Kako prevariti poligraf (detektor laži)

Postoje razni slučajevi u kojima možete biti podvrgnuti ispitivanju na poligrafu ili detektoru laži. Ovi testovi mogu izazvati užasnu nervozu čak i kod ljudi koji nemaju ništa da sakriju, i to s razlogom: poligrafska ispitivanja su prava ispitivanja i često ih ne prođu nevini ljudi, bez razloga, zbog čega ne dobiju zaposlenje ili budu lažno optuženi. Zašto? Zato što su poligrafi daleko od savršenih.

Zapravo, većina stručnjaka ih smatra farsom i skoro svi naučnici koji su ih proučavali (čak i neki poligrafski ispitivači) ukazuju na njihova ozbiljna ograničenja. Na sreću, zbog toga ih je lako prevariti. Tako da ako ne želite da vaš budući poslodavac sazna za neke vaše mladalačke greške ili ako želite da budete apsolutno sigurni da nećete pasti na poligrafu samo zato što ste nervozni, sledite ove korake i preuzmite kontrolu nad svojim ispitivanjem.

poligraf detektor lazi

Kako prevariti poligraf (detektor laži)

  1. Odbijte poligraf. Najlakši način da izbegnete da padnete na poligrafu je da ga odbijete. Ako to uradite prilikom preliminarnih razgovora za posao, to će skoro sigurno značiti da nećete dobiti posao, ali je to i dalje opcija, naročito ako se i vi, kao i većina ljudi, generalno protivite upotrebi poligrafa. Odbijanje poligrafa vam neće doneti posao, ali zbog njega nećete ni izgubiti posao. U Americi, zaposleni u privatnom sektoru ne mogu dobiti otkaz i sl. samo na osnovu toga što su odbili poligrafsko testiranje – ovo ne važi za zaposlene u vladi. Ako je poligrafsko ispitivanje deo kriminalne istrage, imate pravo da odbijete, i to bi možda trebalo i da uradite, čak iako ste nevini, jer postoji šansa da ga ne prođete. Odbijanje poligrafa ne može se iskoristiti na sudu, a ponekad se i sami rezultati poligrafskog ispitivanja ne prihvataju.
  2. Informišite se o poligrafima. Kako čitate ovaj tekst, na dobrom ste putu, ali ako vam karijera ili slučaj na sudu zavisi od njih, zar se ne biste informisali što je više moguće? Odgovorite iskreno. Najvažnije što treba da znate je da poligrafski test nije apstraktna nauka. Zapravo, ako ćemo da ga uopšte definišemo kao neku nauku, onda ćemo reći da je on njen potomak sa dosta pogrešnih rezultata.
  3. Vežbajte protivmere unapred. Dolenavedene kontramere skoro mogu da vam garantuju prolaz na poligrafskom ispitivanju, ali samo ako ih dobro uradite. Kada pročitate mere, dobro ih provežbajte pre testa kako biste bili u potpunosti spremni.
  4. Saznajte šta ispitivač želi da sazna. Poligrafsko ispitivanje se sprovodi kako bi pomoglo u otkrivanju određenih informacija, npr. da li ste špijun ili da li ste koristili narkotike. Pripremite se unapred tako što ćete razmišljati o tome koja priznanja traže, šta ne smete da priznate. Poligrafski ispitivač će vam postaviti mnoga neugodna pitanja, ali samo su određena pitanja važna. Ako je vaše ispitivanje posledica nekog događaja, verovatno znate šta ispitivač želi da sazna, ali za preliminarne razgovore za posao i sl. istražite politiku te firme ili agencije kako biste utvrdili šta možete, a šta ne bi trebalo da priznate.
  5. Pristupite celom svom „poligrafskom danu” kao testu. Poligrafsko ispitivanje tretirajte kao ekstremni razgovor za posao. Obucite se konzervativno i prikladno; pokušajte da ostavite dobar utisak pre testa; obavezno dođite na vreme; i ukoliko baš ne morate, ne menjajte termin niti pokušavajte da odložite testiranje. Za vreme razgovora za posao ne biste se vrpoljili, radili nešto sumnjivo ili kopali nos, zar ne? Poligrafsko testiranje je ekstremni razgovor za posao jer se vrlo verovatno vaš svaki pokret posmatra od trenutka kada ste stigli na mesto testiranja. Možda imaju skrivene kamere u čekaonicama i kupatilima, i sigurno ima kamera ili duplo ogledalo u sobi sa poligrafom. Vaše poligrafsko ispitivanje počinje mnogo pre nego što vas priključe na mašinu, i završava se tek kada izađete iz prostorije.
  6. Nemojte da priznajete ništa važno. Posao poligrafskih ispitivača je da izvuku priznanje i, na neki način, celo ispitivanje je kompleksna prevara kako biste vi to priznali. Nikada ne priznajte važne informacije. Bez obzira kako izgledaju linije na grafikonu, ništa nije tako sigurno i štetno kao vaše priznanje. Ispitivač će verovatno pokušati da vas ubedi da može da „vidi” laž na poligrafu, čak iako tamo nema ničega neuobičajenog. Ne nasedajte na ovu foru. Međutim, očigledno želite da izgledate kao iskrena osoba, tako da nemojte da se plašite da ponešto i priznate tokom kontrolnih pitanja (pogledajte ispod) – samo vodite računa da tokom ovih pitanja ne priznate ništa što može dovesti do daljeg ispitivanja ili što se može protumačiti kao relevantno.
  7. Zapamtite da vam poligrafski ispitivač nije prijatelj. Ispitivač će možda pokušati da vas ubedi da je na vašoj strani i da će vam pomoći, ako budete iskreni. Ovo je varka – ne nasedajte.
  8. Čuvajte se trikova pre testa. Poligrafski ispitivači često pokušavaju da zaplaše ispitanika ili da ga ubede koliko je tačan poligraf. Teorija glasi – što se više plašite da ćete biti uhvaćeni, to ćete više fiziološki reagovati. Ne verujte u to što vam je servirano. Uz to, ispitivač možda pokuša da izmami govorne reakcije na osnovu straha. Na primer, može vam reći da operete ruke kako bi mašina tačno „pročitala” vaše znojenje. Skrivena kamera u kupatilu, zatim, može da snimi ispitanika kako po uputstvu ide u kupatilo, ali ne pere ruke.
  9. Identifikujte kakva vam se pitanja postavljaju. Postoje tri osnovne grupe pitanja koja će vam biti postavljena: bitna, nebitna i kontrolna. Nebitna pitanja su očigledna, npr. „Kako se zoveš” ili „Da li si ikada jeo špagete?” Bitna pitanja su relevantna, kao što su „Da li ste pustili taj memorandum u štampu,” „Da li ste ikada ukrali novac od svog poslodavca” ili „Da li ste ikada prodavali drogu?” Kontrolna pitanja su ona pitanja sa čijim reakcijama će se porediti reakcije na relevantna pitanja. Obično su ovo pitanja na koja (skoro) svi mogu da odgovore sa „da,” ali na koja je svima nelagodno da odgovore iskreno, kao npr. „Da li ste ikada varali u igri,” „Da li ste ikada svom supružniku rekli laž, makar ona bila mala korisna laž ” ili „Da li ste ikada nešto ukrali?” Pre samog testa, ispitivač će vam pročitati sva pitanja koja će vam postaviti. Ovo je pravi trenutak da u glavi razvrstate tipove pitanja.
  10. Recite samo ono što je neophodno. Odgovori „Da” ili „Ne” biće dovoljni za većinu pitanja iz testa. Odolite iskušenju da objašnjavate svoje odgovore ili da detaljišete, mada će možda ispitivač pokušati da vas na to navede. Budite ljubazni i sarađujte, ali ne nudite više informacija nego što je neophodno.
  11. Sakrijte da znate nešto o poligrafu. Poligrafski ispitivač vas može pitati, obično pre ili posle testa, da li znate nešto o poligrafskom testiranju i šta znate. Ne otkrivajte da ste prilično istraživali, ponašajte se kao da ne znate mnogo, ali da verujete da je naučno zasnovano i da su poligrafi pouzdani (ili bar ne pokazujte da sumnjate u njihovu pouzdanost). Ispitivač možda pokuša da vas prevari tako što će pomenuti određene tehničke termine i akronime, ali se vi pravite kao da nemate pojma šta to znači. Ako znate previše o postupku, ispitivač može da pomisli da imate nešto da sakrijete, čak iako nemate.
  12. Na pitanja odgovarajte jasno, ozbiljno, bez oklevanja. Ovo nije vreme za šalu ili lukavost. Želite da delujete ozbiljno, saradljivo i odlučno.
  13. Dišite normalno. Tokom testiranja (osim tokom kontrolnih pitanja) održavajte brzinu disanja na 15-30 udisaja u minutu. Ne dišite suviše duboko.
  14. Promenite brzinu disanja kod kontrolnih pitanja. Kao što je gore objašnjeno, poligrafski ispitivač će uporediti vaše fiziološke reakcije na kontrolna pitanja sa reakcijama na relevantna pitanja. Ako je odstupanje od normalnog tokom kontrolnih pitanja veće od odstupanja od normalnog tokom relevantnih pitanja, onda ste prošli. Međutim, ako na relevantno pitanje reagujete burnije nego na kontrolna pitanja, ispitivač će primetiti (s pravom ili pogrešno) da lažete u odgovoru na nešto bitno i onda ćete pasti na poligrafu. Kada se postavi kontrolno pitanje, promenite način disanja. Dišite brže ili sporije, zadržite dah nekoliko sekundi nakon izdisaja ili dišite pliće, na primer. Ovo radite 5-15 sekundi, i vratite se svom normalnom načinu disanja pre sledećeg pitanja.
  15. „Radite matematičke zadatke“. Tokom kontrolnih pitanja takođe želite da promenite svoj krvni pritisak i puls. To je teško uraditi, ali sledećih nekoliko metoda će vam pomoći. Kao i kod disanja, ovo ćete raditi 5-15 sekundi i samo kad se postavljaju kontrolna pitanja. Prvo je da radite nešto mentalno komplikovano tokom postavljanja kontrolnog pitanja i dok na njega odgovarate. Na primer, u glavi brojite unazad što brže možete, ili brzo delite velike brojeve.
  16. Razmišljajte o nečemu uzbudljivom ili strašnom. Razmišljajte o seksu, fobiji ili nečemu što vas ljuti.
  17. Ugrizite se za jezik. Ugrizite se za jezik sa strane dovoljno jako da vas zaboli, ali ne toliko da poteče krv. Vežbajte ovo prvo kod kuće pred ogledalom, kako biste bili sigurni da ispitivač neće primetiti šta radite.
  18. Obavite razgovor posle testa. Nakon što vas isključe sa mašine, ispitivač vas može ostaviti u sobi neko vreme i zatim se vratiti i tvrditi kako „zna” da ste lagali u vezi sa nečim. Ovo je trik. Ostanite smireni, odlučno, ali ljubazno ponovite ono što ste rekli, ne menjajući niti naglašavajući svoje odgovore nimalo. Ako je moguće, odbijte ovo ispitivanje posle testa.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Knežević

Avatar photo
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.

SLIČNO

Kako se spremiti za razgovor za posao

Kako se spremiti za razgovor za posao

Prvi utisak je nešto što se lako stiče, ali teško menja. Razgovori za posao mogu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *