Kako da pravilno postite i da se ne ugojite

Hrišćanski post ima karakteristike vegeterijanske i mediteranske ishrane, a takođe pomaže u sprečavanju i lečenju hroničnih bolesti kao što su: gojaznost, hipertenzija, masnoća u krvi, depresija i druge. Poznata nam je činenica da umerenost u jelu i piću je veoma važna za održavanje našeg duševnog i telesnog zdravlja. Niko ko posti po principima hrišćanskog posta ne može da se ugoji, može samo da bude zdraviji.

post

Kako da pravilno postite i da se ne ugojite

  1. Prvo što treba znati jeste da post iz jelovnika isključuje namirnice životinjskog porekla, izvor belančevina i zasićenih masnoća koje utiču na povišen nivo holesterola.
  2. S obzirom da posna hrana predviđa uzdržavanje od namirnica životinjskog porekla, većina ljudi smatra da će im upravo post pomoći da smršaju. Međutim istina je malo drugačija, zato što mi i tokom posta imamo iste ili veće potrebe za energijom, pa ako nismo obazrivi vrlo često može da se desi i da nabacimo neki kilogram viška zato što jedemo mnogo ugljenih hidrata i biljnih masti, odnosno krompira, pirinča i raznih testa.
  3. Tokom posta trebalo bi redovno jesti nezasićene biljne masti koje se nalaze u raznim semenkama i orašastim plodovima. To znači da za užinu, ukoliko želite da sprečite napade gladi, uz mandarinu možete pojesti i nekoliko jezgara oraha ili badema.
  4. Ishrana tokom posta ne mora da bude jednolična, potrebno vam je samo malo mašte da od dozvoljenih namirnica napravite različite kombinacije.
  5. Ishranu bazirajte na što više svežeg povrća i voća dokle god to sezona dozvoljava, s obzirom da konzervirana zimnica sadrži mnogo više kalorija.
  6. Tokom posta treba uzimati hleb, peciva i kore od integralnog brašna kako bi sprečili gojenje.
  7. Proteini su veoma bitni tako da makar vikendom treba jesti ribu, ali izbegavajte da bude pržena u dubokom ulju. Pomfrit zaboravite bolje je da jedene bareni ili pečeni krompir u rerni. Soja je vrlo zdrava pa je možet kombinovati u raznim jelima.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *