Kako napisati dobar CV

U vreme tranzicije jako je teško doći do posla. To dobro znaju oni koji su morali da ga potraže. Da li dobar CV može pomoći da brže dodjemo do posla i kako ga napisati?
CV (curriculum vitae) ili bografija je dokument koji predstavlja neku osobu i njene kvalifikacije osobama koje je ne poznaju. Potrebno je da CV pokaže osobu u najboljem svetlu. Dobar CV treba da privuče pažnju čitaoca i ostavi dobar utisak na budućeg poslodavca. Podaci u biografiji treba da budu kratki i precizni. Nema univerzalnog CV-ija te ga treba prilagoditi svakom pojedinačnom konkursu.
kako napisati cv

Sta treba da sadrži svaki CV?

Lični podaci
Na samom početku CV stoje lični podaci o kandidatu. Obično se odvajaju od ostatka teksta. Podatke navodimo sledećim redosledom:
Ime i prezime
datum rodjenja
adresa
broj telefona i
adresa elektronske pošte.
Poželjno je da email u svom sastavu ima ime i prezime kandidata.

Obrazovanje
Informacije o obrazovanju po pravilu treba navoditi obrnutim hronološkim redom. Zato krenite od najnižeg stepena obrazovanja. Treba naglasiti koju školu i fakultet ste završili od kad do kad ste je pohadjali i koju ste diplomu stekli. Ukoliko ste na fakultetu ostvarili prosek veći od 8 slobodno ga navedite. U ovom odeljku možete navesti nagrade i stipendije koje ste dobili tokom školovanja.

Radno iskustvo
Radno iskustvo takodje treba navoditi obrnutim hronološkim redom, tj. od prvog posla.
Navedite ime kompanija u kojima ste bili zaposleni ili ozbiljne projekte na kojima ste radili. Obično se piše vreme provedeno na konkretnom poslu „od –do“, pozicija na kojoj ste radili i iskustvo koje ste stekli. Ovde treba istaći radno iskustvo koje je potrebno za trenutnu aplikaciju.

Dodatno usavršavanje i veštine
U ovom odeljku potrebno je pokazati da imate incijativu. Ovde treba istaći konvencionalno obrazovanje ( seminari, kursevi, stručne konferencije…). Takodje u ovom odeljku trebate navesti kao posebnu kategoriju „Strani jezici“ i „Poznavanje rada na računaru“. Poznavanje jezika je jako bitno i izuzetno se ceni ako posao želite da potražite u nekoj multinacionalnoj kompaniji. Navedite sve strane jezike koje poznajete i ocenite svoje znanje. Ocenjuje se čitanje, pisanje i konverzacija. Ocene su obično opisne kao npr. početno, srednje, napredno ili odlično. Ovde možete navesti i sertifikate o završenim kursevima jezika. Što se tiče poznavanja rada na računaru minimum očekivanja je poznavanje Office paketa i korišćenje interneta u svakodnevnom radu. Ovde navedite sve programe u kojima znate da radite.

Ostalo
Ovde napišite sve što smatrate bitnim i što niste naveli u druge kategorije: npr. vozačka dozvola, odsluženje vojnog roka ,hobije i lična interesovanja. Pozeljno je u CV umetnuti sliku kako bi se prepoznao i vizualni idenetitet.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Natasa

Avatar photo
Ja, Tihi Don Kihot, ptica bez matičnog gnezda, saputnik vetrova I visokokvalifikovani brojač zvezda, još jednom krećem na vetrenjače.

SLIČNO

Kako se spremiti za razgovor za posao

Kako se spremiti za razgovor za posao

Prvi utisak je nešto što se lako stiče, ali teško menja. Razgovori za posao mogu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *