Kako se definiše poljoprivreda

Poljoprivreda se odredjuje kao privredna delatnost u kojoj se korišćenjem zemljišta, gajenjem korisnih biljaka i životinja dobijaju proizvodi koji zadovoljavaju neku potrebu.
poljoprivreda

Kako se definiše poljoprivreda

Poljoprivreda ispunjava brojne zadatke:

  1. obezbedjuje hranu
  2. obezbebedjuje sirovine za mnoge oblasti preradjivačke industrije (proizvodnju prehrambenih proizvoda, duvansku industriju…)
  3. obezbedjuje sirovine za zanatstvo
  4. uslovljava razvoj industrije
  5. deluje na bilans spoljno-trgovinske razmene (stvara znatan deo proizvoda za izvoz).

Specifičnosti poljoprivrede su:

  1. visoka zavisnost od prirodnih uslova (to vodi većim i/ili manjim skokovima/padovima u proizvodnji poljoprivrednih poroizvoda)
  2. proces proizvodnje je vezan za zemljište što stvara odredjene organizaciono-tehnološke i društveno-ekonomske probleme
  3. organska proizvodnja

Poljoprivreda je prešla dug put razvoja od primitivnog načina proizvodnje do savremene faze proizvodnje u razvijenim zemljama. Medjutim, njen razvoj je tekao dosta sporo. Zaključak je da je napredak i sam razvoj poljoprivrede uslovljen kako prirodnim tako i društveno eknomskim faktorima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *