Kako isplanirati budućnost

Kako isplanirati budućnostPlaniranje svoje budućnosti je aktivnost koja se može odnositi na kraći ili duži period vašeg života. Prema tome, možemo govoriti o kratkoročnim i dugoročnim planovima za budućnost. Ukoliko posmatramo na duge staze, svako od nas bi voleo da vidi sebe uspešnog u svom poslu, na nekoj značajnoj poziciji, sa lepo ženom, velikim brojem zdrave dece, na ovoj ili onoj lokaciji… Ono što mnogi zaborave jeste da do ostvarenja tih dugorošnih ciljeva moraju da prođu i da ostvare sijaset manjih ciljeva, koji će u krajnjoj instanci doprineti ostvarenju onog glavnog, dugoročnog cilja.

Prema tome, prva stvar koju ovde trebate zapravo da uradite je da dobro razmislite u budućnosti, odnosno o onakvoj budućnosti kakvu sebi želite. Jednom kada budete imali jasnu sliku onoga šta je to što bi vas učinilo srećnim i ispunilo vaš život, moći ćete da krenete u realizaciju svojih snova. Za svakog čoveka je najbitnije da zna ono šta hoće. Ukoliko bude uvek bio realan, skoncetrisan i istrajan u ostvarenju svojih planova, uz malo sreće, moći će da ostvari ono što želi.

Pretpostavimo da imate plan za budućnost. U njega su uključeni posao, porodica.. Postavite sebi smernice i počnite da postavljate kratkoročne ciljeve koji će, svako na svoj način, doprineti ostvarenju onog dugorošnog cilja. Recimo, ukoliko sebe sutra vidite na čelu neke velike projektantske kuće, logično je da će vam trebati diploma diplomiranog arhitekte. Radite na tome. Postavite sebi petogodišnji cilj završetka akademskih studija na arhitekturi. Nije lako? Niko nije rekao da će biti lako.

Naučite da budite iskreni prema sebi. Ukoliko stalno nalazite razloge za produžavanje rokova, ili još gore, odustajanje od zacrtanih normi, nikada nećete biti tamo gde želite. Zapišite! Naučite da pišete i svoja obećanja sebi stavljate na papir. Zakačite papiriće na vidna mesta u vašoj okolini (na tablu od plute, zalepljene na vrata vaše sobe, na frižider..), tako da uvek budete u mogućnosti da pročitate šta je to zbog čega se trudite. Koji je to viši cilj?

Pažljivo planirajte. Nemojte da prenagljujete u donošenju nekih odluka. Nemojte da zasnujete porodicu ukoliko niste situirani i ukoliko niste u finansijskoj mogućnosti da izdržite to breme. To može destruktivno da utiče na vaše planove. Planirate bebu? Da li ste obezbedili sve što je potrebno za čuvanje deteta?

Jednom kada naučite da realno procenjujete i usklađujete vaše ciljeve sa mogućnostima, kada naučite da budite iskreni prema sebi i drugima i kada budete znali šta zapravo hoćete i zbog čega radite to što radite, ne možete da omanete. Uspeh je vaš.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Marković

Avatar photo
Zvezde su moji putokazi. Volim da proučavam odnose između ljudi.

SLIČNO

tasna

Kako nositi i ostavljati tašnu

Ako ste imali nesreću da vas pokradu, poznat vam je strašan osećaj kada vam srce …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *