Kako se spremiti za razgovor za posao

Prvi utisak je nešto što se lako stiče, ali teško menja. Razgovori za posao mogu biti vrlo kratki i površni, što vam daje malo vremena da se pokažete u najboljem svetlu. Da je neka druga situacija u pitanju, možda se i snađete na vreme, ali kod razgovora za posao imate gomilu otežavajućih faktora – možda ima previše kandidata, možda se svi razgovori obavljaju pred svim kandidatima, pa vam je neprijatno, možda nije vaš dan… U tekstu ćete naći par saveta koji vam mogu pomoći da ostavite što bolju prvu impresiju i da se za kratko vreme predstavite u što boljem svetlu.
Kako se spremiti za razgovor za posao

Kako se spremiti za razgovor za posao

  1. Odeća. Ne preterujte, ali nemojte ići ni u previše opuštenoj varijanti. Gledajte da kombinacija odgovara vašim godinama, ali i poslu za koji se prijavljujete. Jedna poznata izreka kaže da ne treba da se oblačite za posao koji imate, nego za posao koji želite. Arhitekte i inženjere, na primer, poznajemo po strogim, skoro geometrijskim krojevima (dakle, sakoima, kragnama i rolkama) koje kombinuju sa nekim „opuštenim“ komadom odeće. To vam je primer, a vi ćete u zavisnosti od vaše struke, znati šta to znači. Najbitnije je da budete pristojno obučeni. Za muškarce to znači da nema patika (patika-cipele mogu da prođu), nema širokih pantalona i svetlog teksasa, dukseva, bermuda, majica bez rukava. Za devojke – nikako gola kolena, dekolte i stomak. Nikako majice bez rukava. Super visokim štiklama nije mesto na razgovoru za posao, bolje ih ostavite za izlazak. I za momke i za devojke je higijena bitna, ali nemojte otići ni u drugu krajnost, pa da se pojavite u oblaku parfema ili dezodoransa.
  2. Pojavite se na vreme. Kašnjenje će vam tolerisati samo ako ste nezamenljiv stručnjak. Da biste bili stručnjak u nekoj oblasti, trebalo bi da imate par godina karijere u struci, kao i desetine zvučnih klijenata. Ako nemate nešto od toga, vi niste stručnjak, stoga se ni ne ponašajte tako.
  3. Budite ono što jeste. Nervoza i želja da se što bolje pokažemo nas može odvesti u dve negativne krajnosti – da zvučimo previše poslušno ili da zvučimo previše nadmeno. Ni jedno ni drugo vam neće pomoći da ostavite dobar utisak.
  4. Predstavite se kao lepo vaspitana odrasla osoba koja je sigurna u sebe. Kako? Uđite sigurno u prostoriju, rukujte se stojeći, stisak ruke neka obavezno bude čvrst (ali ne da polomite kosti šake), jasno i glasno recite svoje ime, ne brzajte, ne šuškajte i ne šapućite. Dah neka vam bude svež, a ako ste zaboravili da izbacite žvaku pre ulaska, onda se bar potrudite da je ne žvaćete. Sedite kada vam kažu da sednete i ne progovarajte dok vam se ne postavi konkretno pitanje.
  5. Trudite se da budete pozitivni. Kada je neko nervozan ili negativan, on prenosi svoju energiju na okolinu. Isto je i sa pozitivnom energijom. Ako ste previše nervozni, trudite se da vam osmeh sve vreme bude na licu. Ako se smešite dovoljno i vaše telo će nesvesno prihvatiti tu „igru“, pa ćete zaista postati pozitivni.
  6. Slušajte pažljivo. Ne brbljajte. Govorite kada vam postave pitanje, ali se ne rasplinjavajte. Imate jedna usta i dva uha sa razlogom.
  7. Ako imate neko pitanje da postavite, ne prekidajte sagovornike, već sačekajte da dobijete reč.
  8. Dođite spremni na razgovor za posao. To znači da ste poneli sve svoje podatke, dokumenta, portfolio, book ili slično. To takođe znači i da ste se obavestili o firmi u koju ste pozvani, da znate čime se bave, koje su njihove parole i koja bi trebalo da je vaša funkcija u firmi, ako vas zaposle.
  9. Znajte koja su vaša prava. Zakonom je regulisano šta bi potencijalni poslodavac smeo da vas pita, a šta ne i na koji način bi trebalo da razgovara za vama. Ako vam postavlja neprimerena, lična ili druga pitanja, znajte da ne morate da odgovorite, a ako želite, možete se obratiti sudu ili Ministarstvu rada. Primer za neprimerena pitanja je kada poslodavac pita kandidatkinju da li planira da rađa decu u skorijoj budućnosti, da li planira da se uda, koliko je ozbiljna veza i slično. Takođe, niko ne može insistirati da se izjasnite povodom nacionalnosti ili veroispovesti. Vređanje po tim osnovama je takođe kažnjivo po zakonima Srbije. Niko na vas ne sme da viče, da vas vređa, omalovažava, uslovljava i ucenjuje. Takođe obratite pažnju i na ugovore koje potpisujete – obavezno pročitajte, a ako se na vas vrši pritisak da potpišete odmah, znajte da po zakonu ugovor možete da potpišete u narednih 8-15 radnih dana (zavisi od vrste ugovora, a u radne dane ne spadaju subota i nedelja, tj. ne računaju se prilikom „brojanja“ tih 8-15 dana). Ako vam je nešto u ugovoru sumnjivo, verovatno ste u pravu. Nemojte da se libite da pitate o čemu se radi.
  10. Za period od aprila 2012. godine do februara 2013. godine minimalna zarada po jednom času iznosi 115 dinara neto.
  11. Posle 6 meseci rada stičete pravo na godišni odmor. Minimum je 20 dana godišnjeg odmora. Ovaj zakonski minimum se uvećava sa godinama staža, stručnom spremom i sl. Ako se godišnji odmor koristi u delovima (a najčešće se koristi), onda morate da znate da se odmor koristi od jula jedne do juna sledeće godine. Odnosno, svoj tekući godišnji odmor imate pravo da iskoristite najkasnije do 30.juna sledeće godine, a posle toga počinje da vam „teče“ novi godišnji odmor.
  12. Kada na razgovor dođete pripremljeni ovih informacijama i „potkovani“ zakonom, nemojte da se osilite, pa da počnete da pametujete. Radije prećutite.
  13. Kada završite razgovor, uljudno se pozdravite, zahvalite im se na pozivu i vremenu koje su vam posvetili, ne zaboravite čvrst stisak ruke i izađite nasmejani.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

Kako zaposliti radnika

Kako zaposliti radnika

Ako vaša kompanija želi da zaposli nekoga, onda to više ne zavisi u tolikoj meri …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *