Kako farbati stolariju

Došlo je vreme da je osvežite i naučite kako farbati stolariju u svom domu. Ovo može biti vrlo “flekav” posao koji zahteva dosta preciznosti i strpljenja. Uz pomoć dobre organizacije i par saveta koji slede ovo će za vas postati “mačiji kašalj”.Kako farbati stolariju

1) Pre nego što počnete sa radom neophodno je da zaštitite podove i ostale površine koje se mogu tokom ovog procesa uflekati ili isprljati. Za ovo iskoristite stare novine i krep traku.

2) Uklonite staru boju sa stolarije. Ukoliko imate novu nefarbanu stolariju preskočite ovaj korak.

3) Nakon uklanjanja stare farbe, očistite površinu šmirglom. Prvo koristite grublju (60-80 zrna po m2), a potom finiju (120-150 zrna po m2). Kod šmirglanja je vrlo važno da obrada prati strukturu i oblik drveta. Obrađujte drvo u smeru linija u strukturi drveta, nikako iskosa. Kada je stolarija potpuno ogoljena uspešno ste je pripremili za sledeći korak.

4) Pre nego što počnete sa nanošenjem podloge, neophodno je da celu stolariju prebrišete jednom vlažnom (ali ne mokrom) krpom, da bi se uklonila prašina i ostale nečistoće.

5) Sada je red na podlogu koja se obično nanosi u 2 sloja i zato sledi uputstvo proizvođača. Prvi sloj treba da je vrlo tanak, dok je drugi malo deblji. Potrudite se da sve ravnomerno prekrijete jer u protivnom farba se neće primiti ravnomerno. Dopustite svakom sloju da se potpuno osuši za šta obično treba oko 30 min.

6) Kada je podloga apsolutno suva, možete početi sa najinteresantijim delom ovog posla – farbanje u željenu boju. Pre toga, jednom pređi sve površine i udubljenja finijom šmirglom (oko 200), kako bi se uklonile i najmanje neravnine.

7) Farba se nanosi obično u tri sloja, počevši sa najtanjim, a potom malo debljim slojevima. Prvi sloj se nanosi u pravcu linija na strukturi drveta. Kada se farba malo stegne (za šta treba oko 15 – 20 min), počnite sa drugom rukom. Druga ruka se nanosi ukoso, dok se treća kao i prva, nanosi u pravcu linija u strukturi drveta.

8) Ostavite preko cele noći da se osuši. Kada je sve potpuno suvo možete da počnete sa uživanjem u rezultatima svoga rada.

Napomene:

– Vodite računa da prilikom uklanjanja stare farbe ne oštetite stolariju. Ovo traži dosta strpljenja, zato ukoliko niste raspoloženi bolje ostavite ovo za neki drugi dan.

– Nemojte raditi ovaj posao bez zaštitne maske i rukavica. U protivnom možete oštetiti svoje zdravlje ili ozlediti svoje ruke.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

kako popraviti parket

Kako popraviti parket – hoblovanje, bojenje, voštenje i lakiranje

Parket, pošto je napravljen od drveta, se vremenom troši, haba i oštećuje. Da ga ne …