Kako objasniti karakteristike javnog zajma

Javni zajmovi su do početka XVIII veka zaključivani za potrebe vladarevog dvora, pa su imali i personalni karakter odnosno predstavljali su ličnu stvar vladara. Međutim, sa nastankom dkapitalističkih država dolazi i do promena karakteristika javnih zajmova tako da oni postaju zajmovi države u pravom smislu te reči.
javni zajam

Kako objasniti karakteristike javnog zajma

Zajmovi danas služe za ubrzanje privrednog razvoja, a za njih jemči država svojim autritetom, ali i svojim ugledom u zemlji i inostranstvu, kao i celokupnom ekonomskom snagom. Na osnovu toga proizilazi i definicija javnog zajma da je to zaduženje države po osnovu ugovora o javnom zajmu. Javni zajam, naravno treba razlikovati od javnog duga, jer je javni dug mnogo širi pojam koji obuhvata svako zaduženje države po osnovu ogovora o zajmu kod pravnih i fizičkih lica, ali i sve obaveze države po nekim drugim osnovama.

Javni zajam predstavlja specifičan oblik prikupljanja državnih prihoda, dok je plaćanje kamata za taj zajam i vraćanje glavnice državni rashod. Ukoliko državi, iz različitih razloga, nedostaju određena sredstva potrebna za pokriće nekih rashoda, ona će pristupiti zaključenju ugovora o zajmu.

Ono što predstavlja osnovnu karakteristiku javnog zajma, jeste njegova povratnost jer nastaje na osnovu ugovora o zajmu gde se zajmodavac obavezuje da će zajmoprimaocu ustupiti odrđeni iznos sredstava u konkretnom vremenskom periodu, dok se zajmoprimaoc obavezuje da će pozajmljena sredstva vratiti uvećana za iznos kamate kroz protek određenog vremena.Dakle, zaključak je i da je dobrovoljnost još jedna karakteristika ovih zajmova.

Što se tiče drugih karateristika javnih zajmova treba istaći i to da javni zajmovi predstavljaju finasijske instrumente koji u sebe uključuju i elemente prihoda i elemente rashoda. U trenutku zaključenja, za državu predstavljaju prihod, dok u trenutku dospeća za vraćanje predstavljaju državni rashod.

Jako bitno je i to da javni zajam ne predstavlja pravi javni prihod države jer se vraća iz sredstava koje država prikupi pravim javnim prihodima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kvalifikovan elektronski sertifikat

Kako dobiti kvalifikovani elektronski sertifikat

Stupanjem na snagu Pravilnika o poreskoj prijavi za porez po odbitku („Sl. glasnik RS“, br. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *