specifične linije proizvoda koje su dirketno uporedive i zamenjive, jer se tako u velikoj meri olakšava prikupljanje i obrada informacija potrebnih za planiranje budućeg prometa.

Maloprodavac se, inače, može opredeliti i za planiranje prodaje individualne linije proizvoda i pojedinih proizvoda, kako na nivou prodavnice, tako i na nivou odeljenja (ako je prodavnica veća).

  1. Godišnja procena prodaje
    Proučavanje ranije prodajne evidencije maloprodavca predstavlja polaznu tačku za pravljenje projekcija prodaje svake kategorije proizvoda (kontrolne jedinice). Polazeći od aktuelnih prodaja ka ranijem periodu od nekoliko godina unazad, maloprodavac može sačiniti određeni model ranije prodaje, dobijajući određenu predstavu o predstojećim dešavnajima u prometu date kategorije proizvoda.
    Ovaj pristup planiranju prometa poznat je kao prognoziranje na bazi vremenskih serija (podataka), a predstavlja jednostavan, jeftin i dosta upotrebljivan metod obezbeđivanja relativno pouzdanih ocena prodaje u bliskoj budućnosti. Prognziranje na bazi vremenskih serija naročito je pogodno za tzv. standardne robe, dok je manje primenljivo za modni asortiman, a naročito za robe koje predstavljaju „hit“ modnih trendova.Godišnje procene prodaje za svaku robnu kategoriju se, po pravilu, donose na bazi tzv. kvalitativnih metoda. U te metode spadaju metod fiksnog prilagođavanja i metod varijabilnog prilagođavanja. U oba slučaja trgovac planirajući prodaju u predstojećoj godini za određenu kategoriju prozvoda, koriguje prošlogodišnje iskustvo u prodaji date kategorije proizvoda za određeni fiksan ili varijabilni procenat i to na gore ili na dole. U uslovima stabilnih i predvidivih trendova prodaje primenjuje se metod fiksnog, procentualnog prilagođavanja prognoza u odnosu na iskustvo, dok je u uslovima promenljivog poslovnog okruženja bolje primenjivati metodu varijabilnog prilagođavanja. Varijabilna metoda respektuje promene koje se dešavaju i van i unutra prodavnice, i shodno tome sugeriše fleksibilne korekcije iskustva ranije prodaje.
  2. Mesečne procene prodaje
    Period planiranja u maloprodaji po pravilu je vezan za period od mesec dana ili za period od više meseci. Procenjivanje mesečne prodaje podrazumeva: sačinjavanje godišnje procene prodaje, određivanje procene prosečne mesečne prodaje i prilagođavanje procene prosečne mesečne prodaje korišćenjem mesečnog indeksa prodaje.
    Mesečnu procenu prodaje moguće je dobiti i jednostavnim deljenjem godišnje vrednosti sa 12 (meseci). Svrha prilagođavanja prodaje jeste dobijanje vrednosti konkretno planirane mesečne prodaje. Naime, na osnovu ranijeg iskustva, trgovac definiše da li je u određenim mesecima bilo odstupanje prodaje u odnosu na prosečnu mesečnu vrednost i u kom pravcu i u procentualnom iznosu postoji odstupanje. Mesečni indeks prodaje se dobija:Indeks mesečne prodaje = (Ostvarena mesečna prodaja / Prosečna mesečna prodaja) x 100

    Ovaj sistem planiranja će trgovcima u maloprodajnim objektima umnogome pomoći da planiraju svoju prodaju u budućnosti. Oblik predviđanja omogućava pripremu i spremnost na bilo kakve fluktuacije i iznenađenja koja bi mogla uticati na promet. Time se mogu izbeći eventualne štetne posledice u obliku smanjenja prometa i drastičnog opadanja prodaje, što direktno rezultira propašću i prestankom rada trgovine odn. maloprodajnog objekta.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirijana Djokic

Vizionar uspesnog poslovanja i pobornik zdravog zivota. Argumentovani savetodavac savremenog zivota. Ljubitelj lepe reci i lepog ponasanja.

SLIČNO

kvalifikovan elektronski sertifikat

Kako dobiti kvalifikovani elektronski sertifikat

Stupanjem na snagu Pravilnika o poreskoj prijavi za porez po odbitku („Sl. glasnik RS“, br. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *