Kako unaprediti prodaju na tržištu

Tehnike unapređenja prodaje privlače pažnju i stimulišu tražnju potrošača i tako pomažu ostvarivanje takozvane strategije „vučenja“. Treba privući kupca da kupi nešto. Samim tim ćete i u naprediti svoju prodaju.
prodaja na trzistu

Kako unaprediti prodaju na tržištu

Najčešće korišćene tehnike unapređenja prodaje su kuponi, pokloni, takmičenja, nagradna izvlačenja, besplatni uzorci i specijalni događaji koji privlače pažnju i motivišu potrošače da probaju neki proizvod. Ove tehnike se uglavnom koriste za robu svakodnevne potrošnje.

Tehnike unapređenja prodaje u najvećoj meri su razvijane u okviru promocije proizvoda koji ne smeju da se oglašavaju (cigarete, alkohol, lekovi. npr.). Ali, efikasno unapređenje prodaje može se osmisliti i za kupovinu proizvoda kao što su automobil ili oprema za kampovanje.

  1. Kuponi. Upotreba kupona se savetuje kada je potvrđena osetljivost kupaca na cene u određenoj kategoriji proizvoda. Proizvođači koriste kupone kada kod potrošača uoče evidentno prelaženje sa jedne na drugu robnu marku. Kuponi objavljeni u medijima ili na pakovanju proizvoda pospešuje biranje određene marke, a ne neke druge.
    Cenovni podsticaji su efikasni i kada je marka proizvoda relativno nova. Trgovci koriste kupone da vežu potrošače za svoju prodavnicu. Oni mogu svoje kupone objaviti u štampi ili ih mogu distribuirati u sanduče potrošača.
    Korišćenje kupona je efikasan način osvajanja novih potrošača robne marke i stimulisanja ponovljenih kupovina.
  2. Pokloni. Pokloni su stvari koje se nude besplatno uz kupovinu druge stvari ili sa znatno sniženom cenom. Mnoge firme nude besplatno povezane proizvode, kao što je, na primer, kesica kečapa u pakovanju testenina. Taktika za ovakve vrste nagrada mora se pažljivo razmotriti. Prvo, cena nagrade mora biti određena u odnosu na tražnju koju će podstaći. Drugo, odgovarajuća nagrada mora biti odabrana tako da bude privlačna za potrošače.
  3. Takmičenja i nagradna izvlačenja. Igre i takmičenja svih vrsta mogu privući pažnju na proizvod ili uslugu. U mnogim slučajevima ova taktika se primenjuje u saradnji proizvođača i trgovine. Takmičenja mogu imati veliki uticaj na podizanje prometa potrošača u prodavnicama. Druga korist od takmičenja je povećana prepoznatljivost i popularnost imena trgovine. Takmičenja i nagradna izvlačenja mogu se organizovati na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou.
    U maloprodaji prehrambene robe, takmičenja su obično vezana za sakupljanje određenog broja zapušača ili drugih delova ambalaže, za izvlačenje između potrošača sa računima preko određenog iznosa i sl.
  4. Probne ponude i uzorci. Uticanje na potrošače da zaista probaju proizvod može imati snažno dejstvo na buduće donošenje odluke. Probne ponude i uzorci su sredstva koja se upravo zbog toga koriste. Besplatni uzorci deterdženta, šampona, raznih krema, cerealija i drugih proizvoda distribuiraju se poštom ili uz časopise. Takođe se dele i u maloprodajnim objektima. Davanje uzoraka je posebno korisno prilikom uvođenja novih proizvoda ili za marke koje imaju slabo tržišno učešće. Neke firme imaju iskustva o trenutnom povećanju obima prodaje pet do deset puta u odnosu na normalnu, sa dugotrajnim efektima na obim od 10 do 15% kao posledicu korišćenja uzoraka.
    Probne ponude u suštini se koriste sa istom namerom, ali za skuplje stvari. Aparati, satovi, ručni alat i sl. su stvari koje se često nude na desetodnevno besplatno korišćenje da bi se redukovao rizik potrošača. Trošak za firmu, naravno može biti ogroman. Segmenti koji se biraju za ovo promotivno sredstvo moraju imati visok potencijal.
  5. Povraćaj novca. Povraćaj novca potiće još iz 1970 godine. Tokom godina ova tehnika je rafinirana. U inostranstvu se široko koristi za kućne aparate i opremu za baštu. Povraćaj novca je posebno pogodan za povećanje količine kupovine. Tako se često nudi povraćaj novca za svaka dva kupljena primerka iste stvari.
  6. Sponzorisanje događaja. Novčani prilog firme kao podrška određenog događaja postao je veoma popularan za one koji pokušavaju da dopru do precizno definisane publike. Sportski događaji, auto-trke, golf, teniski turniri, kao i umetnički događaji značajno su sponzorisani od strane preduzeća. U najvećoj meri se sponzorišu sportski, a najmanje kulturno-umetnički događaji. Problem sponzorisanja događaja je u tome što je veoma teško pratiti uticaj promocije. To ga razlikuje od drugih mera unapređenja prodaje kod kojih je kratkoročno dejstvo na prodaju uočljivo, efekti sponzorisanja događaja su mnogo manje direktni i predvidivi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirijana Djokic

Vizionar uspesnog poslovanja i pobornik zdravog zivota. Argumentovani savetodavac savremenog zivota. Ljubitelj lepe reci i lepog ponasanja.

SLIČNO

kvalifikovan elektronski sertifikat

Kako dobiti kvalifikovani elektronski sertifikat

Stupanjem na snagu Pravilnika o poreskoj prijavi za porez po odbitku („Sl. glasnik RS“, br. …

Jedan komentar

  1. Milutin Milutinović

    Pojam i funkcija TRŽIŠTA je veoma kompleksna i urađen je veliki broj segmentiranja istog, pa samiim tim i unapređenje prodaje na tržištu je dosta usavršeno i segmentirano u zavisnosti od potrebe tržišta na kom se nalazite. U ovde navedenom tekstu pomenute su par tehnika koje su donekle zastarele, ali se ipak i dalje koriste mada nedaju velikog efekta.
    Govoreći u globalu osnovna tehnika za unapređenje prodaje na tržištu jeste: 1. odrediti jasno ciljnu grupu potrošača, 2. dovesti posetioca na svoje tržište, 3. ponuditi mu rešenje njegovog problema (poistovetiti se sa njim), 4. stvoriti poverenje, i 5. ponuditi proizvod ili uslugu kao rešenje njegovog problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *