Kakopedija > Posao i novac > Privreda > Kako se definiše poljoprivreda

Kako se definiše poljoprivreda

Poljoprivreda se odredjuje kao privredna delatnost u kojoj se korišćenjem zemljišta, gajenjem korisnih biljaka i životinja dobijaju proizvodi koji zadovoljavaju neku potrebu.
poljoprivreda

Kako se definiše poljoprivreda

Poljoprivreda ispunjava brojne zadatke:

  1. obezbedjuje hranu
  2. obezbebedjuje sirovine za mnoge oblasti preradjivačke industrije (proizvodnju prehrambenih proizvoda, duvansku industriju…)
  3. obezbedjuje sirovine za zanatstvo
  4. uslovljava razvoj industrije
  5. deluje na bilans spoljno-trgovinske razmene (stvara znatan deo proizvoda za izvoz).

Specifičnosti poljoprivrede su:

  1. visoka zavisnost od prirodnih uslova (to vodi većim i/ili manjim skokovima/padovima u proizvodnji poljoprivrednih poroizvoda)
  2. proces proizvodnje je vezan za zemljište što stvara odredjene organizaciono-tehnološke i društveno-ekonomske probleme
  3. organska proizvodnja

Poljoprivreda je prešla dug put razvoja od primitivnog načina proizvodnje do savremene faze proizvodnje u razvijenim zemljama. Medjutim, njen razvoj je tekao dosta sporo. Zaključak je da je napredak i sam razvoj poljoprivrede uslovljen kako prirodnim tako i društveno eknomskim faktorima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

industrijski profit

Kako definisati industrijski kapital i industrijski profit

Veoma često čujemo da je osnovni motiv poslovanja u stvari profit. To je u stvari …

Ostavite odgovor