Kakopedija > Moda i lepota > Ženska moda > Kako prepoznati modu dvadesetih

Kako prepoznati modu dvadesetih

Lude dvadesete – svi smo bar jednom čuli taj izraz. Nakon završetka I svetskog rata, nastupile su godine prosperiteta u Američkoj privredi, s tim je i došlo do promena u svakoj sferi života ljudi. Opuštenost u društvenim običajima je vladala zbog završetka rata. Dvadesete godine su godine čarlstona, prohibicije i pokreta za ženska prava.
moda dvadesetih

Kako prepoznati modu 20-ih

Tokom predratnih godina a i ranije kroz istoriju položaj žena je bio podređen u odnosu na muškarce. Muškarci su o svemu odlučivali i bili dominantni u društvu. Žene su imale malo ili nisu imale uopšte pravo glasa unutar društva. Žene su vodile računa o kući, porodici i deci, ostalo je bila briga muškaraca. Svrha odeće u tom periodu je bila da ukaže na lepotu žene. Isturene grudi, tanak struk, naglašeni bokovi i izuzetno široka skuknja su bili tu da kontrolišu ponašanje žene.

U tim godinama počinju da se javljaju razni feministički pokreti, koji se bore za ravnopravniji položaj žena u odnosu na muškarce, sticanje prava glasa i prava da odlučuju. Poboljšanjem položaja žena u društvenom i političkom životu, sve češće su počele da odbacuju garderobu koja ih sputava u tome da se bave različitim aktivnostima. Za vreme rata dok su im muževi bili na ratištu, žene su brinule o kući i porodici i morale su same da zarađuju za život.

Dolaskom prosperitetnih dvadesetih, žene su postale slobodnije u odevanju i ponašanju, oblačile su odeću koja im je omogućavala da plešu tada veoma popularni čarlston, poprimile su navike muškaraca i počele da puše i piju alkohol, iako je u to vreme bio zabranjen.

Odeća dvadesetih – Stegnute korsete i široke suknje zamenile su ravne kockaste haljine, kraće suknje s naborima i prorezima koje su omogućavale kretanje. Tkanine kao što su pamuk i vuna su bile popularne u šivenju kostima. U ovom periodu pojavljuje se viskoza, koja je bila zamena za svilu, jer se svila proizvodila u ograničenim količinama i bila je vrlo skupa. Skupa i kvalitetna svila i čipka se nabavljala iz Francuske. Od viskoze su se pravile i čarape i donji veš. Dužina sukanja postajala je sve kraća, najpre iznad članka, vremenom se ta dužina skratila do ispod kolena. U ovom periodu su postale popularne haljine sa spuštenim strukom, rese i materijali koji lako padaju, omogućavajući ženama komotno da igraju čarlston. Isticala se obnaženost ramena, dekoltea, vrata i ruku. Kaputi i ogrtači su bili sa okovratnicima od krzna.

Ono što je izazvalo revoluciju u ženskom odevanju su pantalone, koje su do tada isključivo muškarci nosili. Za ovo je zaslužna bila Koko Šanel, koja je pored pantalona napravila bezvremeni kardigan kostim jednostavnog kroja i malu crnu haljinu.

Frizure – U početku radikalan potez je bio skraćivanje kose u „dečačke frizure“, ali do kraja dekade dvadesetih postao je opšti trend. Tad se pojavljuje i bezvremena bob frizura, koja je i dan danas popularna. Neke dame su nosile opuštene lokne, skupljene u nisku punđu. Kao dodaci neizostavni su bili šeširi, koji su kao i ostali odevni predmeti bili sve manji. Posvećivala se velika pažnja izradi i izboru šešira, jer se na osnovu njega mogao zaključiti društveni položaj onih koji su ih nosili. Obodi šešira su se sve više smanjivali, da su poneki podsećali i na kacige. Najpopularniji su bili klos šeširi, koji su bili u obliku zvona sa malim obodom. Uz haljine sa resama su se noslie trake preko čela sa motivima izrađenim od čipke i perja najčešće u obliku leptira sa jedne strane trake.

Cipele i detalji – Smanjivala se visina štikle, koja je omogućavala slobodnije kretanje, s kaišićima preko risa, koji su pružali sigurnost u hodu.Tašne koje su tada bile popularne bile su malih dimenzija, pravljene od kože zmije, guštera ili aligatora. Neizostavan detalj uz tašne i šešire su i rukavice koje su bile do zglobova ili duplo duže. Leti su pravljene od pamuka, čipke ili svile, dok su zimske bile od kože.

Nakit – Najupečatljiviji detalj ovog vremena je duža niska bisera, koja se obmotavala dva puta oko vrata, gde je jedan obmotan kraj bio skroz do vrata, a drugi visio do predela stomaka, uz jednostavne minđuše.

Šminka – Bila je istaknuta, tako da je bilo naglašeno sve, i oči i usta i obrazi. Najpre se nanosio pirinčani puder, zatim rumenila raznih nijansi od crvene do blago roze. Usne su šminkane tako što su se uglovi usana iscrtavali u tanku crtu, da bi se u sredini širili u obliku srca, naravno u crvenoj boji. Oči su šminkane najčešće u izrazito crnoj boji. Crni alajner i crna maskara, a senke u nijansama crne, sive, tamno zelene i tamno plave. Obrve su bile u obliku tanke crte. Nokti su bili namazani u jarko crvenoj boji.

Muška moda – Muškarci višeg društvenog položaja nosili su odela od štofanih materijala sa duplim okovratnicima i leptir mašnama. Kao modni detalji javljali su se maramica u džepu i cvet na reveru. Nosile su se tzv. zumbirane cipele, a bez šešira se nije izlazilo u svet. Ova moda je nazvana i „gangsterska moda“.

Starija konzervativna populacija je zadržala prethodni stil odevanja, koji je podrazumevao duge i neudobne haljine i suknje, međutim mladi su težili ka većoj slobodi. U poslednjoj godini ove dekade postale su popularne večernje haljine u stilu Rimljana i Grka.

Ova moda je bezvremena moda, jer se vremenom vraća na velika vrata. Svetski modni dizajneri redovno oplemenjuju trenutnu modu detaljima iz ovog ludog i veselog perioda.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 1, prosek: 5,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Marina Davidovic

SLIČNO

Kako da sami dizajnirate odeću

Vaša „karijera” modnog kreatora može početi jednostavnom idejom, kao što je, na primer, kaput od …

2 komentari

  1. Suzana Milosevic

    Iako je to vreme zbog ratova pretrpelo mnoge gubitke,lično ga smatram jednim od najromatičnijim vremenima,ako ništa drugo muškarci su tada bili još uvek romantični dzentlmeni i nisu se stideli toga,kao,na žalost sada.

  2. Lepo napisan tekst, zanimljive informacije i tema uopšte. Moda 20-ih je jedna od najlepših iz prošlog veka.

Ostavite odgovor