Kako od ideje iz prošlosti do pragmatične budućnosti

“Pa zar vekovi nisu prošli bez kablova? Šta se čudite tim bežičnim tehnologijama?” rekao bi neko zanesen idejom o tome kako je od ideje bežičnog umreženja ljudskog uma došlo do pojave kablova a onda naglo i do njihovog prevazilaženja i povrataka na bežični način razmišljanja. Ipak, očito da se bez kablova nije moglo unaprediti vrednovanje ideje o stalnom povezivanju. Gledano iz današnje perspektive kablovi predstavljaju samo sponu davne prošlosti sa budućim tokovima i onime što neizvesnost budućnosti sa sobom nosi.

Mobilna telepatija

pain

“Telepatija među računarima je wireless”- zvučala bi moderna hi-tech poslovica sa ovih prostora. Ipak, šalu na stranu, koliko je zaista, ukoliko postoji, telepatija trpela na uštrb razvoja tehnologije? Ne može se baš sa sigurnošću potvrditi da telepatija izvesno i postoji ali nikako nije isključena mogućnost da nečije dve podsvesti talasaju na istim frekvencijama, prepliću se, prepoznaju i uzajamno razmenjuju signale. Otkud bi se inače i javila potreba za nekim vidom razmene informacija da najpre na misaonom planu nije bilo nekog oblika komunikacije. A moglo bi se reći da su snovi najidealniji način da telepatija ostvari svoj potpuni tok. Telepatija, zaključili bismo, upravo u snovima nastaje i najpotpunije živi.

Pošta, telegraf, telefon

Kraj devetnaestog veka kao i počeci dvadesetog doneli su industrijalni progres a samim tim i progres na planu komunikacija. Ipak, ono što će začelje dvadesetog veka doneti ne može se ni porediti sa počecima razvijanja komunikacija ali isto tako poštovanje temelja u kablovskim i bežičnim komunikacijama mora postojati pa se svakako najpre valja obratiti pažnja na početke razvoja kablovskih komunikacija. Teško da na svetu ima živog stanovnika koji pamti prve telegrame, kablograme i depeše slate podzmenim ili podvodnim žicama. Ipak, još uvek ima onih koji se sećaj prvih telefonskih poziva, prespajanja brojeva u centrali i cirkularnih brojčanika za pozive. Oni telefoni sa tipkama zamenili su komuniciranje nešto kasnije, a pisma su već gotovo potpuno otišla u istorijske arhive i prašnjave fioke uspomena.

Kablovska mreža ulovila svet

d-link

Ako bi se razvoj planete posmatrao kao paukov put pletenja mreže onda bi siguno dvadeseti vek bio taj momenat kada se pauk gubi u sopstvenim nitima i ojačava vezove unakrsnim pletenjem čak i oko sebe. Kablovi, ta gomila plastificiranih žica umrežili su se oko sveta u dvadesetom veku a kada je i njima samima dozlogrdilo počeli su polako da se raspletaju i traže jednostavnije rešenje. Ove zmije modernog doba svakako su pomogle da se komunikacija popne na viši nivo pa su tako napojni, optički, kompjuterski, mikrofonski, AV kablovi samo deo širokog spectra kablova koji danas čini okosnicu komuniciranja. Ona zabluda iz osamdesetih godina da je sve što se moglo proizvesti već proizvedeno pobijena je već narednih decenija otvorivši puteve ka novim i modernijim dvoranama ideja. I tako se, evo već više od veka, načini i sredstva komuniciranja menjaju, ali kablovi su ipak tu oko nas. Mada polako i sami bivaju zamenjeni talasima. Doduše, ne baš telepatskim, ali radijskim i elektromagnetnim svakako.

Uže bez koga se može

kablovi

Koliko se god busali i protivili mislima, istorija je najbolji dokaz da se vekovima bez kablova moglo funkcionisati. Teže nego danas, dakako, ali ipak dugotrajno, romantično i sa manjim posledicama. Wireless tehnologija pokazuje da su nekadašnje ideje plovljenja informacija etrom i te kako ostvarive. Nadamo se samo da se telepatski signali ne poklapaju sa radijskim. Inače bi snovi mogli uploviti u vode uhvatljive internet okom. Kablovi jesu omče i bukagije savremenog doba. Civilizacija je žudela za njima. Zato im hvala. Ali težnja da se sva komunikacije ostvaruje bežično je nešto što je budućnost. Ako u budućnost valja poverovati. Mobilni telefoni, Skype, aplikacije za komunikaciju pear to pear ili komunikacija preko servera , sve to na izvestan način žudi da prevaziđe starije načine komuniciranja i jednom za svagda rasplete gustu mrežu opletenu oko planete.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

Mobilni internet modem

Kako iskoristiti stari mobilni telefon kao Internet modem

Postoji veliki broj ljudi kojima je neophodna Internet konekcija za nesmetano obavljanje posla. To važi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *