Kako prepoznati modu dvadesetih

Lude dvadesete – svi smo bar jednom čuli taj izraz. Nakon završetka I svetskog rata, nastupile su godine prosperiteta u Američkoj privredi, s tim je i došlo do promena u svakoj sferi života ljudi. Opuštenost u društvenim običajima je vladala zbog završetka rata. Dvadesete godine su godine čarlstona, prohibicije i pokreta za ženska prava.
moda dvadesetih

Kako prepoznati modu 20-ih

Tokom predratnih godina a i ranije kroz istoriju položaj žena je bio podređen u odnosu na muškarce. Muškarci su o svemu odlučivali i bili dominantni u društvu. Žene su imale malo ili nisu imale uopšte pravo glasa unutar društva. Žene su vodile računa o kući, porodici i deci, ostalo je bila briga muškaraca. Svrha odeće u tom periodu je bila da ukaže na lepotu žene. Isturene grudi, tanak struk, naglašeni bokovi i izuzetno široka skuknja su bili tu da kontrolišu ponašanje žene.

U tim godinama počinju da se javljaju razni feministički pokreti, koji se bore za ravnopravniji položaj žena u odnosu na muškarce, sticanje prava glasa i prava da odlučuju. Poboljšanjem položaja žena u društvenom i političkom životu, sve češće su počele da odbacuju garderobu koja ih sputava u tome da se bave različitim aktivnostima. Za vreme rata dok su im muževi bili na ratištu, žene su brinule o kući i porodici i morale su same da zarađuju za život.

Dolaskom prosperitetnih dvadesetih, žene su postale slobodnije u odevanju i ponašanju, oblačile su odeću koja im je omogućavala da plešu tada veoma popularni čarlston, poprimile su navike muškaraca i počele da puše i piju alkohol, iako je u to vreme bio zabranjen.

Odeća dvadesetih – Stegnute korsete i široke suknje zamenile su ravne kockaste haljine, kraće suknje s naborima i prorezima koje su omogućavale kretanje. Tkanine kao što su pamuk i vuna su bile popularne u šivenju kostima. U ovom periodu pojavljuje se viskoza, koja je bila zamena za svilu, jer se svila proizvodila u ograničenim količinama i bila je vrlo skupa. Skupa i kvalitetna svila i čipka se nabavljala iz Francuske. Od viskoze su se pravile i čarape i donji veš. Dužina sukanja postajala je sve kraća, najpre iznad članka, vremenom se ta dužina skratila do ispod kolena. U ovom periodu su postale popularne haljine sa spuštenim strukom, rese i materijali koji lako padaju, omogućavajući ženama komotno da igraju čarlston. Isticala se obnaženost ramena, dekoltea, vrata i ruku. Kaputi i ogrtači su bili sa okovratnicima od krzna.

Ono što je izazvalo revoluciju u ženskom odevanju su pantalone, koje su do tada isključivo muškarci nosili. Za ovo je zaslužna bila Koko Šanel, koja je pored pantalona napravila bezvremeni kardigan kostim jednostavnog kroja i malu crnu haljinu.

Frizure – U početku radikalan potez je bio skraćivanje kose u „dečačke frizure“, ali do kraja dekade dvadesetih postao je opšti trend. Tad se pojavljuje i bezvremena bob frizura, koja je i dan danas popularna. Neke dame su nosile opuštene lokne, skupljene u nisku punđu. Kao dodaci neizostavni su bili šeširi, koji su kao i ostali odevni predmeti bili sve manji. Posvećivala se velika pažnja izradi i izboru šešira, jer se na osnovu njega mogao zaključiti društveni položaj onih koji su ih nosili. Obodi šešira su se sve više smanjivali, da su poneki podsećali i na kacige. Najpopularniji su bili klos šeširi, koji su bili u obliku zvona sa malim obodom. Uz haljine sa resama su se noslie trake preko čela sa motivima izrađenim od čipke i perja najčešće u obliku leptira sa jedne strane trake.

Cipele i detalji – Smanjivala se visina štikle, koja je omogućavala slobodnije kretanje, s kaišićima preko risa, koji su pružali sigurnost u hodu.Tašne koje su tada bile popularne bile su malih dimenzija, pravljene od kože zmije, guštera ili aligatora. Neizostavan detalj uz tašne i šešire su i rukavice koje su bile do zglobova ili duplo duže. Leti su pravljene od pamuka, čipke ili svile, dok su zimske bile od kože.

Nakit – Najupečatljiviji detalj ovog vremena je duža niska bisera, koja se obmotavala dva puta oko vrata, gde je jedan obmotan kraj bio skroz do vrata, a drugi visio do predela stomaka, uz jednostavne minđuše.

Šminka – Bila je istaknuta, tako da je bilo naglašeno sve, i oči i usta i obrazi. Najpre se nanosio pirinčani puder, zatim rumenila raznih nijansi od crvene do blago roze. Usne su šminkane tako što su se uglovi usana iscrtavali u tanku crtu, da bi se u sredini širili u obliku srca, naravno u crvenoj boji. Oči su šminkane najčešće u izrazito crnoj boji. Crni alajner i crna maskara, a senke u nijansama crne, sive, tamno zelene i tamno plave. Obrve su bile u obliku tanke crte. Nokti su bili namazani u jarko crvenoj boji.

Muška moda – Muškarci višeg društvenog položaja nosili su odela od štofanih materijala sa duplim okovratnicima i leptir mašnama. Kao modni detalji javljali su se maramica u džepu i cvet na reveru. Nosile su se tzv. zumbirane cipele, a bez šešira se nije izlazilo u svet. Ova moda je nazvana i „gangsterska moda“.

Starija konzervativna populacija je zadržala prethodni stil odevanja, koji je podrazumevao duge i neudobne haljine i suknje, međutim mladi su težili ka većoj slobodi. U poslednjoj godini ove dekade postale su popularne večernje haljine u stilu Rimljana i Grka.

Ova moda je bezvremena moda, jer se vremenom vraća na velika vrata. Svetski modni dizajneri redovno oplemenjuju trenutnu modu detaljima iz ovog ludog i veselog perioda.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Davidovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako da sami dizajnirate odeću

Vaša „karijera” modnog kreatora može početi jednostavnom idejom, kao što je, na primer, kaput od …

2 komentari

  1. Iako je to vreme zbog ratova pretrpelo mnoge gubitke,lično ga smatram jednim od najromatičnijim vremenima,ako ništa drugo muškarci su tada bili još uvek romantični dzentlmeni i nisu se stideli toga,kao,na žalost sada.

  2. Lepo napisan tekst, zanimljive informacije i tema uopšte. Moda 20-ih je jedna od najlepših iz prošlog veka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *