Kako iskoristiti stari mobilni telefon kao Internet modem

Postoji veliki broj ljudi kojima je neophodna Internet konekcija za nesmetano obavljanje posla. To važi za milione biznismena, menadžera i programera širom sveta. Internet je revolucionizovao načine poslovanja, ali šta se dešava kada Internet zakaže? U tom slučaju možete koristiti nekoliko alternativa kao što je Wireless Internet ili možete otići do obližnjeg Internet kafea. Međutim, postoji i treća alternativa kojoj možete pribeći u slučaju pada Interneta, vaš stari mobilni telefon. Bazični mobilni GPRS telefon se može koristiti kao modem za vaš računar. Ovo važi za većinu mobilnih uređaja koji su izašli na tržište posle 2004. godine. U narednom tekstu pronaći ćete uputstva koja vam opisuju na koji način možete pretvoriti vaš stari mobilni telefon u modem.
Mobilni internet modem

Kako iskoristiti stari mobilni telefon kao Internet modem

Najjednostavniji način na koji možete iskoristiti mobilni telefon kao modem je uz pomoć diska koji je došao sa vašim telefonom. Prilikom kupovine, uz mobilni telefon se obično dobija i disk sa pratećim programima za prebacivanje fajlova i raznim podešavanjima. Pretražite softver za mobilni telefon, probajte da nađete podešavanja pod rubrikama: “Network”, “Communications”, “Connections” ili “Modem”. Ako pronađete takva podešavanja, trebalo bi da su propraćena detaljnim uputstvima za postupak pretvaranja mobinog uređaja u modem. Sama podešavanja će varirati od proizvođača do proizvođača, ali po pravilu je sve dosta intuitivno kako bi se i korisnici sa manje informatičkog znanja lakše snašli.

Međutim, postoji i drugi način, u slučaju da vaš mobilni telefon nije došao sa diskom ili se na disku ne nalazi ništa slično. Prvo što treba da učinite je da priključite telefon na računar uz pomoć USB kabla (ako nemate kabl morate ga nabaviti). Može se koristiti i Bluetooth konekcija, ali će brzina Interneta biti znatno sporija.

Kada priključite telefon, vaš računar bi trebao da ga samostalno prepozna, u tom slučaju drajveri će se sami instalirati. Kada se instalacija završi, kliknite na Start meni i pristupite Control Panel-u. Odatle izaberite stavku “Network and Internet” pa zatim“Network and Sharing Center”. Sada je potrebno odabrati stavku “Set Up New Connection and Network”. Biće vam ponuđeno nekoliko opcija, odaberite “Set up a dial-up connection”. Za broj telefona unesite “*99#“ (to je univerzalni GPRS broj). Informacije o korisničkom imenu i lozinci morate potražiti na Internetu. Goglajte “GPS settings for [naziv mreže]” ili “wap settings for [naziv mreže]“. Kada ste popunili sve neophodne podatke završite kreiranje dial-up konekcije.

Iz listinga svih raspoloživih mreža na računaru iz prozora “Connect to a network” izaberite mrežu koju ste upravo konfigurisali i kliknite na “Connect” dugme. Nakon toga unesite korisničko ime i lozinku vase mreže. Ako nije došlo do greške prilikom konfigurisanja, trebali biste da imate Internet pristup. Brzina Internet pristupa će varirati od kvaliteta koji pruža mreža, ali protok će biti dovoljan za surfovanje Internetom, proveru elektronske pošte i slanje fajlova manje veličine.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako razlikovati notebook, netbook, ultrabook, laptop i palmtop računare

Ne tako davno, jedina odluka koju ste morali doneti prilikom kupovine računara je da li …

2 komentari

  1. Bolji su novi telefoni koji podržavaju 3G itd inače dobar članak

  2. Avatar photo

    Odličan savet. Jednom davno sam uspela da uspostavim internet konekciju na računaru preko Samsung E250. Neko mi je instalirao i mali softver za tu vrstu telefona da bi računar bolje prepoznao modem. Istina je sve što ste u članku pročitali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *