Kako okupati dete bez suza

Veliki broj beba i dece nerado ide na kupanje. Ukoliko su prilikom kupanja doživeli neko negativno iskustvo (pretopla voda, sapunica u očima i sl.) deca će i te kako to zapamtiti i, naravno, izbegavaće kupanje.
Evo nekoliko saveta kako da privolite dete da se okupa i da suze više ne budu sastavni deo ovog čina.

kupanje dece

Kako okupati dete bez suza

  1. Kupite lepu kadicu. Na tržištu postoji ogroman izbor raznobojnih kadica sa prelepim motivima morskih životinja, likova iz crtanih filmova. Ove aplikacije će privući dete da udje u kadicu, što je veliki korak ka uspešnom kupanju.
  2. Napravite bogatu penu. Nema deteta koje će odoleti svim tim mehurićima od sapunice koji lete na sve strane. Dok ih gleda i provlači kroz prste, neće ni osetiti da je kupanje već počelo.
  3. Pevajte mu omiljene pesmice.
  4. Nabavite specijalne vodootporne slikovnice. Gledajući u likove sa slikovnice, skrenuće pažnju sa kupanja.
  5. Ukoliko imate i drugo, starije dete, neka i ono učestvuje u kupanju (može dodati gumene igračke, trljati nožice bratu/sestri, praviti sapunicu). Ovim postižete dve stvari: starije dete se oseća važnim, a mladje se u društvu starijeg opušta. Ukoliko je starije dete nestašno, bolje preskočite ovaj korak, da ne bi došlo do nezgode.
  6. Stavite u kadicu raznobojne gumene patkice, mede, zeke, koji će se „kupati“ zajedno sa detetom.
  7. U toku dana igrajte se kupanja. Dajte detetu da okupa svoju omiljenu lutku i shvatiće da kupanje nije „bauk“.
  8. Pričajte detetu kako je važno kupati se, da bi bio čist, zdrav i lep, i navedite neki pozitivan primer i dete će postepeno i samo poželeti da uroni u toplu kupku punu raznobojnih mehurića!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

SLIČNO

deca kuca

Kako da smanjite rizik od dečijih nezgoda u kući

Nezgode u kući su veoma česte. Ponekad mogu da budu veoma opasne, a najčešće se …

3 komentari

  1. Imate li neki savet,kako izvaditi dete iz korita posle kupanja.Mom sinu nije problem da udje u korito,vec da iz njega izadje.Place,vrist,kao da ga neko kolje :)ceo dan bi da se brckai

    • Avatar photo
      Zorica Mladenović

      I moje dete obozava vodu i kad se kupamo uvek mu na krevetu ostavim neku igracku koju obozava i kazem mu,kao: cekaju te kola, treba da ih popravis, i on nekako izadje iz vode. Ili mu obecam da cu da mu dam da maze kremu :)

  2. Kao što detetu treba da pokažete da je zanimljivo kupanje,tako isto treba da mu pokažete da je zanimljivo posle kupanja.Stavite mu recimo igračku koju dok vi kupate njega,ono treba da kupa nju i kada završite sa kupanjem kažite mu da sada treba da obriše i namaže igračku i da je spremi za spavanje da se ne bi razbolela.Kod moje sestre je recimo to uspevalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *