Kakopedija > Posao i novac > Privreda > Kako objasniti karakteristike javnog zajma

Kako objasniti karakteristike javnog zajma

Javni zajmovi su do početka XVIII veka zaključivani za potrebe vladarevog dvora, pa su imali i personalni karakter odnosno predstavljali su ličnu stvar vladara. Međutim, sa nastankom dkapitalističkih država dolazi i do promena karakteristika javnih zajmova tako da oni postaju zajmovi države u pravom smislu te reči.
javni zajam

Kako objasniti karakteristike javnog zajma

Zajmovi danas služe za ubrzanje privrednog razvoja, a za njih jemči država svojim autritetom, ali i svojim ugledom u zemlji i inostranstvu, kao i celokupnom ekonomskom snagom. Na osnovu toga proizilazi i definicija javnog zajma da je to zaduženje države po osnovu ugovora o javnom zajmu. Javni zajam, naravno treba razlikovati od javnog duga, jer je javni dug mnogo širi pojam koji obuhvata svako zaduženje države po osnovu ogovora o zajmu kod pravnih i fizičkih lica, ali i sve obaveze države po nekim drugim osnovama.

Javni zajam predstavlja specifičan oblik prikupljanja državnih prihoda, dok je plaćanje kamata za taj zajam i vraćanje glavnice državni rashod. Ukoliko državi, iz različitih razloga, nedostaju određena sredstva potrebna za pokriće nekih rashoda, ona će pristupiti zaključenju ugovora o zajmu.

Ono što predstavlja osnovnu karakteristiku javnog zajma, jeste njegova povratnost jer nastaje na osnovu ugovora o zajmu gde se zajmodavac obavezuje da će zajmoprimaocu ustupiti odrđeni iznos sredstava u konkretnom vremenskom periodu, dok se zajmoprimaoc obavezuje da će pozajmljena sredstva vratiti uvećana za iznos kamate kroz protek određenog vremena.Dakle, zaključak je i da je dobrovoljnost još jedna karakteristika ovih zajmova.

Što se tiče drugih karateristika javnih zajmova treba istaći i to da javni zajmovi predstavljaju finasijske instrumente koji u sebe uključuju i elemente prihoda i elemente rashoda. U trenutku zaključenja, za državu predstavljaju prihod, dok u trenutku dospeća za vraćanje predstavljaju državni rashod.

Jako bitno je i to da javni zajam ne predstavlja pravi javni prihod države jer se vraća iz sredstava koje država prikupi pravim javnim prihodima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 5, prosek: 3,80

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

kvalifikovan elektronski sertifikat

Kako dobiti kvalifikovani elektronski sertifikat

Stupanjem na snagu Pravilnika o poreskoj prijavi za porez po odbitku („Sl. glasnik RS“, br. …

Ostavite odgovor