Kako usvojiti dete

Usvajanje detetaUsvajanje deteta je human i odgovoran čin koji u našoj državi mogu preduzeti osobe koje su u bračnoj zajednici, a nisu starije od 45 godina. Uloga roditelja je ozbiljna i često veoma teška pa je neophodno da se dobro promisli o svakom „za“ i svakom „protiv“ odluke o usvajanju.

Evo nekoliko saveta i smernica koje će vam olakštati usvajanje deteta:

1) Najpre se sa svojim supružnikom dogovorite o bitnim stvarima koje se odnose na: pol deteta koje bi želeli da usvojite; godine starosti deteta itd…

2) Nakon što se dogovorite o ovim osnovnim stvarima raspitajte se u kojoj ustanovi za nezbrinutu decu postoje štićenici koji bi odgovarali vašim zahtevima.

3) Kada u određenoj ustanovi pronađete dete koje bi odgovaralo vašim željama i zahtevima načinili ste tek prvi korak.

4) Nakon toga neophodno je da podnesete pismeni zahtev za zasnivanje usvajanja organu starateljstva pri centru za socijalni rad opštine na kojoj imate zajedničko prebivalište tj boravište.

5) Uz zahtev za zasnivanje usvajanja morate podneti izvode iz matičnih knjiga rođenih i dokaz o svojoj podobnosti za usvajanja deteta, a mišljenje o tome daje organ centra za socijalni rad koji će predhodno sa vama obaviti razgovor.

6) Pored opšte podobnosti usvojitelja utvrđuje se i opšta podobnost usvojenika. Odluka o opštoj podobnosti donosi se na osnovu nalaza i mišljenja psihologa, pedagoga socijalnog radnika, pravnika i lekara.

Napomena:

– Nažalost, procedura za usvajanje deteta je u našoj zemlji veoma duga i mukotrpna, ali „naoružajte“ se strpljenjem. Kada se sve završi bićete ponosni roditelji jednog ili dvoje dece, svesni da ste učinili jedno od najhumanijh dela koje neko biće može da učini.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

deca kuca

Kako da smanjite rizik od dečijih nezgoda u kući

Nezgode u kući su veoma česte. Ponekad mogu da budu veoma opasne, a najčešće se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *