Kako razlikovati notebook, netbook, ultrabook, laptop i palmtop računare

Ne tako davno, jedina odluka koju ste morali doneti prilikom kupovine računara je da li ćete uzeti ogroman desktop računar ili prenosni laptop računar. Konstantna minituarizacija tehnologije kao i potreba za pokrivanjem različitih zahteva na tržištu dovela je do pojave mnoštva različitih uređaja koji se razlikuju po performansama i veličini. Kao rezultat toga dobili smo nekoliko klasa prenosivih računara koje je zaista teško razgraničiti, posebno ako nemate dovoljno informatičkog iskustva i ako ne pratite tehnološke trendove. U narednom tekstu naći ćete kratak opis svake od klasa kako biste bili u mogućnosti da ih razlikujete.

Generalno posmatrajući, možemo napraviti dosta preciznu podelu uređaja prema njihovoj veličini počevši od najmanjeg ka najvećem: Palmtop, Netbook, Ultrabook, Notebook, Laptop. Možda bi čak bilo preciznije reći da je ovo podela po portabilnosti uređaja, zato što npr. možete pronaći ultrabook sa ekranom koji je veći nego na laptop-u, ali zato je laptop deblj i teži, merilo veličine nije samo dijagonala ekrana. Zajednička osobina svih ovih uređaja je dizajn po kojem se ekran nalazi na poklopcu a tastatura i sama mašina na postolju. Sledeća podela se odnosi samo na uređaje koji dele pomenuti dizajn, dakle, nećemo govoriti o tablet računarima.

Palmtop računari su najmanji računari sa liste koji vam mogu pružiti puno iskustvo rada na računaru. Većina palmtopova koristi okrnjenu verziju Windows-a sa oznakom CE. Međutim, noviji modeli mogu pokrenuti i punu verziju Windows xp operativnog sistema. Sa usponom pametnih telefona palmtopovi su postali suvišni i teško ćete pronaći bilo koji model u radnjama. Ovakvi uređaji imaju dijagonalu ekrana od oko 6 do 7 inča.

Netbook računari obično imaju dijagonalu ekrana od 9 do 10 inča. Kada su se pojavili na tržištu pre par godina stekli su veliku popularnost ali ih u poslednje vreme potiskuju tablet uređaji. Iako su pomalo nepraktični za svakodnevno upotrebu zbog malog ekrana i tastature, na njima možete instalirati sve standardne aplikacije zato što koriste klasičan operativni sistem za razliku od pametnih telefona koji koriste prilagođenje verzije operativnih sistema. Iako gube na svojoj popularnosti još uvek ih možete naći u radnjama i to po cenama već od 120 eura. Pogodni su za lakše programe i surfovanje Internetom, ali nisu namenjeni pokretanju zahtevnijih aplikacija kao što je Photoshop ili igranju video igara.

Ultrabook računari su najmlađi u ovoj kategoriji i njihovo ime potiče od izraza “ultra-portable notebook”. Obično teže manje od 1,5 kg i veoma su tanki. Ime je smišljeno od strane proizvođača PC računara i direktan je odgovor na Apple Macbook Air, prvi pravi “ultrabook”. Uprkos tankom profilu ultrabook računara (manje od 2cm), veličina ekrana često je u rangu standardnih notebook računara od 11 do 15 inča. Većina je opremljena sa SSD uređajima za skladištenje podataka koji su brži, tiši i lakši od klasičnih hard diskova i omogućavaju mnogo brže podizanje sistema. Iako su brži, SSD diskovi su mogo skuplji od hard diskova tako da kapacitet skadištenja ultrabook računara obično ne prelazi 128 gb. Imajte na umu da se u većini slučajeva ne isporučuju sa DVD uređajem. Pogodni su za većinu aplikacija i za nešto lakši gejming, ali imaju problema prilikom pokretanja zahtevnih igara. Trenutno se na tržištu mogu naći razni modeli koji koštaju između 600 – 1500 eura.

Laptop računari su na tržištu već skoro dve decenije. Kada su se pojavili predstavljali su jedinu prenosivu alternativu standardnim desktop računarima. Dizajnirani su tako da mogu da stanu na krilo po čemu su i dobili ime. Pre su notebook računare klasifikovali kao tanje verzije laptop računara ali se u skorije vreme ova dva termina smatraju sinonimima. Laptop računari imaju dijagonalu ekrana između 12 i 18 inča, prosek je 15 inča. U zavisnosti od cene, laptop računari mogi biti poprilično moćne mašine koje mogu izvršavati i najzahtevnije aplikacije. Cenovni rang je skoro nemoguće odrediti, zbog ogromne ponude na tržištu. Okvirno, cene se obično kreću od 300 eura pa sve do 5000 eura.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

Mobilni internet modem

Kako iskoristiti stari mobilni telefon kao Internet modem

Postoji veliki broj ljudi kojima je neophodna Internet konekcija za nesmetano obavljanje posla. To važi …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Zanimljivo! Nikada nisam umeo da pravim razliku između netbook-a i notebook-a. Sada neću zaćutati kada ta tema dođe na red! :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *