Kako definisati računarske mreže

Računari se povezuju u mreže sa različitim ciljevima. Ti ciljevi mogu biti zajedničko korišćenje hardvera, zajedničko korišćenje raznih podataka, razmena podataka izmedju korisnika,komunkacija medju korisnicima. Svaki računar priključen u mrežu naziva se čvor.

racunarske mreze

Kako definisati računarske mreže

Računarske mreže mogu se podeliti na više načina. Prema površini na kojoj se nalaze računari u mreži, one mogu biti lokalne i globalne. Lokalne (LAN) računarske mreže su ograničene na jednu zgradu ili grupu zgrada, a računari su u njima povezani kablovima. Globalne mreže (WAN) povezuju računare na većim daljinama.

Prema odnosima medju čvorovima u mreži, računarske mreže se dele na klijent/server i ravnopravne. Računar koji traži uslugu je klijent, a onaj koji pruža uslugu je server. Kod ravnopravnih mreža svi računari su ravnopravni.

Na osnovu koja se koristi za prenos podataka razlikuju se eternet mreža i bežična mreža (WLAN). WLAN mreža predstavlja povezivanje računara bez kablova i novijeg je datuma. Osnovna prednost ove mreže je upravo u tome i što nisu potrebni kablovi za njeno funkcionisanje. Medjutim, postoji mogućnost uticaja raznih faktora kao što su na primer prisustvo raznih metala u zgradi, mobilni telefoni, razni talasi, na njen rad.

Geometrijskim uredjenjem veza i čvorova koji čine računarsku mrežu nastaje topologijia mreža. Veza je komunikacioni put izmedju dva čvora.

Računarska mreža može imati:
1) zvezdastu topologiju
2) prstenastu topologiju
3) topologiju magistrale i
4) hibridnu topologiju

U topologiju zvezda postoji centralni računar preko kojeg su povezani svi računari u mreži. Kvar u centralnom računaru dovodi do otkaza cele mreže. Prednost ove topologije je lako dodavanje novih računara,tj veoma lak ulazak novih računara u mrežu.

Što se tiče prstenatste topologije, ovde je svaki računar povezan sa dva susedna čvora ,tako da veze čine kružnu konfiguraciju.Informacije putuju provodnicima u jednom smeru. Otkrivanje kvarova u ovakvoj mreži je dosta otežano jer kvar na jednom računaru dovodi do prekida protoka podataka u celoj mreži. Dodavanje ili uklanjanje nekog računara iz mreže dovodi do prekida rada celokupne mreže, a iziskuje i velike troškove tako da ovakve mreže poseduju uglavnom samo velika preduzeća.

Kod topologjie magistrale su svi čvorovi pojedinačnon vezani za magistralu preko koje se obavljaju komunikacije izmedju njih. Ona se smatra dosta pasivnom jer računari koji su povezani na magistralu samo osluškuju šta se radi u mreži. Zbog velikih nedostataka ova mreža gubi značaja u praksi.

Kod hibridne topologije postoje i dodatne veze medju čvorovima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

Mobilni internet modem

Kako iskoristiti stari mobilni telefon kao Internet modem

Postoji veliki broj ljudi kojima je neophodna Internet konekcija za nesmetano obavljanje posla. To važi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *