Kako da predviđate vreme bez vremenske prognoze

Za mnoge od nas razvoj tehnologije označio je potpuni prekid odnosa sa drevnim narodnim mudrostima koje su i pre sofisticiranih aparata na svoj način dolazile do uvida u tajne sveta oko nas. Tako je vekovna svakodnevna čovekova zavisnost od vremenskih prilika proizvela čitav niz načina da se vreme predvidi prostom opservacijom sveta oko nas.

Ponekad, takvi metodi čine se sasvim legitimnim, a, kada se bolje upoznaju, i prilično naučnim. Najbolje od svega je to što ih vrlo lako možemo usvojiti i danas i koristiti se njima svakodnevno.

Priroda oko nas, tako, postaje zanimljivija i kao da nam se svakog trenutka obraća i otkriva nam svoje namere.

Lako je pratiti prognozu preko specijalizovanih sajtova tipa www.tt-group.net , ali ako se nađete u prirodi, na vrhu planine, ili gde god ne postoji signal za mobilni net, evo saveta koji život znače!

Posmatrajte nebo

vremenska prognoza

Od onog trenutka kada je čovek počeo da obrađuje zemlju njegova sudbina postala je u potpunosti zavisna od ćudljivosti vremenskih prilika. A sve su one dolazile sa neba. Otuda i ideja da se baš sa neba očitaju znaci koji nagoveštavaju vremenske promene. Otuda i strahopoštovanje pred nebom, božanstava koja prebivaju na nebu, među oblacima, vrhovnih bogova koji su gotovo uvek i božanstva munja i gromova.

U toj zagledanosti u nebo bilo je možda i prednaučnog (da ne kažemo primitivnog) povezivanja događaja po principu magijskih veza, ali je na taj način ipak izgrađen jedan sistem odgonetanja tajni vremenskih prilika koji je i u praksi funkcionisao.

Naučite kako da „čitate“ oblake

Iako ne bi bilo na odmet da se prisetimo lekcija iz poznavanja prirode i potom geografije i ponovo naučimo zaboravljene nazive oblaka, iz njih se može prognozirati vreme i bez poznavanja njihovih imena. Prosto razlikovanje tamnih od belih oblaka i praćenje njihovog kretanja mogu nam mnogo toga reći o nastupajućim vremenskim prilikama.

Tako je, za početak, bitno ustanoviti da beli oblaci koji plove visoko predviđaju lepo vreme, dok oni tamni koji se kreću nisko upozoravaju na opasnost od nevremena. Oblačno nebo u zimskim noćima znači da sutradan možemo očekivati toplije vreme, jer oblaci sprečavaju da toplota napusti atmosferu kao što bi bio slučaj da je nebo vedro.

Crveno nebo

Svako crvenilo neba nad nama šalje nam neku poruku. Vaše je samo da naučite da ih razumete na pravi način.

Najuopštenije rečeno, crveno nebo pri izlasku sunca je pozitivan znak, dok je crvenilo neba u sumrak znak koji upućuje na oprez. Zašto je to tako?

Ako tokom zalaska sunca, dok gledamo na zapad, vidimo da je nebo pocrvenelo, možemo očekivati promenu vremena. Razlog tome je što boje na nebu nastaju od prelamanja sunčevih zraka kroz čestice vode u vazduhu. Te čestice su prisutne u slučaju niskog vazdušnog pritiska i velike vlažnosti vazduha koji sugerišu na kišu. Kako se vazdušne struje na severnoj hemisferi kreću sa zapada na istok, to je znak da se vlažne vazdušne mase približavaju.

Ako je nebo na istoku, u zoru, crveno, istom logikom dolazimo do saznanja da su vlažne vazdušne mase već prešle preko našeg neba.

Šta nam govori duga

Slično kao i crvenilo na nebu, i duga nam se obraća različito u zavisnosti od toga da li je na zapadu ili istoku. Ako vidimo dugu na istoku tokom zalaska sunca to je znak da su vlažne vazdušne mase na toj strani sveta i da je opasnost od padavina prošla. Ukoliko je duga na zapadu, tokom svitanja dok sunce obasjava sa istoka, to bi trebalo da shvatimo kao upozorenje na vazdušne mase koje dolaze sa zapada odakle po pravilu dolaze padavine i vremenske nepogode.

Oslušnite vetar

Ako niste u stanju da na prvi pogled odredite pravac vetra bacite u vazduh šaku sitnog lišća i gledajte u kom pravcu pada (pomalo je nehigijenski, ali zaista može pomoći i starinski metod da oližete prst i podignete ga iznad glave). Vetar koji duva sa istoka po pravilu je opasniji od onoga sa zapada i donosi olujno vreme sa jakim padavinama. Nezavisno od pravca duvanja, svaki jači vetar upućuje na velike razlike u vazdušnom pritisku što je znak za potencijalne vremenske nepogode.

Ako želite da vreme predviđate na osnovu kretanja vazduha, to možete učiniti i uspomoć logorske vatre. Ako vidite da se dim kreće mirno u visinu, to je znak da su vremenske prilike normalne. Ako on vijuga i spušta se, razlog tome je nizak vazdušni pritisak koji obično donosi padavine.

I rosa na travi ujutru ima svoju poruku za nas. Ukoliko je nema, razlog tome je što su vetrovi jaki i opasnost od kiše je veća. Ako je trava orošena, možemo se nadati još jednom sunčanom danu.

Posmatranje životinja

U narodnim metodama za predviđanje vremena posmatranje ponašanja životinja igra veliku ulogu. Generalno, svaki živi organizam reaguje instinktivno na promene koje se u prirodi dešavaju, ali su životinje zadržale u sebi tu sposobnost u većoj meri. Čovek je još u davno vreme uočio da se može osloniti na životinje kada je predviđanje vremenskih promena u pitanju. „Kada lastavica leti visoko, vreme će biti dobro. Ako leti nisko, sprema se kiša“, kaže naša narodna izreka. U ovom slučaju pravi prognozer nije ova ptica selica već su to insekti koje ona lovi. Pre kiše se poveća vlažnost vazduha i krila insekata otežaju, pa oni lete niže nego obično. Stoga se i lastavice spuštaju sa visina.

U narodu je od davnina let ptica siguran znak za promenu vremena. Drugo objašnjenje ovog fenomena je to da opadanje vazdušnog pritika koje prethodi kiši izaziva neprijatan osećaj u ušima ptica pa one lete nisko da bi ga izbegle.

Takođe, neposredno pred početak kiše, ptice zaćute, krave legnu na zemlju i sabiju se u grupu, a mravi grade svoje tvrđave sa veoma strmim zidovima.

Zaključak

Sve u svemu, principi prognoziranja vremena isti su i u narodnoj i u naučnoj meteorologiji. Vazdušne mase se kreću sa zapada ka istoku a nizak vazdušni pritisak uvek prethodi kišnom vremenu. Sve tajne predviđanja vremena skrivene su u otkrivanju trikova pomoću kojih primećujemo promenu vazdušnog pritiska.
Naravno, i pored generalnog pravila o kretanju vazdušnih struja, svaka pojedinačna geografska lokacija ima svoja pravila u okviru kojih postoje i odstupanja. Na lokalnom planu bitno je naučiti ta pravila kako bi vaše pronoze bile na nivou zvaničnih, a često i preciznije od njih, bar kada je vaš kraj u pitanju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

Kako se slažu strelac i lav

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na odnos između osoba rođenih u znaku strelca i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *