Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari osnovni dohodak kapitaliste. Može se reći da je to preobraženi oblik vrednosti.

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Može se reći da je profit preobraženi oblik viška vrednosti. Višak vrednosti je deo novostvorene vrednosti, a da bi se taj višak vrednosti prisvojio neophodno je izvršiti realizaciju proizvedene robe. Iz ostvarenog prihoda od realizacije robe najpre se nadoknađuju troškovi utrošenih sredstava za proizvodnju i izdvajaju se sredstva za ponovno angažovanje radne snage. Prihod koji se ostvari od realizacije robe treba da bude veći od cene koštanja te robe. Taj višak prihoda iznad cene koštanja robe predstavlja profit. On je jednak razlici između tržišne cene i cene koštanja. Ako se roba realizuje po tržišnoj ceni koja je jednaka vrednosti robe profit će biti jednak višku vrednosti. Zbog toga se i kaže da profit predstavlja preobraženi oblik viška vrednosti. Prema tome može se reći da profit i višak vrednosti izražavaju istu društveno-ekonomsku suštinu. Ako je u pitanju objašnjenje proizvedene vrednosti i njene oplodnje onda se govori u višku vrednosti, a ako se radi o analizi raspodele proizvedene vrednosti govori se o profitu kao pojavnom obliku viška vrednosti.

Međutim, realizacija robe na tržištu zamagljuje poreklo i karakter profita. Po izvršenoj realizaciji profit se više ne predstavlja kao deo novostvorene vrednosti stvoren radom radnika, već se predstavlja kao plod celokupnog uloženog kapitala.

U ekonomskoj teoriji profit se pokušava objasniti kao rezultat rada samog kapitaliste, kao nagrada za njegov rizik, kao nagrada za uzdržavanje od potrošnje ( odnosno kao rezultat štednje) i kao rezultat produktivnosti. Međutim, profit ne može biti nagrada za njegov rad jer sav posao organizovanja proizvodnje preuzimaju specijalizovani menadžeri koji za to primaju odgovarajuću nadoknadu odnosno platu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kvalifikovan elektronski sertifikat

Kako dobiti kvalifikovani elektronski sertifikat

Stupanjem na snagu Pravilnika o poreskoj prijavi za porez po odbitku („Sl. glasnik RS“, br. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *