Kako hodati na visokim štiklama

Ako nosite visoke štikle, one vam mogu pomoći da vam dok stojite noge izgledaju mršavije, stomak ravniji, a ženstvenost nezaustavljiva.

Takođe, mogu učiniti čuda i za vaš hod, ali hodanje na visokim štiklama nije prirodan talenat – to je veština koja se stiče i usavršava vežbanjem i disciplinom.

visoke stikle

  1. Počnite od nule i polako napredujte.
    Nemojte da idete od toga da nikada niste obuli štikle, a da hoćete da nosite štikle od 10cm. Postoji mnoge vrste štikli, koje variraju po visini, debljini i obliku, pa vi odaberite. Vežbanje stopala će omogućiti vašim zglobovima da steknu snagu koja im je potrebna da biste na štiklama hodali bezbedno i graciozno.
    – Počnite sa cipelama koje imaju široke, niže štikle (oko 5cm) i koje su stabilne. Možete da uzmete i čizme.
    – Zatim, naučite da hodate na nižim štiklama (engl.kitten heels; niske, tanke štikle, kakve su obično na sandalama.) Tako ćete naučiti da održavate ravnotežu.
    – Pređite na čizme sa višim (ali debljim) štiklama. One će vam pomoći da se naviknete na nagib, a debljina štikle i fiksiranost koje vam daje čizma, olakšaće vam prelaz.
    – Pokušajte sa cipelama sa platformama koje se pružaju duž celog đona cipele, što vam daje dodatnu stabilnost i udobnost, a istovremeno i mogućnost privikavanja na to da vam se peta nalazi iznad nivoa prstiju. One nisu stabilne kao čizme, ali ako kupite ovakve cipele sa špicom, onda će one biti dobar prelaz za visoke, tanke štikle (engl. stilleto heels).
    – Nosite kraljicu svih štikli. Visoke, tanke štikle takođe se zovu i špicaste štikle (engl. spike heels.) Štikla od 7-10cm će vam pružiti sve prednosti nošenja visokih štikli; sve što je više od toga zadaće vam mnogo više bola za malo više lepote.
  2. Pažljivo izaberite svoje cipele.
    Nisu sve cipele napravljene jednake. Stanite u svojim cipelama na tvrdu podlogu i ispravite kolena, i vidite da li možete da se na prstima podignete 2-3cm. Ako ne možete, štikle su vam u ovom trenutku mnogo visoke, i ne bi trebalo da ih nosite. Ako pokušate da nosite ovako visoke štikle, završićete tako što ćete hodati savijenih kolena, a to je dobar način da zaradite bolove, da ne pominjemo da ćete izgledati prilično smešno. Takođe ćete želeti da u svojim cipelama imate dovoljno prostora tako da kasnije možete da dodate u njih uloške.
  3. Idite korak po korak.
    Hodanje na jako visokim štiklama nije kao hodanje kakvo ste učili kada ste bili mali, tako da ćete morati da uradite par stvari koje vam se mogu učiniti suprotne od onoga što biste prirodno uradili:
    – Hodajte kratkim, sporim koracima i vodite računa da ne savijate kolena više nego što biste to inače radili. Primetiće da vam štikle malo skraćuju korak. Što su štikle više, to će vaš korak biti kraći.
    – Prvo spustite petu, pa prste (ne spuštajte ih istovremeno, i nemojte prvo da spustite prste). Kada vam težina bude na jagodicama stopala, prebacite je napred, kao da hodate na vrhovima prstiju.
    – Držite noge skupljene. Manekenke sa modnih pista će često hodati tako što će jednu nogu staviti ispred druge čime svojim kukovima daju veći zamah, ali, da biste ovo savladali, potrebno je da vežbate.
    – Stanite tako da vam peta jedne noge dodiruje središnji deo druge, a da istovremeno bude pod kosim uglom u odnosu na nju. Neka vam težina bude na prstima noge koja se nalazi iza, i kada se ta noga umori, prebacite je na drugu nogu.
  4. Vežbajte.
    Pre nego što obujete cipele i u njima izađete, jedan dan ih nosite po kući. Ovako ne samo da ćete se navići da ih nosite, već ćete na đonovima napraviti neravnine, tako da će se manje klizati. Obavezno vežbajte sve ono što normalno radite dok hodate, na primer:
    – Menjajte smer kretanja. Hodajte, stanite, okrećite se u krug i još malo hodajte.
    – Izložite svoje štikle različitim površinama. Verovatno ćete morati da hodate i po podovima i po tepisima, i jednog dana će se od vas očekivati da hodate po klizavom, drvenom podu – da biste sve to mogli – vežbajte.
    – Igrajte. Ako planirate da štikle nosite u neki klub ili na žurku gde unapred znate da ćete đuskati, onda đuskajte u svom ritmu u svojoj kući sve dok vam ne postane udobno da to radite na svojim štiklama.
    – Ne zaboravite na stepenice! Kada silazite niz stepenice, na svaki stepenik zgazite celim stopalom, ali, kada idete uz stepenice, gazite samo jagodicama. Graciozno se držite za rukohvat, za svaki slučaj.
    – Hodanje na štiklama u kući potpuno je drugačije od hodanja na istim tim štiklama napolju. Bez mekoće tepiha ili ravne površine u stanu od linoleuma ili drveta, hodanje na štiklama može biti deset puta teže. Čak i najmanje neravnine u asfaltu mogu predstavljati poteškoće, tako da pokušajte da nekoliko puta prošetate ispred svoje kuće. Dobro mesto za vežbanje, nakon što savladate hodanje ispred kuće je da ih nosite u supermarket. Za ravnotežu koristite kolica!
  5. Dodajte uloške (ili gumene jastučiće) gdegod ima dosta pritiska i/ili trenja. Postoje ulošci napravljeni u raznim oblicima i od različitih materijala koji mogu da se nalepe u unutrašnji deo cipele kako biste udobnije hodali. Koristite ih koliko vam volja.
  6. Odmorite stopala. Sedite svakih dvadesetak minuta. Ako ste u kupatilu – sedite. Ne skidajte cipele, jer će vam se bol tako samo pogoršati. Naime, noge će vam malo nateći kada ih skinete, pa će vam iz tog razloga biti teže da kasnije u njima nastavite.

 

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

Kako da sami dizajnirate odeću

Vaša „karijera” modnog kreatora može početi jednostavnom idejom, kao što je, na primer, kaput od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *