Kako se igra šah

Kako se igra šahŽelite naučiti kako se igra šah? Uz ovih nekoliko koraka naučićete kako da namestite i kako možete da pomerate figure na tabli. Ako zavolite ovu društvenu igru, možete provesti zabavne trenutke sa prijateljima igrajući šah.

Kako se igra šah?

1) Počnimo sa pripremanjem table za šah. U šahu imamo po 8 crnih i belih piona. Njih ćete poređati na drugoj i sedmoj liniji šahovkse table. Topova imate četiri, po 2 crna i bela, i njih ćete postaviti na uglovima table. Konja takođe ima 4, njih ređate pored postavljenih topova. Zatim na red dolaze lovci. Njih takođe ima 4 i ređate ih pored postavljenih konja. Sledeće su kraljice, njih postavljate na polja iste boje, tj crnu kraljicu na crno polje, belu kraljicu na belo polje. Konačno, kraljeve postavite na preostala polja.

2) Prvo naučimo kako pomerati pione. Pioni se mogu pokretati samo za jedno polje unapred, sa izuzetkom prvom puta kada se mogu pokrenuti za 2 polja unapred. Kreću se isključivo jednosmerno i pravo, i protivnika mogu zarobiti na polju koje se nalazi dijagonalno od njih. Ali, po pravilima šaha, ukoliko pion stigne do drugog kraja table, on se može menjati za kraljicu.

3) Sledeći će biti kralj. On se takođe može pomerati za samo jedno polje kao i pion, ali za razliku od njega, kralj se može kretati u svim pravcima. Kralja morate zaštititi, jer je po pravilima šaha igra izgubljena ukoliko vam zarobe kralja.

4) Onda imamo kraljicu, ona se može kretati u svim pravcima, napred, nazad i dijagonalno, za onoliko šahovskih polja za koliko ne preskače neke od svojih figura.

5) Konj je jedina figura koja zapravo može da preskače druge figure. Konje pomerate u bilo kom pravcu po trajektoriji istoj ćiriličnom slovu G, što znači, za 2 polja pravo u jednom smeru i onda za jedno polje levo ili desno.

6) Top se kreće isključivo pravolinijski, napred, nazad ili u stranu, bez da preskače druge figure.

7) Konačno, lovac se, slično topu kreće bez da preskače druge figure i to u svim pravcima, ali isključivo dijagonalno.

8) Sada kada znate osnove ove igre, možete da provedete zabavne trenutke igrajući ovu igru sa porodicom ili prijateljima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.