Kako istrajati u dijeti tokom praznika

Kad se približi praznična sezona, svi se radujemo žurkama, slavljima i predstojećim događajima, ali i hrani koju ćemo tada jesti i koja je specijalno pripremljena za tu priliku. Ne mora nužno da znači da ćete pokvariti praznični duh, ako želite da se pridržavate neke dijete. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u ovakvim i sličnim situacijama.
ishrana tokom praznika

Kako istrajati u dijeti tokom praznika

  1. Počnite tako što ćete sebi postaviti konkretan cilj – Da biste postigli željeni efekat, morate imati realan i konkretan cilj u svojoj glavi. Na primer, postavite sebi za cilj da održite trenutnu kilažu (da se ne ugojite), umesto da smršate nekoliko kilograma, što je skoro nemoguće tokom praznika (osim ako ne želite da vam praznici postanu mrski). Postavite sebi pitanja poput: „Da li će mi ovaj tip dijete pomoći? Da li je ova dijeta baš za mene?“ i napravite sami procenu. Postavljane konkretnog cilja će vas držati fokusiranim na ono što želite da postignete. Taj početni korak je najkrupniji i najznačajniji i on će vam pomoći da pratite sledeće korake.
  2. Ne preskačite obroke – Neki ljudi misle da će im pomoći ako preskoče obrok pre odlaska na slavlje, i da će u tom slučaju hrana koju pojedu na slavlju moći da bude obilnija bez posledica, kako bi nadoknadili propušten obrok. Neki preskaču obroke i pre i posle slavlja, misleći da je to od pomoći. Ovo ne samo da ne pomaže, već je potpuno pogrešno. Ako preskačete obroke, bićete toliko gladni da ćete se prejesti na slavlju i pojesti mnogo više hrane nego inače. I ne samo to, preskakanjem obroka znatno usporavate vaš metabolizam, a to može puno uticati na vašu kilažu. Dakle, da biste izbegli prejedanje na slavljima, jedite vaše obroke normalno u toku dana. Ili još bolje, pre odlaska na slavlje pojedite neku laganu, zdravu užinu. Tako ćete biti još uvek relativno siti kada stignete tamo i manje ćete jesti te hrane, koja koliko god da je privlačna, često je i jako kalorična i nezdrava.
  3. Odmerite gozbu ispred sebe – Ponekad, kada vidite ekstravagantno posluženje ispred vas, prosto dolazite u iskušenje da bukvalno uronite u njega. Zato morate uvek imati na umu da treba da vežbate kontrolu nad samim sobom i umerenost. Kada dođete tako u iskušenje da probate svako jelo ispred vas, zastanite na trenutak. Idite korak unazad i odmerite gozbu ispred vas. Izaberite jela i delikatese koje zaista želite da jedete ili probate (vaša omiljena jela ili ona koja imate prilike da jedete samo tokom praznika jednom-dvaput godišnje), a preskočite ona koja u stvari i ne volite ili koja možete jesti svakodnevno, a ne samo u posebnim prilikama. Tako ćete napraviti veoma jednostavnu selekciju i olakšati sebi. Dakle, nemojte trpati i nagomilavati u tanjir bukvalno sve što vam dođe pod ruku, već odaberite svoja omiljena jela.
  4. Jedite i pijte umereno – Manje je više. Nakon što ste odmerili i procenili šta zaista želite da jedete, najbolje je da od tih jela napravite porciju uobičajene veličine (koju i inače jedete), nego da pravite ogromne porcije koje možda nećete pojesti, ili ćete ih pojesti na silu i u tom slučaju nastaviti da jedete i kada ste potpuno siti, samo da biste pojeli porciju koju ste sipali. Što se tiče pića, najbolje je da pijete vodu ili bezalkoholna pića. Ni gazirani sokovi nisu preporučljivi. Ako već pijete alkohol, ograničite ga na čašu ili dve (naročito ako kasnije treba da vozite do kuće). Nikada nemojte piti samo alkohol, obavezno uzmite i čašu vode uz neko alkoholno piće.
  5. Šetajte naokolo i budite aktivni – Ako slavlje nije takvog tipa da morate sve vreme sedeti za stolom, nemojte se ulenjiti i zavaliti u stolicu posle obroka. Angažujte se. Započnite opušten razgovor s nekim uz piće i šetnju, uključite se u igre, ako ih ima na žurkama i okupljanjima, plešite, učestvujte u zabavnim grupnim aktivnostima, bilo šta što će vas naterati da se krećete nakon obroka.

Ukoliko budete pratili ovih nekoliko jednostavnih koraka, sigurno ćete, ako ništa drugo, makar zadržati svoju kilažu i nećete se ugojiti tokom praznika. Poštedećete sebe intenzivnog vežbanja u teretani, brzih i ekstremnih, iscrpljujućih dijeta (koje samo čine štetu vašem organizmu) nakon praznične sezone.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

kako da se ne udebljate

Kako da se ne udebljate

Mi žene smo večito na nekim dijetama. Onda izbegavamo sve živo –  slatkiše što nam …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *