Kako se igraju domine

Kupili ste kutijicu sa domino pločicama i pitate se šta učiniti sa njima. Kako odigrati partiju domina i dobro se zabaviti? Domino je društvena igra koja je podjednako zabavna i deci i odraslima.

Pločice se postavljaju licem okrenutim ka dole. Lice domine je ono koje je linijom po sredini podeljeno na dva polja, a u njima je raspoređeno od nula do šest tačkica. Sveukupno set za igranje domina ima 28 tablica, pločica.

kako igrati domine

Kako odigrati partiju domina

  1. Izvadite domino pločice iz kutije na sto ili neku drugu ravnu površinu. Okrenite ih licem na dole, a onda promešajte.
  2. Iz gomile izdvojite po šest pločica, ako igrate u dvoje. Ukoliko vas ima troje onda, pet. Ako pak, ekipa za partiju domina broji četiri osobe onda, svako dobija po četiri domino pločica. Broj domino tablica koje se dodeljuje svakom igraču se izračunava tako što od broja osam oduzmete broj igrača.
  3. Stranu svojih pločica na kojima su označena polja i tačkice igrač treba da skriva od pogleda ostalih. Najčešće domine koje posedujete, a pre nego što ih upotrebite u igri, ređate ispred sebe, postavivši ih uspravno, tako da budu oslonjeni dužom, a užom stranom, i da polja sa tačkicama budu okrenuta ka vama, da biste mogli neometano da ih gledate, dok su skrivene od pogleda ostalih igrača.
  4. Igru počinje onaj igrač koji ima dominu sa najvećom istovetnom vrednošću u oba polja. Prva takva domina je ona koja u oba polja ima po šest tačkica. No, ukoliko ona nije izvučena ni kod jednog od igrača, onda se pita da li neko kod sebe ima dominu u čijim je poljima poređano po pet tačkica i tako redom, dok se ne dođe do pitanja da li neko ima dominu bez tačkica. Ukoliko niko od igrača nije izvukao dominu sa poljima istovetnog broja tačkica, onda, sa gomile nepodeljenih domina, svaki od igrača uzima po jednu dominu, dok se ne izvuče domina sa istovetnim brojem tačkica sa leve i desne strane.
  5. Izvučena domina koja ima isti broj tačkica u oba polja, postavlja se na sto licem okrenuta na gore.
  6. Svaki od igrača ređa svoje domine tako što nalepljuje polje svoje domine sa poljem domine na stolu iste vrednosti. Na primer, ukoliko na stolu stoji domina koja sa jedne strane ima šest, a sa druge pet tačkica, igrač treba iz svog seta domina da izvuče dominu koja na jednoj svojoj strani ima šest ili pak, dominu koja na jednoj strani ima pet tačkica i da potom, tu stranu domine bilo da je sa pet ili šest tačkica, priljubi uz stranu domine sa istim brojem tačkica. Nešto poput spajanje karika. Na samom početku, na dominu koja u oba polja ima istu vrednost, nadovezuje se domina koja sa jedne strane ima vrednost domine na stolu, tako da se formira oblik slova T.
  7. Igra se završava kada se jedan od igrača oslobodi svih domina koje poseduje.
  8. Neki put se dešava da je igra „blokirana“. To je situacija kada niko od igrača ne može da odigra potez kojim bi se oslobodio preostalih domina, koje poseduje. U tom slučaju, svi igrači otvaraju svoje domine i sabira se koliko svako od igrača ima poena. Svaka tačkica nosi po poen. Domina bez tačkica nosi 14 poena. Pobednik je ona osoba čije domine u zbiru imaju najmanju vrednost.

Sada kada znate pravila, ugodno, zabavno i lepo provedite vreme sa svojim prijateljima i članovima svoje porodice uz domino! Srećno igranje!

Neophodne stvari
set domina od 28 pločica za igru, ravna površina

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *