Kako efikasno upotrebljavati svoje vreme

Dan se sastoji od samo dvadeset četiri časa na dan, a ako spavate osam sati dnevno, ostaje Vam samo šesnaest časova za sve ostale obaveze koje morate i želite da ispunite. Upravljanje vremenom može da bude teško, pogotovo ako niste organizovani. Kada završite sa čitanjem ovog članka, dobićete neke savete koji će Vam pomoći da se bolje organizujete i da efikasno upotrebljavate svoje vreme.
vreme

Kako efikasno upotrebljavati svoje vreme

  1. Postavite sebi svoje prioritete.
    Kada postavite sebi prioritete, to će Vam pomoći da odlučite na šta treba najviše vremena i truda uložiti.
  2. Napravite specifične ciljeve
    Kada napravite specifične ciljeve, oni će Vam dati osećaj svrhe i smera u kom treba da idete i kako da bolje isplanirate svoje vreme. Ciljevi mogu biti dnevni, nedeljni, mesečni i godišnji.
  3. Razvrstajte velike zadatke i ciljeve na male
    Razvrstajte velike zadatke i ciljeve u više manjih da biste lakše upravljali koracima. To Vam pomaže da se lakše fokusirate na jedan deo u trenutku i tako da ostvarujete velike ciljeve i zadatke.
  4. Imajte plan
    Napravite plan koji će da odgovara Vašem načinu života i odgovornosti.
  5. Najvažnije prvo
    Pokušajte da svaki dan prvo uradite one stvari koje su Vam najvažnije. Na taj način ćete imati već najvažnije stvari urađene, tako da ne morate da žurite da ih radite na kraju dana.
  6. Tajmer
    Ako imate važan zadatak ili Vam samo treba malo motivacije da pogurate zadatak, koristite tajmer da Vam pomogne da povećate produktivnost. Postavite ga da zvoni za 20-30 minuta i radite taj zadatak samo u tom periodu. To možete da uradite za bilo šta od kuvanja jela, savijanje veša do čišćenja kuće. Kada se tajmer ugasi, ustanite i uzmite pauzu od nekoliko minuta i pređite da radite nešto drugo ili nastaviti da radite još jedan interval od 20-30 minuta. .
  7. Postavite granice i rokove
    Slično kao sa tajmerom. Važno je da postavite limit na količinu vremena posvećenog određenom zadatku ili cilju. Neki zadaci koji se mogu završiti za samo 20 minuta, ako ih ne odradite u tom intervalu možete ih vući ceo dan i da ih nikada ne uradite tokom dana. To može da se desi ako niste pažljivi da odredite razumnu količinu vremena koja je potrebna za izvršenje tog zadatka i kada je odredite, držite se tog vremena. Isto važi i za ciljeve, morate postaviti rok koji je potreban za ostvarivanje ciljeva i to Vam daje razlog da nešto konkretno radite u tom pravcu.
  8. Disciplina
    Budite disciplinovani! Jedan od najvećih problema na koji ljudi nailaze jeste da budu disciplinovani. Ključ za promenu je da imate osećaj svrhe znajući zašto to radite ili šta je potrebno da uradite da biste postigli cilj. Disciplina takođe zahteva da ponekad kažete ne nekome ili nečemu da biste mogli da se fokusirate na ono što je najvažnije.
  9. Zapisivanje
    Zapišite sve! Ne očekujte da ćete se setiti svake obaveze, zadatak ili slučajne ideje o kojoj mislite, pa ih zbog toga zapišite. Ovo uključuje da zapisujete svoje ciljeve i planove za upravljanje vremenom. Možete da zapišete to u svom laptopu, planer ili aplikaciji na Vašem telefonu. Nije bitno gde to radite, samo da možete tome lakše da pristupite.
  10. Novi dan
    Počnite svaki dan sveži i odmorni, fokusirajući se na ono što možete da postignete danas umesto na ono što niste juče.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nataša Uskoković

Avatar photo

SLIČNO

Kako da zaboravite na svoje probleme

U današnje vreme lakše je davati savete drugima nego ih se pridržavati ali ukoliko bismo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *