Kako postati bebisiter

Pre nego što prihvatite odgovornost čuvanja tudjeg deteta, pogotovu ako želite da to bude plaćen posao poželjno je pripremiti se za ono što se očekuje. Ako želite da nešto radite kako treba, da obavljenim poslom budu svi zadovoljni, zadatak ne treba olako shvatiti. Sa druge strane, temeljan pristup i uspešno obavljen posao uz uspostavljanje prisnog odnosa sa detetom donosi mogućnost dalje saradnje, preporuke roditelja novim klijentima ili do povišice plate.

bebisiter

Kako postati bebisiter

Budite iskreni prema sebi u proceni sposobnosti pri radu sa decom. Prvo i najvažnije pitanje na koje odgovor možete naći iz iskustva u svakodnevnom životu je: da li ste deci dragi i zanimljivi, da li vam spontano s poverenjem prilaze. Idealno bi bilo da je tako.

Ukoliko to niste primetili, ali nema negativnog iskustva i pri tom ste sigurni da volite decu i podnosite njihove „bubice“, možemo dalje. Prisetite se šta ste voleli kao dete i provodite što više vremena sa njima. Tako ćete se privići na njih, a i deca na vas.

Najčešća pitanja i zahtevi roditelja pre nego što vas angažuju za čuvanje deteta:

  1. Da li i koliko imate iskustva na ovoj vrsti posla?
    Ako imate iskustva, pokušajte da pripremite bar jednu preporuku. U najmanju ruku očekujete da žele da znaju zašto ste prekinuli saradnju sa predhodnom porodicom.Ako nemate iskustva istaknite svoje motive ili se setite neke situacije kada ste se uspešno pobrinuli i pozitivno uticali na decu iako za to niste bili plaćeni. Ukoliko ste i sami roditelj to iskustvo će biti od velike pomoći i slobodno se raspričajte na temu.
  2. Da li posedujete odgovarajuće kvalifikacije?
    U odgovarajuće kvalifikacije spadaju zanimanja vaspitač, negovateljica, medicinska sestra i kursevi za bebisitere i negovateljice. Prihvatljiva su i ostala zanimanja iz domena prosvete, psihologije, sporta i zdravlja ili glumci koji su trenutno bez posla.Ukoliko nemate odgovarajuću diplomu a ni obuku niste prošli, savet je da se upišete na kurs za bebisitere i to navedete prilikom prijavljivanja za posao. Raspitajte se o najbližoj ustanovi za obuku u opštini, mesnoj zajednici ili preko Nacionalne službe za zapošljavanje.
  3. Ako vas angažuju preko agencije i želite da budete prijavljeni sa plaćenim stažom i benificijama, spremite se da priložite dokaze da ste psiho-fizički sposobni za rad. To prodrazumeva uredan sanitarni nalaz i zravstvenu potvrdu. Možda nije uobičajeno, ali i potvrda da niste osudjivani i pod krivičnom istragom opciono može da se zahteva od strane roditelja, tj. može biti uslov da vas angažuju preko agencije. Podjite od sebe, ako ostavljate dete na čuvanje nepoznatoj osobi svakako je bitno da je ta osoba čista i zdrava da detetu ne prenese neku bolest. Bitno je i da nema problem sa nervima da se ne iskali na detetu. Naravno, ne dolazi u obzir da dete vaspitava i čuva neko ko je u sukobu sa zakonom i sklon tome. Roditelj mora da obezbedi potpunu bezbednost za dete u svom odsustvu i nema ničeg ličnog u tome.
  4. Ako imate samo usmeni dogovor sa roditeljima manje će insistirati na dokumentima i dokazima ali će verovatno više insistirati na preporukama i podrobnije će pratiti kako radite. Prihvatite neki period probnog rada. Na kraju, tako ćete saznati i to da li vama odgovara posao i porodica.

Pod pretpostavkom da ste počeli sa radom, najpre dobro upoznajte dete i njegove navike. Zapisujte u početku i kad spava i kad se kupa, kad i šta jede, na šta je alergično, šta ga plaši, šta baš nikako ne voli. I to neka bude zakon koji nikad nećete prekršiti. Nikad ne dozvolite da se povredi i da ga neko povredi. Za to neće biti dovoljno da detetu pričate o opasnostima. Morate obezbediti prostoriju u kojoj se nalazi. Skolonite oštre predmete, zapaljive materije, zaštite utičnice i postarajte se da ne prilaze grejalici, šporetu, pegli. Pazite da se ne može popeti na prozor ili izaći bez nadzora na terasu. Kada ste u blizini reke, bazena i sl. ne odvajajte se od deteta ni na sekund da se ne zaigra i ne udavi. Ne pušajte dete samo u saobraćaj i naučite ga kako da koristi saobraćajnu signalizaciju. Kad se pobrinete za osnovnu bezbednost sledeće je da pazite da se ne razboli a to znači da ga presvlačite kad se oznoji, da mu ne dajete mnogo sladoleda, da ga adekvatno oblačite kad je hladno.

Ako čuvate više dece istovremeno, deca će se medjusobno družiti i vama olakšati deo posla koji se zove animiranje, ali se ta deca mogu i medjusobno povrediti, čak i nesvesno. Morate ih stalno nadgledati i malo unapred predvideti oko čega bi mogli da se počupaju. Pokušajte prvo da im pričom i primerom ukažete kako je lepo deliti stvari, ali ako to ne upali neprimetno sklonite predmet koji izaziva nemir ili ih odvedite negde, skrenite im pažnju na druge zabavne aktivnosti.

Možda čete primetiti da ponekad roditelji žele da im dete bude malo slobodnije i da kroz istraživanje, radoznalost, igru i takmičarski duh hrabro uči o životu. Ipak, prepustite te slobodnije vaspitne metode roditeljima. Vi ne smete u radu priuštiti neki rizik niti stvari prepustiti slučaju. Ako roditelji budu zahvetvali malo više angažovanja od običnog čuvanja, ako budu hteli da vide kakav uticaj imate na dete u smislu njegovog mentalnog razvoja, pronadjite nešto zanimljivo ali bezbedno da naučite dete. Ako zahtevaju da im se dete naprednije fizički razvija a vi niste sportski trener ni fizioterapeut, ne vežbajte ništa što roditelji ne odobre ili se uvek pozovite na izvor gde ste videli neku vežbu, odnosno na stručnjaka koji je to preporučio.

Nadamo se da smo odgovorili na neka od mogućih pitanja zanimljiva za osobe koje počinju da se bave poslom čuvanja dece.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

Kako se spremiti za razgovor za posao

Kako se spremiti za razgovor za posao

Prvi utisak je nešto što se lako stiče, ali teško menja. Razgovori za posao mogu …

3 komentari

  1. Avatar photo

    Hvala na divnom i poučnom članku,odmah zovem snajku jer joj je potrebna bebisiterka,pa da zna šta da traži.Znam da je tekst napisan za to kako neko da postane bebisiter-ka,ali može da posluži i roditeljima da izaberu osobu kojoj će poveriti dete.

  2. Dobar tekst. Dodala bih još jedan savet: pre nego što se upustite u misiju čuvanja određenog deteta, prethodno ga dobro proučite i vidite koliki je rizik i izazov čuvati ga, da se ne bi desilo da, ne upoznavši ga dovoljno, ostanete sedam dana sa razmaženim, neobuzdanim, histeričnim i hiperaktivnim detetom dok su roditelji na putu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *