Kako se kreira virtuelna stvarnost

Veštačka stvarnost je način podražavanja stvarnog sveta koji nas okružuje korišćenjem slika i zvuka koje stvara računar. Sistemi virtuelne realnosti toliko su sofisticirani da su u stanju da kod korisnika stvore osećaj da se zaista nalazi u stvarnom svetu. Možda vam ove zanimljive „igračkice“ deluju fantastično, i u prvi mah, kao proizvod daleke budućnosti, one su već uveliko prisutne na tržištu i mogu se pronaći u pojedinim tematskim parkovima.

virtuelna stvarnost

Kako se kreira virtuelna stvarnost

  1. U virtuelni svet se ulazi tako što se nosi posebna kaciga koja je povezana sa računarom. Na tankom televizijskom ekranu prikazuju se trodimenzionalne slike, a zvuk se reprodukuje u zvučnicima. Vi imate utisak da ste zaista okruženi ovim izmišljenim svetom. Možete dodirnuti ili pomeriti stvari u ovom virtuelnom svetu pomoću ručnog upravljaca koji je povezan sa računarom.
  2. Virtuelna stvarnost ima mnoge primene i imaće ih sve više razvojem tehnologije i padom cene. Najveću primenu nalazi u vežbi i obuci, tako da je moguće oponašati gotovo svaku situaciju iz stvarnog sveta. Na primer, virtuelni avion može da se koristi za vežbu pilota, a virtuelna kola za vežbu vozača. Virtuelni trening je sigurniji i jeftiniji od vežbi sa pravim vozilima.
  3. U budućnosti, deca će moći da uče u virtuelnoj stvarnosti. Učiće o starim Rimljanima tako što će posetiti virtuelni Rimski svet.
  4. Veličine predmeta u virtuelnoj stvarnosti ne moraju da odgovaraju stvarnim veličinama. Naučnici će moći da istražuju nove hemikalije tako što će spajati ogromne virtuelne molekule koji izgledaju kao da lebde u praznom prostoru.
  5. Za zabavu i dokolicu, neverovatni novi svetovi će biti mogući za igranje računarskih igara.
  6. Proizvođači će stvarati virtuelne objekte, kao što su automobili, i isprobavaće ih pre nego što ih zaista proizvedu. Arhitekte će izgrađivati virtuelne zgrade i šetati njihovom unutrašnjošću pre nego ih i sagrade.
  7. Kako se kreira virtuelna stvarnost?
    U srcu svakog sistema virtuelne stvarnosti je moćan računar. Neophodno je da je brz u iscrtavanju trodimenzionalnih objekata. Takav računar se naziva mašina za realnost. Na računar se priključuju kacige sa televizijskim ekranima i slušalicama, kao i ručni upravljač. Kao dodatak, sa strane, postoji elektronski sistem praćenja položaja kacige i pravca u koji je usmeren ručni upravljač. Podaci koji govore računaru kako izgleda virtuelni svet, pohranjeni su u bazi podataka u memoriji. Ovi podaci sadrže informacije o obliku, boji i položaju svih predmeta virtualnog sveta. Računar pretražuje bazu podataka i iscrtava virtuelni svet.
  8. Može se, dakle, zaključiti da je u celokupnoj priči o virtuelnoj stvarnosti najveći posao na samom računaru, budući da je on taj koji odlučuje šta će se sledeće zbiti u ovoj veštačkoj realnosti.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Daliborka Pitulic

Avatar photo

SLIČNO

Mobilni internet modem

Kako iskoristiti stari mobilni telefon kao Internet modem

Postoji veliki broj ljudi kojima je neophodna Internet konekcija za nesmetano obavljanje posla. To važi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *